23

ΧΑΡΊΣΣΑ ♦♦ HARISSA


ΧΑΡΊΣΣΑ (HARISSA)

Η χαρίσσα, ειναι μια πολυ πικαντικη σαλτσα, πολυ διαδεδομενη στις βορειοαφρικανικες χωρες και ιδιως στην Τυνησια. Το ονομα της, προερχεται απο την αραβικη λεξη harasa, που σημαινει χτυπαω κατι για να το πολτοποιησω, να το κανω μαλακο; ειναι δηλαδη μια λεξη αντιστοιχη του ιταλικου pesto. Η χαρίσσα, περιεχει κοκκινες καυτερες πιπεριες, σκορδο, ελαιολαδο, κολιαντρο, καρβι και μερικα ακομη μυρωδικα. 
Χρησιμοποιειται ως συνοδευτικη σαλτσα, αλλα μπορει και να προστεθει και στο φαγητο, ως αρτυμα. Παραδοσιακα, συνοδευει το κους κους με λαχανικα, αλλα τα φαλαφελ (ρεβυθοκεφτεδες). Επισης, αλειμενη σε παξιμαδακια ή φετες ψωμιου, και με πρσθηκη ελιων σε κομματακια και μια ιδεα λαδακι, αποτελει ενα περιφημο ορεκτικο.

Δοση : ενα βαζακι 300 ml περιπου
Βαθμος δυσκολιας : ευκολο
Υλικα : 400 gr κοκκινες καυτερες πιπεριες,
                4 μεγαλες σκελιδες σκορδο,
                1 κουταλι της σουπας κάρβι,
                1 κουταλι της σουπας σπορους κολιαντρου τριμμενους,
                1 φουντιτσα φρεσκο κολιαντρο,
                1 κουταλι της σουπας αποξηραμενη μεντα,
                1 κουταλι της σουπας αλατι,
                1 φλυτζανι περιπου ελαιολαδο παρθενο εξτρα.
Προετοιμασια : 
Διαλεξτε απαραιτητα καυτερες πιπεριες; αυτες μπορει να ειναι ειτε τα μικρα πιπερακια ειτε οι πιο συνηθισμενες στην Ελλαδα μακριες πρασινες πιπεριες, οι οποιες οταν ωριμαζουν γινονται κοκκινες, και θα τις βρειτε στα μαναβικα αυτην την εποχη σε αφθονια. Πριν ακουμπησετε τις πιπεριες, εφοδιαστητε με γαντια και ισως και με προστατευτικα γυαλια, γιατι οι καυτερες πιπεριες δεν αστειευονται! Πλυνετε τις πιπεριες, αφαιρεστε τα κοτσανια και ολους τους σπορους και βαλτε τες σε ενα βαθυ σκευος. Ριξτε απο επανω τους καυτο νερο, μεχρι να τις σκεπασει, και αφηστε τες να σταθουν για μια ωρα. Οταν περασει ο απαιτουμενος χρονος, στραγγιστε τες καλα και σκουπιστε τες με μια πετσετα ή απορροφητικο χαρτι, ετσι ωστε να απομακρυνθει ολη η υγρασια. 
Βαλτε τις πιπεριες στο μουλτι, μαζι με ολα τα υπολοιπα υλικα και πολτοποιηστε τες. 
Προσθεστε τοσο λαδι, ωστε να παρετε μια αρκετα παχυρρευστη σαλτσα. 
Βαλτε το μιγμα σε αποστειρωμενα βαζακια και ριξτε απο επανω λαδι, ωστε να καλυπτεται ολη η ελευθερη επιφανεια της σαλτσας. 
Περιμενετε μερικες ημερες πριν την δοκιμασετε, ωστε να αναμειχθουν τα αρωματα και οι γευσεις. 
Διατηρειται στο ψυγειο, για εναν μηνα περιπου, παντα σκεπασμενη με λαδι. Το λαδακι μπορειτε να το χρησιμοποιησετε για να καρυκευσετε διαφορα πιατα. 
Αν θελετε να την διατηρησετε για περισσοτερο χρονικο διαστημα, μπορειτε να κονσερβοποιησετε τα βαζακια, βαζοντας τα σε μια κατσαρολα, προσθετοντας νερο μεχρι να τα σκεπασει τελειως και αφηνοντας τα να βρασουν για 10 λεπτα.


HARISSA

L' harissa è una salsa molto piccante, tipica del nord Africa e in particolar modo della Tunisia. Il suo nome deriva dall'arabo harasa, che significa pestare, cioè l'harissa è una specie di pesto ai peperoni piccanti. Oltre ai peperoni, per la sua preparazione occorono aglio, olio di oliva, coriandolo e carvi.  
Viene utilizzata come condimento ma anche per accompagnare vari piatti. Tradizionalmente, accompagna il cous cous alle verdure, o i falafel, polpettine alle ceci. Ancora, spalmata su crostini o fette di pane e aggiunte olive in pezzeti e un filo d'olio, diventa un ottimo antipasto, molto gustoso e stuzzicante. 

Dosi : un barattolo di 300ml
Difficoltà : facile
Ingredienti : 400 gr di peperoni rossi piccanti,
                            4 grossi spicchi d'aglio,
                            1 cucchiaio di carvi,
                            1 cucchiaio di semi di coriandolo macinati,
                            1 ciuffo di coriandolo fresco,
                            1 cucchiaio di menta essiccata tritata,
                            1 cucchiaio di sale,
                            1 tazza di olio extravergine di oliva ca.
Peparazione : 
Scegliete dei peperoncini rossi piccanti. Io ho utilizzato dei peperoni piccanti lunghi, che sono i peperoni piccanti per antonomasia in Grecia; di solito vengono consumati ancora verdi, ma in questo periodo che sono ormai maturi, diventano tutti rossi e si trovano in abbondanza. Prima di toccare i peperoni, mettete dei guanti di gomma e direi anche occhiali di protezione, perchè coi peperoni piccanti non si scherza! Lavate i peperoni o peperoncini, eliminate il picciolo, i semi e i filamenti. Poneteli in un recipiente capiente e versateci dell'acqua calda, fino a coprirli completamente. Lasciateli in ammolo per un' oretta. Scolateli e asciugateli con carta assorbente, per eliminare tutta l'umidità. 
Mettete i peperoni nel tritatutto, aggiungete gli ingredienti restanti e frullate. Aggiungete tanto olio fino a prendere una crema densa. 
Invasate in barattolini sterilizzati e versate dell'olio per coprire completamente la sua superficie, cosa che aiuterà alla sua conservazione. 
Aspettate qualche giorno prima di assaporarla. L'olio che copre l'harissa, potete utilizzarlo per condire vari piatti.
Si conserva nel frigo per un mese ca. 
Se volete conservarla più a lungo, allora mettete i barattoli in una pentola, copriteli con acqua e fate bollire per 15 minuti; cosi diventeranno una sorta di conserve.


23 σχόλια:

  1. Την χαρίσα δεν την έχω δοκιμάσει, αλλά έχω ακούσει τα καλύτερα γι' αυτήν την καυτερή σάλτσα. Ο άνδρας μου είναι λάτρης των καυτερών φαγητών, θα ενθουσιαστεί μαζί της. Αν χρησιμοποιήσω κανονικό κύμινο, δεν νομίζω να έχει αισθητή διαφορά, έτσι δεν είναι;
    Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα Ειρηνη μου! Το κάρβι εχει διαφορετικο αρωμα απο το κυμινο, πλησιαζει πιο πολυ στο γλυκανισο (δες προηγουμενο post. Βεβαια παντα μπορεις να προσθεσεις τα μπαχαρικα που θελεις, ειναι θεμα γουστου!
      Καλη εβδομαδα!

      Διαγραφή
  2. Ξέρω μια ψυχή που λατρεύει τα καυτερά...πάω στοίχημα ότι θα ξετρελαθεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτη δεν ειναι απλα καυτερη, ειναι πυραυλος!

      Διαγραφή
  3. Si la conosco un giorno l'ho acquistata quasi resto secca dal piccante grazie cosi almeno me la faccio fresca e nella quantità che mi serve. Ciaooo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. E facile prepararla. Infatti e molto piccante ma dipende anche dai peperoni utilizzati per la sua preparazione.
      Buona settimana cara!

      Διαγραφή
  4. Ωραία η σάλτσα σου Μαρίνα μου και το κάρβι δεν το ήξερα αν και μου θυμίζει γλυκάνισο... Να είσαι καλά για την ωραία ανάρτηση! Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Κικη μου! Δεν ειναι και πολυ συνηθισμενο μπαχαρικο στα μερη μας, και οντως μοιαζει πολυ με το γλυκανισο, αλλα εχει αλλη γευση και αρωμα.
      Φιλια!

      Διαγραφή
  5. Ωραία η πικάντικη σάλτσα σου Μαρίνα μου!
    Και πάρα πολύ ωραίες οι φωτογραφίες σου, απίθανα και πολύ ζωηρά χρώματα, πραγματικά μαγνητίζουν το βλέμμα!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα Μαρίνα μου
    Αυτή η καταπληκτική καυτερή σάλτσα μοιάζει αρκετά με την σάλτσα που κάνουν στην περιοχή της Φλώρινας,το ονομαζόμενο άϊβαρ,με τη διαφορά στην πρόσμειξη των μπαχαρικών.Γνωρίζοντας την υπέροχη γεύση του, μπορώ να φανταστώ την νοστιμιά και τις πολυποίκιλλες χρήσεις της!Φιλιά πολλά,πολλά.
    Foteini Thes.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και το αιβαρ ειναι στα προσεχως... Εκεινο γινεται ομως με ψημενες πιπεριες και μπορει να μην ειναι καθολου πικαντικο. Η χαρισσα ειναι απαραιτητα πολυ καυτερη, κατι σαν το ταμπασκο.
      Καλο βραδυ Φωτεινη μου!

      Διαγραφή
  7. Από τις αγαπημένες σάλτσες του καλού μου που του αρέσουν τα πικάντικα!
    Φιλάκια, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και στον δικο μου αρεσουν τα καυτερα, εγω παλι δεν μπορω να πω οτι τρελλαινομαι κιολας, απλα τα ανεχομαι...
      Καλη εβδομαδα Ελενακι!

      Διαγραφή
  8. Ναιιιιι!
    Είμαι με τη σάλτσα σου και με την άποψη της Peps!

    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. amo i sapori piccanti, proverò a farla se trovo il carvi...Buona giornata Marina, un bacione....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Buona giornata cara!
      Se ti piacciono i sapori piccanti, allora non omettere di prepararla!
      Bacione! ε> ε>

      Διαγραφή
  10. Πολύ της μόδας έχει γίνει αυτή η harissa τελευταία. Όλοι τρώνε εκτός από μενα μου φαίνεται (παρότι με τα καυτερά θέλω λίγη δουλειά)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε, ειναι η εποχη τωρα για τις πιπεριες... Μη νομιζεις κι εγω την χρησιμοποιω στα φαγητα πιο πολυ, λιγο απιθανο να φαω ετσι στην ψυχρα, με ψωμι πχ....

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.