20

ΣΑΛΑΤΑ ΚΑΠΡΕΖΕ : ΠΙΟ ΙΤΑΛΙΚΗ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ! ♦♦ INSALATA CAPRESE


ΣΑΛΑΤΑ ΚΑΠΡΕΖΕ : ΠΙΟ ΙΤΑΛΙΚΗ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ!

Η σαλατα καπρέζε, μας ερχεται απο την ναπολιτανικη κουζινα, και συγκεκριμενα, οπως υποδηλωνει και το ονομα της, απο το υπεροχο Καπρι. 
Το Καπρι βρισκεται απεναντι απο την Ναπολη και ειναι μια σταλια νησακι; αυτο το αμελητεο νησακι λοιπον, που πηρε το ονομα του απο τους καπρους (αγριογουρουνα) ή κατ'αλλους απο τις κατσικες (capraeae στα λατινικα) που αφθονουσαν κατα την αρχαιοτητα, εμελλε να γινει ενα απο τα πιο κοσμοπολιτικα θερετρα της Ιταλιας και να μαγευει τον κοσμο με τις ομορφιες του! 
Αλλα ας γυρισουμε στο πιατο μας! Η καπρεζε δεν θα μπορουσε να αποτελεσει εξαιρεση και ετσι, οπως τα περισσοτερα πιατα της παραδοσιακης Ιταλικης κουζινας, ειναι φτιαγμενη απο απλα υλικα, συνδυασμενα αριστοτεχνικα μεταξυ τους. Κατ'εξοχην καλοκαιρινο πιατο, βασικα συστατικα του ειναι η μοτσαρελλα (κατα προτιμηση απο βουβαλισιο γαλα mozzarella di bufala), η ντοματα και ο βασιλικος. Αλατακι, λαδακι και αν θελετε και λιγη ριγανιτσα και αυτο ειναι ολο. Οπως αντιλαμβανεστε, τα υλικα που θα χρησιμοποιησετε πρεπει να ειναι πρωτης ποιοτητας, και φυσικα αυτη η σαλατα σερβιρεται μονο φρεσκια. Κατ'επεκταση, καπρεζε ονομαζεται οτι συμπεριλαμβανει τον παραπανω συνδυασμο, και δεν εννοω βεβαια την τορτα καπρεζε, αλλη μεγαλη αμαρτια ...
Η καπρεζε ειναι μια αλληγορια των χρωματων της Ιταλικης Δημοκρατιας και της Ιταλικης σημαιας. Περισυ που γιορταζαν τα 150 χρονια της Ιταλικης Δημοκρατιας, πολλα ιταλικα blog και site μαγειρικης, παρουσιασαν την καπρεζε ως το αντιπροσωπευτικο πιατο της χωρας. 
Οπως συμβαινει με πολλα διασημα παραδοσιακα πιατα, δεν ξερουμε και πολλες λεπτομερειες για το πως και απο ποιον δημιουργηθηκε. Πρωτες αναφορες για την υπαρξη της, εχουμε στην δεκαετια του '20, καθως παρουσιαζεται σε ενα μενου απο το τραπεζι των φουτουριστων, που συχναζαν στο ξενοδοχειο Hotel Quisisana του Καπρι. Το καλοκαιρι του 1924, ο δημιουργος του κινηματος των φουτουριστων Filippo Tommaso Marinetti, που απ'οτι φαινεται προσεχε παρα πολυ την γραμμη του, ορκισμενος πολεμιος της βαριας παραδοσιακης κουζινας, αποκηρυττε την μακαροναδα και προωθουσε την χορτοφαγικη κουζινα. Η καπρεζε, ως χορτοφαγικο πιατο, σε συδυασμο με τον πατριωτικο της συμβολισμο, ηταν απο τα αγαπημενα πιατα του signore Marinetti και της παρεας του. Πολυ πιθανον εκεινη την εποχη, που η βουβαλισια μοτσαρελλα δεν ηταν τοσο διαδεδομενη, να χρησιμοποιουσαν στην θεση της το fior di latte, δηλαδη την μοτσαρελα απο αγελαδινο γαλα. Βεβαια, καπου δεν υπολογιζε σωστα ο κυριος Marinetti,  καθως η καπρεζε καθε αλλο παρα light ειναι. Καντε εναν υπολογισμο : 1 μοτσαρελλα 120gr = 320 cal., 1 ντοματα + 1 κουταλια λαδι, φτανουμε στις 450cal; αν προσθεσουμε και μια φετα φωμι, ε τοτε ξεπερναμε τις 600cal, για μια μεριδα σαλατα...  Η φημη της καπρεζε εκτοξευτηκε κατα την δεκαετια του '50, οταν εγινε το αγαπημενο κολατσο του βασιλια της Αιγυπτου Φαρουκ, που συνηθιζε να απολαμβανει ενα σαντουιτς καπρεζε, μετα το απογευματινο του μπανιο.
Η σαλατα καπρεζε σερβιρεται σαν ορεκτικο αλλα και σαν δευτερο πιατο, συμφωνα με το τελετουργικο του ιταλικου τραπεζιου.

Τα πραγματα, οπως ειπαμε, ειναι απλα : παρτε μια φρεσκια μοτσαρελλα, απο βουβαλισιο γαλα αν ειναι δυνατον (ψαξτε δηλαδη να γραφει η συσκευασια mozzarella di bufala), διαλεξτε μια ωραια ωριμη ντοματουλα και κοψτε τα σε φετες. Κοψτε και λιγα φυλλα απο τον βασιλικο στην γλαστρα, ριξτε απο επανω λιγο εξτρα παρθενο ελληνικο ελαιολαδο, λιγη ριγανιτσα και απολαυστε εναν μοναδικο συδυασμο γευσεων!
Αν θελετε να την παρουσιασετε σε ενα τραπεζι, αυξηστε τις ποσοτητες. Κοψτε τις ντοματες και τις μοτσαρελλες σε κυβους, βαλτε τα σε μια σαλατιερα και γαρνιρετε με το ελαιολαδο και φρεσκο βασιλικο.
Μπορειτε να μεταφερετε το ολο κονσεπτ μεσα σε ενα φρεσκο τραγανο ζαπατακι και να απολαυσετε παραυτα ενα ελαφρυ και δροσερο σαντουιτσακι!


INSALATA CAPRESE

L'insalta caprese, fa parte della tradizione culinaria napoletana, e come si capisce dal suo nome, viene dall'isola di Capri.
Si tratta di un piatto tipico della tradizione mediterranea, semplice e fresco, particolarmente adatto durante la stagione estiva. I suoi ingredienti pochi e semplicissimi : mozzarella, preferibilmente i buffala, pomodoro, foglie fresche di basilico, il tutto condito con un pizzico di sale, un filo d'olio e, se vi piace, anche un po' di origano. Gli ingredienti devono essere di ottima qualità , e certo, questa insalata viene preparata e servita subito. Con la definizione caprese, oltre all'insalata, si intende tutto quanto comprende questa combinazione di ingredienti, e certo non intendo la torta caprese, grande peccato di gola anch'essa....
Le sue origini sono incerte. Il primo cenno storico ci raggiunge dagli anni 20. Infatti nel 1924 si presenta nel menù di una cena futurista nell'albergo Hotel Quisisana, di Capri. Filippo Tommaso Marinetti, fondatore del futurismo, frequentava nell'albergo insieme alla sua compagnia. Marinetti amava la cucina vegetariana e si accaniva contro la cucina tradizionale che protava "il peso, il pancismo e l'obesità". La caprese, oltre che vegetariana, era un'allegoria della bandiera italiana, rappresentata dai colori del basilico, mozzarella (o meglio fior di latte, siccome l'uso della mozzarella di buffala era incerto sull'isola) e pomodoro. Certo Marinetti non aveva calcolato bene l' apporto calorico di questa semplice insalatina. Facciamo un po' il conto : 120gr di mozzarella = 320cal., più 1 pomodoro e 1 cucchiaio di olio = 450cal. e se si aggiunge una feta di pane da 80gr, allora supera le 600cal. per porzione... La fama della caprese, passò le confini durante gli anni 50, quanto diviente la merendina preferita del re egiziano Farouk. Infatti, una volta il re Farouk, rientrato dal suo bagno pomeridiano alla spiaggia di Marina Piccola, chiese qualcosa di leggero e gli fu servito un panino caldo, farcito di insalata caprese all'origano. Ed è subito amore!
La caprese è un antipasto, ma talvolta può essere servita anche come un secondo piatto.

Credo che non sia necessario scrivere le cose in ordine, come faccio di solito. Qui la cosa è semplice : prendete una buona mozzarella di buffala, un pomodoro maturo e sodo e tagliate qualche foglia dal basilico in vaso. Tagliate pomodoro e mozzarella a fette, e alternate con le folgie di basilico. Cospargete con un pizzico di sale e condite con un filo d'olio extravergine di oliva e un pochino di origano. Servite subito!
Se volete preparare un'insalata da presentare in un pranzo di persone numerose, allora aumentate le dosi. Tagliate pomodori e mozzarella a dadi, mettete in un piatto di portata e condite con olio di oliva, basilico e origano.
Come abbiamo già accennato, con i tre ingredienti, sistemati dentro un panino fresco e croccante, e con l'aggiunta di un pochino di origano, potete preparare un saporito e leggero panino, da gustare tutte le ore della giornata.


20 σχόλια:

  1. che bello tu fai conoscere ai greci la cucina italiana e io faccio conoscere agli italiani la cucina greca! Splendida presentazione Marina! Un bacione....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Dicevo sempre che per me l'Italia e la mia patria culturale, adesso e diventata anche culinaria, ma anche la cucina fa parte della cultura di un popolo...
      Anche tu cara, fai un ottimo lavoro con le ricette greche!
      Bacione! :))

      Διαγραφή
  2. Απλή αλλά δροσερή και υπέροχη η σαλάτα σου Μαρίνα μου!
    Με καλής ποιότητος υλικά θα είναι σούπερ!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα καλης ποιοτητας υλικα ειναι προυποθεση στις απλες συνταγες...
      Φιλια πολλα Ελενα μου!

      Διαγραφή
  3. Bravissima sai a me piace tantissimo ma purtroppo le mozzarelle qui.....lasciano molto a desiderare. Spero di averle freschissime da un amico.. ciaoooo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Anche qui non e facile trovare della mozzarella buona, ma non e poi impossibile. Ho pensato di prepararla a casa, ma poi non so dove posso trovare il caglio...
      Ciao cara!

      Διαγραφή
  4. Λοιπόν Μαρίνα μου ειλικρινά στο λέω, απολαμβάνω τόσο πολύ την κάθε σου ανάρτηση όχι μόνο για το ταλέντο σου το οποίο είναι προφανές, όχι μονο για τις υπέροχες συνταγές αλλά και γιατι είσαι η γαστριμαργική μου εγκυκλοπαίδεια. Συγχαρητήρια για την δουλειά σου, χαίρομαι πάντα όταν βρίσκομαι εδώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω απο καρδιας Ερη μου, ειναι πολυ σημαντικα για μενα ολα αυτα που λες. Προσπαθω να παρουσιαζω ολοκληρωμενα μια συνταγη, και νομιζω οτι πολλες φορες αξιζει να μαθαινει καποιος και λιγο απο την ιστορια απο καποιο πιατο. Βεβαια αυτο λειτουργει και προς την ιταλοφωνη πλευρα, οπου παρεχω πληροφοριες για παραδοσιακα ελληνικα πιατα αλλα και εθιμα που συνδεονται μ'αυτα.
      Πολλα φιλια καλη μου!

      Διαγραφή
  5. Σε ευχαριστούμε για τις υπέροχες πληροφορίες σχετικά με αυτή την υπέροχη σαλάτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Ξανθη μου! Τελικα οι πληροφοριες επιασαν μεγαλυτερο μερος στην αναρτηση απο την ιδια την συνταγη!

      Διαγραφή
  6. Απλή και υπέροχη!!
    Μέχρι και τα παιδιά μου την απολαμβάνουν.
    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ολοι την αγαπανε αυτην τη σαλατα Στελλα μου! Ακομη κι ο αντρας μου τρωει, που δεν τρωει το τυρι!
      Πολλα φιλια!

      Διαγραφή
  7. :-)) Χαμογελώ γιατί όντως εγώ αυτή την σαλάτα την έχω απόλυτα συνυφασμένη με ταξίδι στην Ιταλία.
    Και την γεύομαι μόνον εκεί. Δεν ξέρω πως τα έχω καταφέρει και στην πατρίδα δεν την έχω φτιάξει ποτέ, ενώ έχω αρκετά συχνά στο ψυγείο μου την κατάλληλη μοτσαρέλα. Καλό βράδυ σου εύχομαι Ειρήνη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγω αντιθετως την φτιαχνω συχνα, ειναι το βραδινο μου, οταν εχω μοτσαρελλα στο ψυγειο...Ξερεις Πηνελοπη μου, καμμια φορα απλα δεν το εχεις σκεφτει να φτιαξεις κατι. Πρωτοπηγα στην Ιταλια το 1990, και καθε φορα περιμενα ποτε θα ξαναπαω για να δοκιμασω μερικα πραγματα. Μονο μετα απο το προτελευταιο μου ταξιδι το 2009 αρχισα να φτιαχνω ιταλικες συνταγες στο σπιτι, δειλα στην αρχη και επειτα μετα μανιας...
      Καλο σου βραδυ!

      Διαγραφή
  8. Καλημέρα Μαρινάκι και από το μπλογκ σου,τί ωραία που μας τα παρουσίασες.....και πόσες πληροφορίες μας έδωσες!!!!Θα μπει στην λίστα για να την φτιάξω σύντομα,ίσως και το ΣΚ.....
    Φιλιά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα Ελενα μου! Απλη, νοστιμη και χορταστικη η καπρεζε δοκιμασε την και πες μου τις εντυπωσεις σου!
      Φιλια!

      Διαγραφή
  9. Μια αντιπροσωπευτική συνταγή της Ιταλικής κουζίνας, μας έφτιαξες σήμερα. Τόσο αντιπροσωπευτική μάλιστα, που να βρίσκεται και σε εξώφυλλο οδηγού μαγειρικής της κουζίνας αυτής! Εκτός από ωραία σαλάτα και σαν ελαφρύ βραδινό, όπως την προτείνεις σε σχόλιό σου, είναι ότι πρέπει!
    Καλή σου ημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οντως, ιδανικη συνταγη για εξωφυλλο συνταγων της Ιταλικης κουζινας, αφου και τα χρωματα της παραπεμπουν στην Ιταλικη σημαια!
      Πολλα φιλια Ειρηνη μου, να εχεις μια καλη ημερα!

      Διαγραφή
  10. Λατρεύω τη συγκεκριμένη σαλάτα, τόσο για την απλότητα όσο και για την υπέροχη γεύση της!
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.