ΒΑΣΙΚΗ ΖΥΜΗ ΨΩΜΙΟΥ
Ζεστο, αφρατο και μυρωδατο, ψωμακι απο τα χερακια σας! Η πιο απλη συνταγη για ενα νοστιμο καρβελακι.
Υλικα : 500 gr αλευρι,
250 ml χλιαρο νερο (θερμοκρασια 35-40°C),
25 gr νωπη μαγια μπυρας,
4-5 κουταλιες σουπας λαδι ελιας,
8 gr αλατι,
1 κοφτο κ.γ. ζαχαρη.
Παρασκευη :
Σε ενα μπωλακι, τριβετε τη μαγια, προσθετετε το μισο νερο και τη ζαχαρη. Σκεπαζετε το μπωλακι και το αφηνετε σε χλιαρο μερος για ενα τεταρτακι, μεχρι να φουσκωσει και σχηματιστει ενας αφρος στην επιφανεια.
Καλυτερα να χρησιμοποιησετε μισο δυνατο αλευρι και μισο για ολες τις χρησεις. Μπορειτε ομως να κανετε και αλλους συνδυασμους αλευρων. Αν βαλετε κιτρινο αλευρι, το ψωμακι θα γινει σαν "χωριατικο", πιο νοστιμο. Αν βαλετε αλευρι ολικης να προσθεσετε και λευκο σε αναλογια 1:3.
Στην επιφανεια εργασιας χηματιζετε ενα βουναλακι με το αλευρι, κανετε στη μεση μια τρυπα, και ριξε μεσα το αλατι, το λαδι, το υπολοιπο νερο και το μιγμα της μαγιας (προζυμι). Δουλευετε το ζυμαρι καλα, για τουλαχιστον 10 λεπτα.
Το πασπαλιζετε με λιγο αλευρακι και το αφηνετε να φουσκωσει, σε χλιαρο μερος και μακρυα απο ρευματα αερα, σκεπασμενο με ενα πανι, για κανα-δυο ωριτσες, μεχρι να διπλασιαστει σε ογκο.
Η ζυμη σας ειναι ετοιμη. Δωστε της το σχημα που θελετε, και αφηστε την να ξεκουραστει για 30 λεπτα.
Βαλτε την στον φουρνο, αναψτε τον στους 220°C και αφηστε την να ψηθει για 20 λεπτα μεχρι να ροδισει. Επειτα, χαμηλωστε τη θερμοκρασια στους 180°C . Αφηστε το ψωμακι να ψηθει για ακομη 20-25 λεπτα.
Οταν φαινεται οτι εχει ψηθει, δοκιμαστε το, χτυπωντας το με τα δαχτυλα, πρεπει να βγαζει εναν ξερο ηχο. Βγαλτε το απο τον φουρνο και αφηστε το να κρυωσει πανω σε μια σχαρα.
PASTA PER IL PANE
L' impasto più semplice che esista per preparare il pane a casa!
Ingredienti : 500 gr di farina,
250 ml di acqua tiepida (temperatura 35-40°C),
25 gr di lievito di birra fresco,
4-5 cucchiai di olio di oliva,
8 gr di sale,
1 cucchiaino raso di zucchero.
Preparazione :
In una ciotola, sbricciolate il lievito e aggiungete metà dell'acqua e lo zucchero. Coprite la ciotola e lasciatela a lievitare in luogo tiepido e lontano da correnti d'aria, per mezz'oretta, fino a formare una schiumetta in superficie.
Sulla spianatoia formate la fontanella con la farina, e versate nella conca tutti gli ingredienti restanti. Meglio utilizzare metà farina manitoba e metà 00. Impastate per almeno una decina di minuti per rendere l' impasto liscio ed elastico. Formate con la pasta una palla, mettetela in un recipiente, cospargete con un po'di farina, coprite con un canovaccio e lasciate in luogo tiepido, fino a raddoppiare di volume, per un'oretta ca.
Quando sarà pronta, formate il pane, e lasciatelo a riposare per 30 minuti.
Mettete il pane su una teglia, posizionate nel forno e accendete a 220°C. Lasciate cuocere per 20 minuti fino che comincia a dorare, e poi abbassate la temperatura sui 180°C e lasciate cuocere per 20-25 minuti ancora.
Quando il pane è pronto, battete con le nocce sul fondo per verificare, deve fare un rumore secco. Sfornate e lasciatelo raffreddare su una gratella.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!
Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.
Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.
All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.