0

ΛΙΚΕΡ ΚΡΕΜΑ ΚΑΦΕ ♦♦ CREMA DI LIQUORE AL CAFFE'


ΛΙΚΕΡ ΚΡΕΜΑ ΚΑΦΕ

Θα μπορουσαμε να το παρομοιασουμε με σπιτικο bailey's.
Τα λικερ ηταν καποτε πολυ στη μοδα, αλλα σημερα εχουν αντικατασταθει απο "μοντερνα" ποτα. Πρωτη φορα δοκιμασα κρεμα λικερ την Ιταλια, οταν μετα απο ενα αξεχατο πασχαλιατικο γευμα, επεμεναν νε με κερασουν και κρεμα λιμοντσελο. Ηταν θεικο!
Κατα καποιον τροπο, τα λικερ εγιναν η αφορμη να ξανασχοληθω τοσο πολυ με την κουζινα, ξεκινωντας απο ενα δωρο 50 λεμονιων, απο μια λεμονια - υπερπαραγωγη, που δεν ηξερα τι να τα κανω....  Το λιμοντσελο και η μαρμελλαδα λεμονι ηταν μονο η αρχη...
Το λικερ κρεμα καφε, ειναι το αγαπημενο του Δ. και εχει γινει ο απαραιτητος επιλογος σε καθε επισημο τραπεζι μας...

Υλικα : 250 gr κοκκοι καφε καβουρντισμενοι,
                1 Lt βοτκα 40° ,
                1 Lt γαλα φρεσκο πληρες,
                200 ml κρεμα γαλακτος 35% λιπαρα,
                750 gr ζαχαρη κρυσταλλικη.
Παρασκευη :  
Σπατε τους κοκκους του καφε σε ενα γουδι, τους βαζετε μεσα σε ενα βαζο με αεροστεγες καπακι ( με λαστιχο) και προσθετετε την βοτκα. Αφηνετε το βαζο σε μερος σκοτεινο και δροσερο για ενα μηνα. Το ανακινειτε καθε 2-3 μερες. 
Αφου περασει ο απαιτουμενος χρονος, το περνατε πρωτα απο σουρωτηρι, και μετα απο χαρτινο φιλτρο του καφε, για να απομακρυνετε ολα τα κομματακια. 
Ετοιμαζετε τη κρεμα : σε ενα κατσαρολακι βαζετε το γαλα, την κρεμα γαλακτος και τη ζαχαρη. Οταν αρχισει να βραζει, χαμηλωνετε την φωτια, και αφηνετε να σιγοβρασει ανακατευοντας συνεχως, για 20 λεπτα. Η κρεμα πρεπει να δεσει, δηλαδη να γινει σαν σιροπι, και να αρχισει να παιρνει ενα ανοιχτο μπεζ χρωμα. Αν δεν δεσει καλα, μετα απο λιγο καιρο το λικερ "κοβει" και διαχωριζεται η κρεμα του. Αφηνετε την κρεμα να κρυωσει εντελως! Αναμιγνυετε την κρεμα με την αρωματισμενη βοτκα. 
Το ξαναβαζετε στο βαζο ή κατ' ευθειαν σε μπουκαλια και το αφηνετε να ωριμασει, για ακομη ενα μηνα, σε μερος σκοτεινο και δροσερο. Ανακινειτε καθε μερικες μερες. 
Μπορειτε να το διατηρησετε και σε θερμοκρασια δωματιου, για 6 μηνες τουλαχιστον, αλλα καλυτερα να το εχετε στο ψυγειο. 
Σερβιρετε το κατα προτιμηση δροσερο.


CREMA DI LIQUORE AL CAFFE'

Questo liqure è il preferito di D. e lo preparo spesso, o meglio non manca mai dalla nostra dispensa!
Ottimo come dopo pasto, nel posto del solito caffè!

Ingredienti : 250 gr di chicchi di caffè tostati,
                            1 Lt di vodka a 40°,
                            1 Lt di latte fresco intero,
                            200 ml di panna a 35% grassi,
                            750 gr di zucchero semolato.
Preparazione : 
Pestate i chicchi del caffè al mortaio, senza riudurli a polvere. Metteteli in un vaso a chiusura ermetica. Aggiungete la vodka. 
Lasciate macerare in luogo fresco e buio, per un mese. Agitate ogni 2-3 giorni.
Trascorso il tempo necessario, filtrate prima con un settaccio, per eliminare le particelle più grandi, e dopo con filtri di carta per il caffè. 
Preparate la crema : in un pentolino mettete il latte, la panna e lo zucchero. Portate ad ebollizione, abbasate il fuoco, e cuocete mescolando per 20 minuti. La crema deve risultare consistente, come un sciroppo, e assumerà un colorito beige chiaro. Se la crema non sarà ben legata, dopo qualche giorno, il liquore impazzisce e la parte grassa sarà divisa e galeggierà alla superficie. Lasciate la crema raffreddare completamente, per evitare che intorpidisca con l'aggiunta dell'alcool. Quando sarà fredda aggiungete la vodka al caffè e agitate. 
Rinvasate e lasciate stagionare in luogo fresco e buio per un mese ancora, agitando ogni tanto. Potete anche consumarlo subito, ma credo che con la stagionatura migliora significamente. 
Si conseva anche a temperatura ambiente (lo zucchero e l'alcool agiscono come conservanti naturali), ma meglio tenetelo in frigo. Servitelo fresco. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.