0

Η ΓΙΑΟΥΡΤΟΠΙΤΑ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ ΑΝΔΡΟΜΑΧΗΣ ♦♦ TORTA ALLO YOGURT, RICETTA DELLA NONNA


Η ΓΙΑΟΥΡΤΟΠΙΤΑ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ ΑΝΔΡΟΜΑΧΗΣ

Ενα ευκολο και νοστιμο γλυκο, που η γιαγια Ανδρομαχη μας εφτιαχνε πολυ συχνα. Τη θυμαμαι να χτυπαει τα υλικα με το χερι μεσα σε μια μεγαλη κατσαρολα, κι εμενα με τον αδελφο μου σε ρολο βοηθων, να ριχνουμε τα διαφορα υλικα που μας ελεγε με τη σειρα. Παρ' ολο που ειχαμε μιξερ στο σπιτι, δεν το χρησιμοποιουσε, ελεγε οτι ετσι γινοταν καλυτερο το γλυκο! Και μετα τι ωραια που μοσχοβολουσε ολο το σπιτι, οταν επιτελους η γιαουρτοπιτα ηταν ετοιμη ψημενη, κι εμεις τριγυρω περιμεναμε να κρυωσει, να την δοκιμασουμε....

Υλικα : 2 μικρα γιαουρτακια προβεια παραδοσιακα (200 gr περιπου το καθενα),
                1 1/2 φλυτζανι (300 gr) ζαχαρη,
                1 φλυτζανι (180 gr) βουτυρο,
                5 μεγαλα αυγα,
                3 φλυτζανια (400 gr) αλευρι,
                1 φακελακι (20 gr) baking powder,
        απο 1 πορτοκαλι (ή λεμονι) ακερωτο, το ξυσμα της φλουδας και τον χυμο,
                1 βανιλινη,
                ζαχαρη αχνη για το σερβιρισμα.
Παρασκευη :  
Χτυπηστε καλα το βουτυρο με τη ζαχαρη, στο μιξερ, να ασπρισει. 
Προσθεστε τα αυγα ενα ενα και τη βανιλινη  Συνεχιστε το χτυπημα, μεχρι να φουσκωσουν. 
Αφαιρεστε το καϊμακι απο τα γιαουρτακια, και τα προσθεστε τα στο μιγμα. Προσθεστε τον χυμο και το ξυσμα του πορτοκαλιου, και τελος το αλευρι κοσκινισμενο με το baking. 
Βουτυρωστε και αλευρωστε μια φορμα με διαμετρο 26 εκ., και ριξτε μεσα το μιγμα. 
Ψηστε σε προθερμασμενο φουρνο, στους  180°C για μια ωρα περιπου. 
Την αφηνετε να κρυωσει, ξεφορμαρετε, και πασπαλιζετε με ζαχαρη αχνη. Επισης ειναι υπεροχη συνδυασμενη με μαρμελαδα φρουτων....

- Ιουνιος 2015 : ενημερωση της αναρτησης με νεες φωτογραφιες


TORTA ALLO YOGURT, RICETTA DI NONNA ANDROMACA

Questa è una torta semplice e saporita, che la mia nonna Andromaca preparava molto spesso. La ricodo a sbattere con la mano gli ingredienti dentro una grande pentola, mentre io e mio fratello, sempre pronti ai suoi ... commandi, l'aiutavamo versando dentro la pentola gli ingredienti uno alla volta; anche se avevamo una planetaria, lei insisteva di prepararla a modo suo, diceva che andava meglio cosi...

Ingredienti : 2 piccole confezioni di yogurt greco tradizionale da latte di pecora (200gr ca. ciascuno),
                            1 1/2 (300 gr) tazza di zucchero semolato,
                            1 tazza (180 gr) di burro,
                            5 uova grandi,
                            3 tazze (400 gr) di farina,
                            1 bustina (20 gr) di lievito chimico in polvere,
                       da 1 arancia (o limone) non trattata il succo e la scorza grattugiata,
                            1 bustina di vanillina,
                            zucchero a velo.
Preparazione : 
Nella planetaria lavorate il burro a temperatura ambiente con lo zucchero, fino ad ottenere un composto cremoso. 
Aggiungete le uova uno alla volta e la vanillina, e continuate a sbattere il composto, fino a gongfiare e diventare spumoso. 
Eliminate la crosta del grasso dalla superficie dei yogurt, e aggiungeteli al composto, continuando a mescolare. Infine aggiungete il succo e la scorza grattugiata dell'arancia e anche la farina settaciata insieme al lievito. 
Versate il composto in uno stampo imburrato ed infarinato. Infornate a forno già caldo ai 180°C per un ora. 
Sfornate e lasciate raffreddare
Servite con una bella spolverata di zucchero a velo. Potete servirla anche con confettura di frutta.


- Giugno 2015 : aggiornamento del post con nuove foto


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.