0

Η ΓΙΑΟΥΡΤΟΠΙΤΑ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ ΑΝΔΡΟΜΑΧΗΣ // TORTA ALLO YOGURT, RICETTA DELLA NONNA


Η ΓΙΑΟΥΡΤΟΠΙΤΑ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ ΑΝΔΡΟΜΑΧΗΣ

Ενα ευκολο και νοστιμο γλυκο, που η γιαγια Ανδρομαχη μας εφτιαχνε πολυ συχνα. Τη θυμαμαι να χτυπαει με το χερι μεσα σε μια μεγαλη κατσαρολα το βουτυρο, μεχρι να "ασπρισει" κι εμενα με τον αδελφο μου σε ρολο βοηθων, να ριχνουμε τα διαφορα υλικα που μας ελεγε με τη σειρα. Παρ' ολο που ειχαμε μιξερ στο σπιτι, δεν το χρησιμοποιουσε, ελεγε οτι ετσι γινοταν καλυτερο το γλυκο! Και μετα τι ωραια που μοσχοβολουσε ολο το σπιτι, οταν επιτελους η γιαουρτοπιτα ηταν ετοιμη ψημενη, κι εμεις τριγυρω περιμεναμε να κρυωσει, να την δοκιμασουμε....
Η δοση για την γιουρτοπιτα εινα πληθωρικη, καμμια σχεση με ενα απλο, συνηθισμενο κεϊκ, και η γιαγια παντα την εψηνε μεσα σε ενα μεγαλο, στρογγυλο, τσιγκινο ταψι. Για μεζουρα των υλικων χρησιμοποιουσε το κεσεδακι του γιαουρτιου, εγω ζυγισα τις ποσοτητες για μεγαλυτερη ακριβεια στις δοσεις.

Δοση : για 12 ατομα
Βαθμος δυσκολιας : ευκολη
Υλικα : 1 κεσεδακι γιαουρτι προβειο παραδοσιακο (300 gr ),
                2 κεσεδακια (400 gr) ζαχαρη,
                1 κεσεδακι (200 gr) βουτυρο σε αλειφωδη μορφη,
                5 αυγα,
                3 1/2 κεσεδακια (700 gr) αλευρι γοχ.,
                4 κ.γ. (30 gr) baking powder,
        απο 1 πορτοκαλι (ή λεμονι) ακερωτο, το ξυσμα της φλουδας και τον χυμο (1/3 φλ.),
                1 βανιλινη,
                ζαχαρη αχνη για το σερβιρισμα.
Προετοιμασια :  
Χτυπηστε καλα το βουτυρο με τη ζαχαρη, στο μιξερ, να ασπρισει. 
Προσθεστε τα αυγα ενα ενα και τη βανιλινη  Συνεχιστε το χτυπημα, μεχρι να φουσκωσουν. 
Προσθεστε το γιαουρτι με την πετσα του, τον χυμο και το ξυσμα του πορτοκαλιου και χτυπηστε στο μιξερ στην χαμηλη ταχυτητα για 1 λεπτο. Προσθεστε τελος το αλευρι κοσκινισμενο με το baking και αναμειξτε με μια σπατουλα. 
Βουτυρωστε και αλευρωστε μια φορμα με διαμετρο 30 εκ., και ριξτε μεσα το μειγμα. 
Ψηστε σε προθερμασμενο φουρνο, στους  180°C για μια ωρα περιπου. 
Την αφηνετε να κρυωσει, ξεφορμαρετε, και πασπαλιζετε με ζαχαρη αχνη. Επισης ειναι υπεροχη συνδυασμενη με μαρμελαδα φρουτων....

- Ιουνιος 2015 : ενημερωση της αναρτησης με νεες φωτογραφιες


TORTA ALLO YOGURT, RICETTA DI NONNA ANDROMACA

La famosa torta allo yogurt, era un dolce casalingo molto alla voga durante gli anni '60 e '70. E una torta semplice e saporita, che la mia nonna Andromaca preparava molto spesso. La ricodo a lavorare il composto a mano dentro una grande pentola,  mentre io e mio fratello, sempre pronti ai suoi ... commandi, l'aiutavamo versando dentro gli ingredienti uno alla volta; anche se avevamo una planetaria, lei insisteva di prepararla a modo suo, diceva che andava meglio cosi...
Le dosi sono per una teglia abbastanza grande, da 30 cm di diametro. Il vasetto di yogurt (che qui è abbastanza grande da 300 ml) funziona come misura per tutti gli ingredienti della ricetta.

Dosi : per 12 persone
Difficoltà : facile
Ingredienti : 1 vasetto di yogurt greco tradizionale da latte di pecora (300 gr  è confezione tradizionale in Grecia),
                            2 vasetti (400 gr) di zucchero semolato,
                            1 vasetto (200 gr) di burro a pommata,
                            5 uova,
                            3 1/2 vasetti  (700 gr) di farina 00,
                            4 cucchiaini (30 gr) di lievito chimico in polvere,
                       da 1 arancia (o limone) non trattata il succo (1/3 tazza) e la scorza grattugiata,
                            1 bustina di vanillina,
                            zucchero a velo.
Preparazione : 
Nella planetaria sbattete il burro a temperatura ambiente con lo zucchero, fino ad ottenere un composto cremoso. 
 C aggiungete le uova uno alla volta e la vanillina
Aggiungete lo yogurt con la sua pellicina di grasso, il succo e la scorza grattugiata dell'arancia e lavorate nella planetaria a velocità bassa, per 1 minuto. Aggiungete infine la farina settacciata con il lievito e mescolate con una spatola di gomma.
Versate il composto in una teglia da 30 cm, imburrata ed infarinata. Infornate a forno già caldo a 180°C per un' oretta. 
Prima di sfornare fate la prova stecchino. Sfornate e lasciate raffreddare.
Servite con una bella spolverata di zucchero a velo. Potete servirla anche con confettura di frutta.

- Giugno 2015 : aggiornamento del post con nuove foto


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.