0

ΜΟΥΣΑΚΑΣ ΜΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΚΑΙ ΠΑΤΑΤΕΣ ♦♦ MUSSAKA' DI MELANZANE E PATATE ♦♦ MUSSAKAS WITH EGGPLANTS AND POTATOES


ΜΟΥΣΑΚΑΣ ΜΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΚΑΙ ΠΑΤΑΤΕΣ

Τωρα πως μου ηρθε να φιαξω μουσακα μες το καταχειμωνο? 
Η αληθεια ειναι οτι βρηκα πολυ καλες, αν και πανακριβες, μελιτζανες απο τη Κρητη, κατι και η νοσταλγια για το καλοκαιρι και νατος ο μουσακας!
Αυτη ειναι μια παραλλαγη με πατατες, που μας αρεσει εξ'ισου με τον κλασσικο μουσακα, και καλυπτει ακομη και αυτους που δεν ειναι τοσο φιλοι της μελιτζανας.

Υλικα : 1 Kgr  μελιτζανες,
                1 Kgr πατατες,
                σπορελαιο για το τηγανισμα,
                750 gr κιμας αναμεικτος (μοσχαρισιος και χοιρινος),
                2 κρεμμυδια,
                2 σκελιδες σκορδο,
                2 φλυτζανια πασσατα ντοματας (ή ετοιμη ντοματα στον τριφτη),
                1/2 κουταλακι ζαχαρη,
                4-5 κουταλιες σουπας ελαιολαδο παρθενο εξτρα,
                2 κουταλιες σουπας βουτυρο,
                2 κουταλιες της σουπας μαντζουρανα τριμμενη,
                αλατι και πιπερι,       
                1/2 φλυτζανι κεφαλογραβιερα τριμμενη,
                1/2 φλυτζανι φρυγανια τριμμενη.
για τη μπεσαμελ : 1 Lt  γαλα φρεσκο πληρες,
                                 5 κουταλιες βουτυρο,
                                 5 κουταλιες αλευρι,
                                 μια πρεζα αλατι,
                                 μια πρεζα τριμμενο μοσχοκαρυδο.
Παρασκευη : 
Πλενετε τις μελιτζανες και τις κοβετε κατα μηκος σε φετες περιπου 0,5 εκ. Τις αλατιζετε με μπολικο αλατι και τις αφηνετε σε ενα τρυπητο, να στραγγιξουν, για τουλαχιστον μια ωρα. Τις ξεπελενετε και τις στραγγιζετε καλα. 
Καθαριζετε τις πατατες και τις κοβετε κι'αυτες κατα μηκος σε φετες 0,5 εκ. και τις αλατιζετε. 
Τηγανιζετε τις πατατες και τς μελιτζανες σε μπολικο σπορελαιο (με το ελαιολαδο αποκτουν πιο βαρεια γευση).
Σε ενα τηγανι βαζετε το λαδι και το βουτυρο και ροδιζετε το κρεμμυδι. Προσθετετε τον κιμα και τον ροδιζετε καλα. Οταν ειναι ετοιμος, ριχνετε την ντοματα, μισο φλυτζανι νερο, τη ζαχαρη, αλατιζετε και πιπερωνετε. Αφηνετε να σιγοβρασει για 10-15 λεπτα και πριν το αποσυρετε απο τη φωτια, προσθετετε την μαντζουρανα.
Ετοιμαζετε την μπεσαμελ, αλλα δεν την κανετε πολυ πηχτη.
Σε ενα ταψακι η πυρεξ, βαζετε λιγο λαδι και στρωνετε το στρωμα με τις πατατες. Ριχνετε απο πανω τον κιμα και σκεπαζετε με τις μελιτζανες. Πασπαλιζετε με το μισο τυρι, καλυπτετε με την μπεσαμελ και απο πανω πασπαλιζετε με το υπολοιπο τυρι και την φρυγανια. 
Ψηνετε σε προθερμασμενο φουρνο στους 200°C  για μια ωριτσα. 


MUSSAKA' DI MELANZANE E PATATE

Anche se stiamo in pieno inverno, vi presento un piatto estivo, dai più famosi della cucina greca...
La ricetta tradizionale (qui) prevede solo melanzane. Questa è una variazione con patate e melanzane; c'e ancora un'altra variazione con sole patate (qui), anche se così sarà un simil-mussakàs, ma a qualsiasi combinazione, il sapore è sempre buono!.

Ingredienti : 1 Kgr di melanzane,
                            1 Kgr di patate,
                            olio di semi per friggere,
                            750 gr di carne macinata mista (metà bovina e metà di suino),
                            2 cipolle,
                            2 spicchi d'aglio,
                            2 tazze di passata di pomodoro,
                            4-5 cucchiai di olio extravergine di oliva,
                            2 cucchiai di burro,
                            1/2 cucchiaino di zucchero,
                            2 cucchiai di maggiorana tritata,
                            sale e pepe,              
                            1/2 tazza di pangrattato,
                            1/2 tazza di kefalograviera (o pecorino).
per la besciamella : 1 Lt di latte fresco intero,
                                     5 cucchiai di burro,
                                     5 cucchiai di farina,
                                     una pizzico di sale,
                                     una pizzico di noce moscata grattugiata.
Preparazione :  
Lavate le melanzane e tagliatele per il senso della lunghezza, a fette di 0,5cm. Cospargetele con abbondante sale e lasciatlele in un colapasta ad espellere l'acqua di vegetazione, per almeno un'ora. Trascorso il tempo necessario, scolatele con abbondante acqua e strizzatele bene. 
Pelate le patate e tagliatele pure per il senso della lunghezza, a fette di 0,5cm, e cospargetele di sale. 
In una padella mettete abbondante olio e friggete le patate e le melanzane, fihcè prendino un bel colorito dorato.
In una padella mettete l'olio di oliva ed i burro e rosolate le cipolle e l'aglio tritati. Aggiungete anche la carne macinata e rosolate bene. Aggiungete la passata di pomodoro, 1/2 tazza di acqua, lo zucchero, pepe e sale a piacere. Lasciate cuocere a fuoco moderato per 10-15 minuti, aggiungete la maggiorana e ritirate dal fuoco.
Preparate la besciamella, ma non lasciatela rapprendere troppo.
"Montaggio" : In una teglia profonda, o pirofila, mettete un po' di olio. Disponete prima le patate in un strato. Versate sopra la carne e coprite con le melanzane. Cospargete col metà del formaggio e versate la besciamella. Cospargete con il resto del formaggio ed il pangrattato. 
Cuocete in forno prerisacaldato a 200°C, modalità statico, per circa un' ora, fino che si formi una bella crosticina dorata.
Alcuni consigli : se non vi piace tanto l'aglio, potete metterlo in camicia e poi eliminarlo. Alcuni aggiungono 2-3 uova sbattute nella besciamella. Ancora, se volete una variazione più leggera, potete grigliare le melanzane, o mettere le patate crude.


MUSSAKAS WITH EGGPLANTS AND POTATOES

The most famous greek recipe ever!

Ingredients : 1 Kgr eggplants,
                   1 Kgr potatoes,
                   750 gr ground beef and pork meat,
                   2 large onions, minced,
                   2 cloves garlic, minced,
                   2 cups crushed tomatoes,
                   1/2 tsp. sugar,
                   4-5 tbsp. olive oil,
                   2 tbsp. butter,
                   2 tbsp marjoram, minced,
                   oil for frying (better olive oil...),
                   salt and pepper,
                   1 cup plain breadcrumps,
                   1 cup grated Kefalograviera (of other salty hard cheese).
For the bechamel : 1 Lt  fresh milk,
                           5 tbsp. flour,
                           5 tbsp. butter,
                           pintch of ground nutmeg.
Preparation : Using a sharp peeler, partially peel the eggplants, leaving strips of peel about 1 inch wide around the eggplant. Slice the eggplant in to 0.5 cm slices. Place the eggplant slices in a colander and salt them liberally; let them sit for at least an hour, so that excess moisture can be drawn out. When they are ready, rinse them and stir them. Peel the potatoes and slice them too, in to 0.5cm slices, and salt them. Pour some oil in a large sauce pan, and fry the slices of the potatoes and the eggplants.       
In a large sauté pan, put the oil and the butter, and saute the onion and the garlic, until translucent. Add  the ground meat and brown until the pink color disappears. Add the tomatoes, the sugar and 1/2 cup of hot water, and let it simmer for 10-15 minutes. Add salt and pepper and just befor remove it from heat, add the marjoram.
Prepare the bechamel sauce : Melt butter over low heat. Using a whisk, add flour to melted butter whisking continuously to make a smooth paste. Allow the flour to cook for a minute but do not allow it to brown.
Add warmed milk to mixture in a steady stream, whisking continuously. Simmer over low heat until it thickens (do not let it became too thick). Add a pintch of ground nutmeg.
 Lightly grease with oil a large deep baking pan. Place the potatoes in a layer in the bottom. Top with meat sauce and cover with the eggplants. Sprinkle half of the grated cheese. Pour the bechamel sauce over the eggplants. Smooth the béchamel on top with a spatula and sprinkle with remaining grated cheese and the breadcrumps. Bake in a 200°C oven for about an hour, until béchamel sauce is a nice golden brown color.
Variations : Some people add 2-3 beaten eggs in the bechamel sauce. For a lighter dish, you can bake the eggplants and the potatoes in the oven or under the grill, but believe me the taste will not be the same... Of course, you can use only eggplants to make mussaka; some people use also only potatoes, but this not really a mussaka!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.