0

ΤΖΈΠΟΛΕ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ // ZEPPOLE DI SAN GIUSEPPE AL FORNO


ΤΖΈΠΟΛΕ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ

Οι τζέπολε του Σαν Τζιουζεπε, ειναι παραδοσιακα γλυκακια ναπολετανικα, που τα φτιαχνουν στις 19 Μαρτιου, ημερα της γιορτης του Αγιου Ιωσηφ (San Giuseppe). Καθως ο Αγιος Ιωσηφ ηταν ο πατερας του Χριστου, η 19η Μαρτιου στην Iταλια γιορταζεται ως η ημερα της γιορτης του πατερα, και οι τζεπολε ειναι τα γλυκα που κερνανε τα παιδια στους πατεραδες. Το ονομα τζεπολε προερχεται απο τα λατινικα και υπαρχουν διαφορες εκδοχες για την σημασια του. Πολυ δημοφιλες γλυκακι στην Ναπολη, θα το βρειτε στα ζαχαροπλαστεια καθ' ολη την διαρκεια του χρονου, παρεα με τους μπαμπαδες, τις σφολιατελλες και την παστιερα. Η παραδοσιακη συνταγη (δες εδω) θελει την ζυμη να τηγανιζεται σαν λουκουμας. Οι τζεπολε στον φουρνο, ειναι μια πιο συγχρονη παραλλαγη, λαϊτ θα λεγαμε, παλι με ζυμη σου, που σχηματιζει μεγαλουτσικα στεφανακια τα οποια παλι γεμιζονται με κρεμα ζαχαροπλαστικης με αρωμα λεμονι. Ειναι λιγο μπελαλιδικες στην παρασκευη τους, αλλα πιστεψτε με οτι αξιζει τον κοπο!
Στην Ιταλια υπαρχει και site ειδικα αφιερωμενο στις τζεπολε, με διαφορες πληροφοριες και συνταγες (εδω).

Δοση : 12-14 κομματια
Υλικα
Για την ζυμη σου :  200 gr νερο,
                                    90 gr βουτυρο,
                                    130 gr αλευρι,
                                    4 αυγα,
                                    1 πρεζα αλατι.
Για την κρεμα ζαχαροπλαστικης : 500 ml γαλα φρεσκο πληρες,
                                                               60 gr αμυλο καλαμποκιου (κορν φλαουρ),
                                                               140 gr ζαχαρη κρυσταλλικη,
                                                               6 κροκους αυγων,
                                                       απο 1 λεμονι ακερωτο, την φλουδα,
                                                               1 λουβι βανιλιας.         
Για το στολισμα : ζαχαρη αχνη,
                                 βυσσινο γλυκο.
Παρασκευη : 
Πρωτα παρασκευαζουμε την κρεμα ζαχαροπλαστικης (δειτε και εδω).  Σε ενα κατσαρολακι βαζετε τα 400ml απο το γαλα, μαζι με την βανιλια. Το ζεσταινετε και πριν αρχισει να βραζει, το κατεβαζετε απο την φωτια. Το αφηνετε να χλιαρινει, και αφαιρειτε την βανιλια. Χτυπατε πολυ καλα τους κροκους των αυγων με την ζαχαρη, μεχρι να φουσκωσουν. Προσθετετε το υπολοιπο γαλα και το αμυλο. Ριχνετε το μιγμα των αυγων στο χλιαρο γαλα, προσθετετε και την φλουδα του λεμονιου, και βαζετε το κατσαρολακι στη φωτια, ανακατευοντας συνεχως. Οταν η κρεμα πηξει, την αποσυρετε απο την φωτια, αφαιρειτε την φλουδα του λεμονιου και την αφηνετε να κρυωσει. Την σκεπαζετε με μεμβρανη, για να μην κανει κρουστα.
Ετοιμαζετε τα "στεφανακια" σου : Σε ενα κατσαρολακι βαζετε το νερο, το αλατι και το βουτυρο. Το βαζετε στη φωτια, και μολις αρχισει να βραζει, το αποσυρετε και προσθετετε με μια κινηση ολο το αλευρι, αφου το εχετε πρωτα κοσκινισει. Ανακατευετε καλα και βαζετε παλι πανω στη φωτια. Συνεχιζετε παντα να ανακατευετε, μεχρι να αρχισει να "πιανει" η ζυμη στον πατο. Αποσυρετε απο την φωτια και αφηνετε να κρυωσει. Βαλτε την ζυμη στο μιξερ και προθετετε τα αυγα ενα ενα. Η τελικη ζυμη πρεπει να ειναι ομοιογενης και λαμπερη. Γεμιστε ενα κορνε ζαχαροπλαστικης με χοντρη μυτη αστερι, και σχηματιζετε στεφανακια διαμετρου 4 εκ., επανω σε ενα ταψι καλυμμενο με αντικολλητικο χαρτι. Αφηστε 2-3 εκ. αποσταση μεταξυ τους, γιατι φουσκωνουν στο ψησιμο. 
Τα ψηνετε σε προθερμασμενο φουρνο, στους 220°C για 15 λεπτα, και μετα κατεβαζετε την θερμοκρασια στους 190°C. Τα ψηνετε για ακομη 10 λεπτα, σβυνετε τον φουρνο και τα αφηνετε να στεγνωσουν, με τον φουρνο μισανοιχτο, για ακομη 10 λεπτα. Τα αφηνετε να κρυωσουν τελειως πριν τα γεμισετε.
Με ενα μαχαιρι χωριζετε τα στεφανακια στη μεση και τα γεμιζετε με την κρεμα ζαχαροπλαστικης, με την βοηθεια ενος κορνε. Πασπαλιζετε με ζαχαρη αχνη, γεμιζετε με κρεμα και την τρυπα στο κεντρο απο το καθε στεφανακι και απο επανω στολιζετε με ενα βυσσινο, στραγγισμενο απο το σιροπι του.



ZEPPOLE DI SAN GIUSEPPE AL FORNO

19 marzo, la festa di San Giuseppe, la festa del papà, quindi il giorno giusto per preparare le zeppole!
Le zeppole al forno sono la variante più moderna e più leggera, rispetto alle tradizionali zeppole fritte.

Dosi : 12-14 zeppole
Difficoltà : media
Ingredienti :
per la pasta choux : 200 gr di acqua,
                                      90 gr di burro,
                                      130 gr di farina,
                                      4 uova,
                                      1 pizzico di sale.
per la crema pasticcera : 500 ml di latte,
                                               60 gr di maizena,
                                               140 gr di zucchero semolato,
                                         da  6 uova, i tuorli,
                                         da 1 limone, la scorza,
                                               1 baccello di vaniglia.         
per la finitura : zucchero a  velo,
                       visciole sciroppate.
Preparazione :
Preparate prima la crema pasticcera (vedete anche qui) : in una casseruola piccola, mettete i 400ml del latte con la vaniglia; scaldate e ritiratelo dal fuoco quando arriverà al punto di ebollizione. Lasciate raffreddare ed eliminate il baccello della vaniglia. Frullate i turoli delle uova con lo zucchero, fino a diventare una crema spumosa; aggiungete la maizena ed il resto del latte, sempre frullando. Versate il composto delle uova al latte intiepidito; aggiungete anche la scorza del limone e mettete la casseruola sul fuoco. Sempre mescolando, aspettate fino che la crema si addensi. Eliminate la scorza del limone, lasciatela intiepidire e copritela con pellicola trasparente, per evitare che si formi la crosticina sulla superficie.
Preparate gli choux : in una casseruola piccola mettete l'acqua, il sale ed il burro e portate il composto ad ebollizione. Ritiratelo dal fuoco e aggiungete la farina settacciata, tutta ad una volta. Amalgamate bene e portate la casseruola sul fuoco; contunuate a mescolare fino che si formi una patina biancastra sul fondo della casseruola. Ritirate dal fuoco e lasciate la pasta a raffreddare. Mettete la pasta nella planetaria, e aggiungete le uova, uno alla volta. Il composto finale deve essere bello liscio. Metete l' impasto in un sac-a-poche. su una teglia foderata con carta antiaderente, formate delle ciambelline di 4cm di diametro, distanziate di almeno 2-3 cm, perchè si gonfiano durante la cottura.
Infornate in forno preriscaldato ai 220°C per 15 minuti e poi abbassate sui 190°C e cuocete per ancora 10 minuti. Lasciateli per ancora 10 minuti nel forno spento per asciugarsi bene, con lo sportello socchiuso, per far sì che esca il vapore e si asciugino bene.
Con un coltello tagliate le ciambelline a metà nel senso orizzontale, e riempitele con la crema pasticcera, messa ad un sac-a-poche. Spolverizzate di zucchero a velo, riempite anche il buco del centro della ciambellina con la crema pasticcera e, alla fine, decorate con una visciola sciroppata, ben scolata.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.