ΚΕΙΚ ΜΕ ΚΥΔΩΝΙΑ ΚΑΙ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ
Οι πειραματισμοι στην κουζινα συνεχιζονται, και ιδου το νεο παρασκευσμα!
;Υλικα : 500 gr κυδωνια καθαρισμενα,
200 gr + 200 gr ζαχαρη απο ζαχαροκαλαμο, ακατεργαστη,
2 κομματακια αστεροειδη γλυκανισο,
1 κουταλακι ζαχαρη αρωματισμενη με βανιλια,
4 αυγα,
100 gr βουτυρο,
200 gr αλευρι,
2 κουταλακια του γλυκου γεματα baking powder,
50 gr φουντουκια τριμμενα,
μερικα φουντουκια για το στολισμα.
Παρασκευη :
Καθαριζετε τα κυδωνια, αφαιρειτε την φλουδα και τα κοβετε σε κομματια.
Σε ενα κατσαρολακι, βαζετε 400ml νερο, τη μιση ζαχαρη, τον αστεροειδη γλυκανισο και τα κυδωνια. Τα αφηνετε να βρασουν, για 1 1/2 ωρα περιπου, μεχρι να μαλακωσουν και το ζουμακι τους να ελαττωθει περιπου σε ενα φλυτζανι του τσαγιου. Τα αφηνετε να κρυωσουν, αφαιρειτε τον γλυκανισο, κρατατε το ζουμακι, και πολτοποιειτε τα κυδωνια.
Σε ενα σκευος βαζετε τα αυγα με την υπολοιπη ζαχαρη και την αρωματισμενη ζαχαρη και τα χτυπατε καλα. Προσθετετε το βουτυρο, σε θερμοκρασια δωματιου, και χτυπατε για λιγο ακομη. Προσθετε το αλευρι με το baking κοσκινισμενα, το ζουμακι των κυδωνιων, το 1/3 απο τον πολτο των κυδωνιων και τελος τα τριμμενα φουντουκια. Ανακατεψτε καλα, να ομογενοποιηθει το μιγμα.
Στρωστε τον πατο μιας φορμας (22-24cm διαμετρο) με αντικολλητικο χαρτι φουρνου; στρωστε επανω τον υπολοιπο πολτο απο τα κυδωνια και απο πανω ριξτε το μιγμα του κεϊκ.
Ψηστε το σε προθερμασμενο φουρνο, στους 180°C για μια ωριτσα; μετα την μιση ωρα, κατεβαστε την φορμα στην πιο χαμηλη θεση, ωστε να καραμελλωσει ο πολτος των κυδωνιων.
Βγαζετε απο τον φουρνο και αφηνετε να κρυωσει. Αναποδογυριζετε τον φορμα και αφαιρειτε το αντικολλητικο χαρτι, με προσοχη. Στολιζετε με λιγα φουντουκακια...
TORTA ALLE MELE COTOGNE E NOCCIOLINE
Una tortina morbida, nuovo frutto delle mie sperimentazioni in cucina...
Ingredienti : 500 gr di mele cotogne (peso netto della polpa),
200 gr + 200 gr di zucchero di canna grezzo,
2 pezzi di anice stellato,
1 cucchiaino di zucchero vanigliato,
4 uova medio-grandi,
100 gr di burro,
200 gr di farina,
2 cucchiaini colmi di lievito chimico in polvere,
50 gr di nocciole tritate,
qualche nocciolina per la decorazione.
Preparazione :
Lavate e mondate le mele cotogne, sbucciatele, togliete il torsolo e tagliatele a pezzetti.
In un pentolino mettete 400ml di acqua, i 200gr di zucchero, le mele cotogne e l'anice stellato e lasciatele bollire, per ca 1 ora e mezza, fino ad ammorbidire e a ridurre il succo di cottura fino a ca una tazza. Laciatele raffreddare, tenete a parte il succo ricavato, eliminate l'anice stellato, e riducete i pezzeti delle mele cotogne a poltiglia.
In un recipiente mettete le uova e sbattetele bene insieme allo zucchero e lo zucchero vanigliato. Aggiungete il burro, a temperatura ambiente, e sbattete per qualche minuto ancora. Aggiugnete la farina ed il lievito settaciati, 1/3 della poltiglia delle mele cotogne, il succo di cottura delle mele cotogne, ed infine anche le nocciole tritate (non troppo finemente). Amalgamate bene per ottenere un composto omogeneo.
In uno stampo (22-24cm di diamtero) mettete nel fondo un pezzo di carta da forno antiaderente; versate il resto (2/3) della poltiglia delle mele cotogne e livellatela. Versate sopra il composto.
Infornate in forno preriscaldato a 180°C per un oretta; dopo la prima mezz'ora di cottura, trasferite lo stampo al piu basso livello del forno, per far si che si caramelli la poltiglia delle mele cotogne che sta nel fondo.
Sfornate la torta, lasciatela raffreddare, capovolgetela ed eliminate la carta da forno con attenzione. Decorate con nocciole.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!
Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.
Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.
All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.