ΛΑΓΑΝΑ
Η λαγάνα, οπως ειναι γνωστο, είναι είδος ψωμιού , σχήματος επίπεδου και ελλειψοειδούς που παρασκευάζεται χωρίς προζύμη και τρώγεται την Καθαρά Δευτέρα .Την Καθαρά Δευτέρα σταματά η κατανάλωση κάθε αρτύσιμου φαγητού και ξεκινά η Σαρακοστη, νηστεία διάρκειας 40 ημερών, όσες δηλαδή και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο. Η λαγάνα που συνηθίζουμε να καταναλώνουμε τη μέρα αυτή, παραπέμπει στα «άζυμα» της Παλαιάς Διαθήκης.
Μην διστασετε να δοκιμασετε να φτιαξετε την λαγανα μονοι σας! Ειναι ευκολο και διασκεδαστικο, ασε που το αποτελεσμα θα σας εκπληξει!
Καλη Σαρακοστη!
Δοση : 2 λαγανες
Βαθμος δυσκολιας : ευκολη
Υλικα : 500 gr αλευρι,
270 ml περιπου χλιαρο νερο,
25 gr φρεσκια μαγια μπυρας (ή 8 gr ξηρή),
4 κουταλιες σουπας λαδι ελιας,
1 1/2 κ.γ. αλατι,
3 κ.γ. ζαχαρη.
για το γλασαρισμα : 1 κ.σ. ζαχαρη,
3 κ.σ. νερο,
σουσαμι.
Παρασκευη :
Σε ενα μπωλακι, τριψτε την μαγια και προσθεστε το χλιαρο νερο και μια κουταλια ζαχαρη. Αφηστε το σε χλιαρο μερος, να φουσκωσει, για μιση ωριτσα.
Καντε ενα βουναλακι με το αλευρι, ανοιξτε μια λακουβιτσα στο κεντρο, και μεσα ριξτε το λαδι, το αλατι, την υπολοιπη ζαχαρη και το μιγμα της μαγιας. Δουλεψτε το μιγμα καλα με τα χερια, για τουλαχιστον 10 λεπτα, μεχρι να εχετε μια ζυμη ομοιογενη, λεια και ελαστικη. Καθως η απορροφητικοτητα σε νερο διαφερει απο αλευρι σε αλευρι, αν χρειαστει προσθεστε νερο. Αφηστε την ζυμη σε μερος χλιαρο, για μια ωρα περιπου, μεχρι να διπλασιαστει σε ογκο.
Λαδωστε τα χερια σας και χωριστε τη ζυμη στα δυο. Με τα χεριασας δωστε σχημα οβαλ τη μιση ζυμη και τοποθετηστε την μεσα σε ενα ταψι. Καντε το ιδιο με την υπολοιπη ζυμη. Αφηστε τις λαγανες σε χλιαρο μερος , σκεπασμενες με ενα πανι, για τουλαχιστον μιση ωρα, μεχρι να διπλασιστουν σε ογκο. Βυθιστε τις ακρες των δακτυλων σας μεσα στη ζυμη, για να κανετε τις χαρακτηριστικες λακουβιτσες.
Διαλυστε τη ζαχαρη στο νερο, και με ενα πινελλο αλειψτε την επιφανεια απο τις λαγανες. Πασπαλιστε με μπολικο σουσαμι.
Ψηστε σε προθερμασμενο φουρνο, στους 220°C για 15 λεπτα.
* 2/2015 : ανανεωση της αναρτησης με νεες φωτογραφιες. Για πιο πλουσια γευση μπορειτε να αντικαταστησετε το ελαιολαδο με ταχινι. Αν θελετε να ψησετε τις λαγανες νωρις το πρωι, ετοιμαστε την ζυμη απο το προηγουμενο βραδυ, βαλτε την σε ευρυχωρο σκευος (η ζυμη περιπου θα διπλασιαστει) σκεπασμενο με μεμβρανη και αφηστε την να ξεκουραστει στο ψυγειο; το πρωι ετοιμαστε τις λαγανες, αφηστε τες να διπλασιαστουν σε ογκο και μετα ψηστε τες. Αν τις ψησετε στους 200°C για 25 λεπτα, γινονται πιο μαλακες και οχι ξεροψημενες.
LAGANA
La lagàna è un pane tradizionale che va mangiato il Lunedi Puro, cioè il primo lunedì dopo il Canevale, che segnala l'inizio dei 40 giorni di mangiare di magro, la quaresima, come purifcazione per la grande festa di Pasqua. La ragione che prepariamo questo tipo di pane all'inizio della quaresima, e di ricordare il pane al quale si riferiva spesso nel Vecchio Testamento, che va fatto senza usare il lievito madre, e cosi viene appiatito.. E un pane tipo focaccia, ma dolciastro.
Dosi : per 2 lagàane
Difficoltà : facile
Ingredienti : 500 gr di farina,
250 ml ca. di acqua tiepida,
25 gr di lievito di birra fresco (o 8 gr di lievito liofilizzato),
4 cucchiai di olio extravergine di oliva,
1 1/2 cucchiaino di sale,
3 cucchiaini di zucchero semolato.
per la glassa : 1 cucchiaio di zucchero,
3 cucchiai di acqua,
semi di sesamo.
Preparazione :
In una ciotolina, sbricciolate il lievito, aggiungete l'acqua tiepida e un cucchiaino di zucchero. Lasciate a lievitare per mezz'oretta in luogo tiepido.
Con la farina fate la fontanella, formate la conca, e versate dentro l'olio, il sale, il resto dello zucchero e il lievitino. Impastate e lavorate bene con le mani, per almeno una decina di minuti, fino ad ottenere un impasto liscio, omogeneo ed elastico.
Lasciate lievitare in luogo tiepido per almeno un'ora, finchè si raddoppi di volume.
Dividete l' impasto in due. Oliate le mani e tirate metà impasto a forma ovale. Fate lo stesso con l' altro pezzo dell' impasto. Coprite con un panno e lasciate lievitare in luogo tiepido per mezz'oretta almeno, fino al radoppio. Affondate le punte delle dita nell' impasto, per formare delle fossette, come si fa con la focaccia.
Stempreate lo zucchero nell'acqua, e spennellate la superficie della lagàna. Cospargete di abbondante semi di sesamo.
Infornate in forno preriscaldato a 220°C, e lasciate cuocere per 15 minuti.
* aggiornamento 2/2015 : nuove foto del post. Per un sapore più ricco, potete sostituire l' olio con tahina. Potete preparare l' impasto la sera prima, lasciarlo riposare nel frigo e cuocere la lagàna la mattina seguente. Se cuocere a 200°C per 25 minuti la lagàna risulta soffice e non croccante.
WOW!! che spettacolo il tuo blog, complimenti... non saprei se partire mangiando un bombolone o una fetta di questa focaccia!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήComplimenti
Grazie!
ΔιαγραφήPrendi da tutti e due!
Saluti!
Τέλεια!!! Έκανα τη διπλή δόση και βγήκα τέσσερεις λαγάνες απίστευτα νόστιμες και καλοψημένες. Γι άλλη μια φορά Μαρίνα έγραψες. Δε νομίζω οτι θα ξαναγοράσω έτοιμη λαγάνα ποτέ, προς λύπη των φουρναρέων. Χίλια μπράβο και ευχαριστώ που μοιράζεσαι τις εξαιρετικές συνταγές σου μαζί μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολυ χαιρομαι που ειχε επιτυχια Σοφια!
ΔιαγραφήΠροσωπικα εδω και 3 χρονια ουτε που το σκεφτομαι να παω στον φουρνο για λαγανα... Ασε που δεν ειναι λαγανες αυτες που φτιαχνουν, απλως ειναι ενα πλατυ ψωμι με λιγο σουσαμι που το πουλανε στην διπλασια τιμη.
Και του χρονου!
Τις εκανα και βγηκαν πεντανοστιμες! Απλά θα προτιμούσα λιγότερο γλυκές, οπότε την επόμενη φορά θα παραλείψω τη ζάχαρη στο γλασάρισμα! Πολύ καλή συνταγή και εύκολη! :)
ΑπάντησηΔιαγραφή