4

ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΙΑ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ // BARCHETTE DI ZUCCHINE


ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΙΑ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ

Αρωματα και γευσεις απο το καλοκαιρι που σιγα-σιγα απομακρυνεται.

Υλικα: 10 μετρια κολοκυθακια,
               500 gr μοσχαρισιο κιμα,
               1 καροτο,
               1 κρεμμυδι,
               1 σκελιδα σκορδο,
               1 φλ. ψιλοκομμενο φινοκιο (μαραθοριζα),
               1 φλ. ψιλοκομμενη ψιχα απο τα κολοκυθακια,
               1/2 φλ. ανηθο ψιλοκομμενο,
               2 κ.σ. ψιλοκομμενο μαιντανο,
               500 gr μπεσαμελ,
               1/2 κ.γ. κολιαντρο σε σκονη,
               1/2 φλ. παρμεζανα τριμμενη,
               ελαιολαδο παρθενο εξτρα,
               2 κ.σ. βουτυρο,
               2 κ.σ. τριμμενη φρυγανια,
               αλατι και πιπερι.
Παρασκευη :
Κοψτε τις ακρες απο τα κολοκυθακια και πλυντε τα. Με ενα κοφτερο μαχαιρι ή το εργαλειο που ξεφλουδιζουν τις πατατες, αφαιρεστε 2-3 λωριδες απο την πρασινη φλουδα απο καθε κολοκυθακι. Απο αυτο το σημειο, με το ειδικο εργαλειο ή με ενα κουταλακι, αδειαστε τα απο την ψυχα τους. Πασπαλιστε τα με αλατι και αφηστε τα αναποδα να στραγγισουν. Ετοιμαστε την γεμιση : ψιλοκοψτε το καροτο, το κρεμμυδι, το σκορδο, την μαραθοριζα, τον ανηθο και 1 φλυτζανι ψυχα απο τ ακολοκυθια. Βαλτε 6-7 κουταλιες λαδι και το βουτυρο σε ενα μεγαλο τηγανι και γυαλιστε το κρεμμυδι. Προσθεστε τον κιμα και σωταρε τον, μεχρι να παρει χρωμα. Προσθεστε τα λαχανικα και τα μυρωδικα (ανηθο, μαιντανο και κολιαντρο), αλατιστε και πιπερωστε. Αφηστε την γεμιση να σιγοβρασει σε μετρια φωτια, μεχρι να πιει το ζουμι της. Κατεβαστε την απο τη φωτια και αφηστε την να χλιαρινει. Ετοιμαστε την μπεσαμελ; αφηστε την να γινει αρκετα πηχτη. Αφηστε την να χλιαρινει και προσθεστε την τριμμενη παρμεζανα. Συναρμολογιστε τα παπουτσακια : γεμιστε τα κολοκυθακια και βαλτε τα σε ενα λαδωμενο πυρεξ ή μια γαστρα, με καπακι. Ριξτε απο επανω λιγο λαδακι. Σκεπαστε καθε κολοκυθακι με 2-3 κουταλιες απο την μπεσαμελ. Πασπαλιστε με την τριμμενη φρυγανια. Καπακωστε το σκευος και βαλτε το στον φουρνο. Ψηστε στους 200°C, για μιαμιση ωρα. Αφου περασει η πρωτη ωρα, ξεσκεπαστε το σκευος και αφηστε τα να ψηθουν, μεχρι να ροδισει η μπεσαμελ. 
Τρωγονται ευχαριστα και την επομενη μερα.

Προτεινομενο κρασι : ενα ελαφρυ ροζε ή ενα φρεσκο λευκο, θα ταιριασουν πολυ ωραια με αυτο το πιατο με τα εντονα αρωματα.

 
BARCHETTE DI ZUCCHINE

Sapori memori dell'estate che si allontana...
Zucchine ripiene di un composto di carne trita, ricoperte di un strato di golosa besciamella.

Ingredienti : 10 zucchine medie,
                            500 gr di carne di manzo trita,
                            1 carota,
                            1 cipolla,
                            1 spicchio d'aglio,
                            1 tazza di finocchio tritato,
                            1 tazza di polpa di zucchine tritata,
                            1/2 tazza di aneto tritato,
                            2 cucchiai di prezzemolo tritato,
                            500 gr di besciamella,
                            1/2 cucchiaino di coriandolo in polvere,
                            1/2 tazza di parmigiano grattugiato,
                            olio extravergine di oliva,
                            2 cucchiai di burro,
                            2 cucchiai di pangrattato,
                            sale e pepe.
Preparazione :
Spuntate e lavate le zucchine. Con il pelapatete eliminate 2-3 strisce di buccia e poi svuotate la polpa di ogni zucchina con l'apposito attrezzo o con un cucchiaino. Cospargete le zucchine svuotete con un po' di sale, capovolgetele e lasciatele a scolare. Nel frattempo preparate la farcitura : tritate finemente la cipolla, l'aglio, la carota, l'aneto e il finocchio. In una padella versate 6-7 cucchiai d'olio di oliva, aggiungete il burro e saltate la cipolla con l'aglio. Aggiungete la carne tritata e rosolatela bene. Aggiungete le verdure tritate, gli aromi (aneto, prezzemolo e coriandolo), salate e pepate. Lasicate cuocere a fuoco moderato, fino all'evaporazione di tutto il liquido. Ritirate dal fuoco e lasciate intiepidire. Preparate la besciamella, piuttosto consistente. Lasciatela intiepidire e aggiungete il parmigiano grattugiato. Passiamo al montaggio : riempite le zucchine con la farcitura. Posizionatele dentro una pirofila, preferibilmente munita di coperchio, unta d'olio. Irroratele con un filo d'olio. Coprite ogni zucchina con 2-3 cucchiaiate di besciamella. Cospargete con il pangrattato. Coprite la pirofila e infornate in forno già caldo, ai 200°C. Cuocetele per un ora e mezza. Passata la prima ora, togliete il coprechio e cuocete fino a dorare la besciamella.
Sono buone anche il giorno dopo!

Vino consigliato : un rosato leggero o un bianco novello, accompagneranno bene questo piatto pieno di aromi forti.

4 σχόλια:

  1. απο τα καλυτερα πιατα της "μαμας", εκεινα δηλαδη που σου δινουν μια ενστικτωδη πρωτογενη αισθηση της ζεστασιας και της ασφαλειας της αγκαλιας και της προστασιας της μανας... υπεροχο!!!!! και μια θερμη παρακληση εκ βαθους καρδιας: να δημοσιευσεις τη συνταγη "κοτα μιλανεζα"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγω θα ελεγα της γιαγιας, καθως η γιαγια ηταν η βασιλισσα της κουζινας στο σπιτι; η μαμα ανελαβε αφοτου εφυγε η γιαγια, αλλα τοτε ειχα φυγει πλεον κι εγω... Καλε μου φιλε, αν και η κοτουλα η μιλανεζα ηταν ενα φαγητο που δεν το συνηθιζαμε στο σπιτι, καθως η γιαγια ηταν πολυ της σαλτσας ντοματας και την εβαζε παντου, δεν μπορω παρα να ικανοποιησω την επιθυμια σου και θα την προγραμματισω στα προσεχως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ειδες λοιπον, καθε σπιτι και τα βιωματα του! Στο δικο μας, η γιαγια απο τον μπαμπα εμαθε τη μαμα να κανει τις πιτες, γιατι η μαμα ηταν απο αστικη οικογενεια και δεν ηξερε τα της ποιμενικης κουζινας. Αλλα η μαμα ηταν η "βασιλισσα" και της κουζινας, και αυτο εκ του φυσικου, και οχι εξ επιβολης, Η γιαγια απο την μαμα δεν μαγειρευε! Ουτε αυγο δεν εβαζε!!! Απο αυτο που εγρασψες εσυ για τη γιαγια σου να υποθεσω οτι εχει Νοτια καταγωγη; Σικελια, Πουλια, Καλαβρια; Αναμενω με αγωνια την "κοτα μιλανεζα" αγαπητη φιλη και σε ευχαριστω προκαταβολικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κι εγω αναφερομαι στην γιαγια απο μπαμπα, που εμενε μαζι μας. Καμμια σχεση με την Ιταλια γενικως, η γιαγια Ανδρομαχη ηταν απο την Πολη και μου κληρονομησε μια ιδιαιτερη κουλτουρα για την κουζινα. Οσο για την σχεση μου με την Ιταλια, ηρθε μεσα απο πολυ περιεργες διαδρομες, για να μην μακρυγορω, διαβασε το "δειτε ακομη" στο blog.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.