ΒΥΣΣΙΝΟ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ
Το κλασσικο κερασμα στα χρονια των μαναδων και των γιαγιαδων μας... Η γιαγια Ανδρομαχη, δεν παρελειπε να το φτιαχνει καθε χρονο; ηταν γι αυτην, κατι σαν ιεροτελετστια του τελους της ανοιξης... Και επακολουθουσε η γλυκοξυνη βυσσιναδα, απο το αραιωμενο σιροπι, που μας δροσιζε το καλοκαιρι; βλεπεις τοτε -ευτυχως!- τα διαφορα αναψυκτικα δεν ηταν της μοδας...
Βεβαια, την συνταγη την παρουσιαζω λιγο μεταχρονολογημενα, μιας και το γλυκακι μου το εφτιαξα εδω και ενα μηνα περιπου, απο τα βυσσινα της βυσσινιας μας. Η ελλειψη χρονου, εχει γινει μονιμο προβλημα...
Υλικα : 1 Kgr βυσσινα καθαρισμενα,
800 gr κρυσταλλικη ζαχαρη,
απο 1 λεμονι, τον χυμο φιλτραρισμενο.
Παρασκευη :
Πλενετε τα βυσσινα, αφαιρειτε το κοτσανακι και τα κουκουτσια, με μια φουρκετα ή με το ειδικο εργαλειο.
Βαζετε τα βυσσινα σε ενα γυαλινο, κατα προτιμηση, σκευος, μαζι με το ζουμακι που εβαλαν, οσο τα ταλαιπωρουσατε για βγαλετε τα κουκουτσια! Τα σκεπαζετε με την ζαχαρη και τα αφηνετε να μεινουν ολη τη νυχτα, σε δροσερο μερος.
Την επομενη μερα, τα βαζετε στην κατσαρολα, προσθετετε και τον χυμο του λεμονιου και τα βαζετε να βρασουν σε μετρια φωτια. Καλυτερα μην απομακρυνθειτε απο την κατσαρολα, γιατι τα βυσσινα εχουν την ταση να αφριζουν πολυ, και μπορει το γλυκο να ξεχειλισει. Αφαιρειτε τον αφρο συχνα, με την βοηθεια της ειδικης κουταλας.
Οταν δεσει το σιροπι - τεσταρετε ριχνοντας μια σταγονα σε κρυα επιφανεια, θα πρεπει να κανει μια μπαλιτσα και να μην σκορπαει - κατεβαζετε τη κατσαρολα απο την φωτια.
Γεμιζετε αμεσως τα αποστειρωμενα βαζακια, εως 1 εκ απο το χειλος. Κλεινετε με τα καπακια, αναποδογυριζετε και τα αφηνετε να κρυωσουν αναποδογυρισμενα, επανω σε μια σχαρα.
Πλενετε τα βυσσινα, αφαιρειτε το κοτσανακι και τα κουκουτσια, με μια φουρκετα ή με το ειδικο εργαλειο.
Βαζετε τα βυσσινα σε ενα γυαλινο, κατα προτιμηση, σκευος, μαζι με το ζουμακι που εβαλαν, οσο τα ταλαιπωρουσατε για βγαλετε τα κουκουτσια! Τα σκεπαζετε με την ζαχαρη και τα αφηνετε να μεινουν ολη τη νυχτα, σε δροσερο μερος.
Την επομενη μερα, τα βαζετε στην κατσαρολα, προσθετετε και τον χυμο του λεμονιου και τα βαζετε να βρασουν σε μετρια φωτια. Καλυτερα μην απομακρυνθειτε απο την κατσαρολα, γιατι τα βυσσινα εχουν την ταση να αφριζουν πολυ, και μπορει το γλυκο να ξεχειλισει. Αφαιρειτε τον αφρο συχνα, με την βοηθεια της ειδικης κουταλας.
Οταν δεσει το σιροπι - τεσταρετε ριχνοντας μια σταγονα σε κρυα επιφανεια, θα πρεπει να κανει μια μπαλιτσα και να μην σκορπαει - κατεβαζετε τη κατσαρολα απο την φωτια.
Γεμιζετε αμεσως τα αποστειρωμενα βαζακια, εως 1 εκ απο το χειλος. Κλεινετε με τα καπακια, αναποδογυριζετε και τα αφηνετε να κρυωσουν αναποδογυρισμενα, επανω σε μια σχαρα.
VISCIOLE, DOLCE SOTTO SCIROPO
Questo dolce l'ho preparato ca. un mese fa, quando sono maturate le visciole in giardino, semplicemente non ho trovato il tempo per postare la ricetta...
Le visciole sotto sciroppo sono un classico della cucina greca. Per la mia nonna Andromaca, era un rito indispensabile della fine primavera, e lo preparava tutti gli anni. Il suo gusto dolce-amarognolo, lo combina con creme e gelati e certo il suo colore rosso rubino, è di grande effetto in decorazioni. Lo sciroppo poi, si usa di stemperarlo in acqua fresca e preparare un ottimo disettante, la "vissinàda".
Ingredienti : 1 Kgr di visciole denocciolate,
800 gr di zucchero semolato,
da 1 limone, il succo.
Preparazione :
Lavate bene le visciole, eliminate il picciolo ed eliminate pure il nocciolo con l'aiuto dell'apposito attrezzo. Mettete le visciole ed il sughetto che hanno espulso durante la tortura del denocciolameno!, in un recipiente, preferibilmente di vetro. Coprite col zucchero e lasciate riposare per tutta la notte, in luogo fresco.
Il giorno dopo, versatele in una pentola, aggiugete il succo del limone e portate ad ebbollizione. Lasciate cuocere a fuoco moderato. Non allontantevi dalla pentola, perchè si formerà della schiuma, che dovete eliminare spesso, con l'aiuto di una schiumarola.
Quando lo sciroppo sarà di giusta densità (versando una goccia su una superficie fredda si deve formare una pallina e non disperdersi), ritirate la pentola dal fuoco.
Versate il dolce ancora scottente, in barratoli sterillizati , fino ad 1cm dall'orlo. Chiudete i coperchi e capovolgete i barratoli. Lasciateli raffreddare capovolti su una gratella.
Lavate bene le visciole, eliminate il picciolo ed eliminate pure il nocciolo con l'aiuto dell'apposito attrezzo. Mettete le visciole ed il sughetto che hanno espulso durante la tortura del denocciolameno!, in un recipiente, preferibilmente di vetro. Coprite col zucchero e lasciate riposare per tutta la notte, in luogo fresco.
Il giorno dopo, versatele in una pentola, aggiugete il succo del limone e portate ad ebbollizione. Lasciate cuocere a fuoco moderato. Non allontantevi dalla pentola, perchè si formerà della schiuma, che dovete eliminare spesso, con l'aiuto di una schiumarola.
Quando lo sciroppo sarà di giusta densità (versando una goccia su una superficie fredda si deve formare una pallina e non disperdersi), ritirate la pentola dal fuoco.
Versate il dolce ancora scottente, in barratoli sterillizati , fino ad 1cm dall'orlo. Chiudete i coperchi e capovolgete i barratoli. Lasciateli raffreddare capovolti su una gratella.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!
Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.
Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.
All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.