ΓΙΑΟΥΡΤΟΠΙΤΑ ΖΕΜΠΡΑ
Ενα κεϊκ με πολυ εντυπωσιακο διχρωμο σχεδιο, απο μια ιδεα που κυκλοφορει ευρεως στο διαδικτυο. Ετοιμαζεται πανευκολα. Η συνταγη μου βασιστηκε στην αγαπημενη μας γιαουρτοπιτα και εχει υπεροχη γευση πορτοκαλι - σοκολατα.
Υλικα : 130 gr βουτυρο αγελαδος,
Υλικα : 130 gr βουτυρο αγελαδος,
6 αυγα,
300 gr αλευρι για ολες τις χρησεις,
1 κεσεδακι (230 gr) παραδοσιακο γιαουρτι προβειο,
220 gr ζαχαρη κρυσταλλικη,
1 φακελλακι (16 gr) baking powder,
1 βανιλινη.
για το καφε μιγμα : 3 κ.σ. κακαο αγλυκο.
για το καφε μιγμα : 3 κ.σ. κακαο αγλυκο.
για το λευκο μιγμα : 3 κ.σ. ανθος αραβοσιτου,
απο 1 πορτοκαλι, ακερωτο, το ξυσμα της φλουδας.
απο 1 πορτοκαλι, ακερωτο, το ξυσμα της φλουδας.
Παρασκευη :
Χτυπηστε το βουτυρο, μαλακωμενο σε θερμοκρασια δωματιου, με τη ζαχαρη, μεχρι να ασπρισουν. Προσθεστε τα αυγα ενα ενα και τη βανιλινη, και συνεχιστε το χτυπημα, μεχρι να αφρατεψουν. Προσθεστε το γιαουρτι και το αλευρι κοσκινισμενο μαζι με το baking powder και ανακτεψτε καλα, να γινει το μιγμα ομοιγενες.
Για να πετυχουμε το διχρωμο εφφε ζεμπρα στο κεϊκ, πρεπει να εχουμε δυο μιγματα με την ιδια συσταση και πυκνοτητα αλλα με διαφορετικο χρωμα. Ετσι, χωριζουμε το μιγμα μας σε δυο ισα μερη (εγω τα ζυγισα : 550 gr το καθενα). Στο ενα μισο προσθετουμε το ανθος αραβοσιτου (κανονικες κουταλιες, ουτε κοφτες ουτε πολυ γεματες) και το ξυσμα πορτοκαλιου και αναμιγνυουμε. Στο αλλο μισο, προσθετουμε το κακαο, κοσκινισμενο, και αναμιγνυουμε επισης.
Βουτυρωνουμε και αλευρωνουμε μια στρογγυλη φορμα, κατα προτιμηση λυομενη, διαμετρου 24-26 εκ.
Το τρυκ για να πετυχουμε ομοιομορφες και ομοκεντρες ριγες, ειναι να κανουμε εναλλαγη ισης ποσοτητας απο τα δυο μιγματα. Ετσι, ριχνουμε στο κεντρο της φορμας, 2-3 γεματες κουταλιες σουπας απο το ενα μιγμα και στο κεντρο του, ριχνουμε 2-3 κουταλιες σουπας απο το αλλο. Προσοχη, μην ριξετε μικρη ποσοτητα μιγματος γιατι οι ριγες θα βγουν πολυ λεπτες και δεν θα ειναι ευδιακριτες. Επισης μην χτυπατε ή κουνατε την φορμα για να απλωθει, μπορει να μπερδευτουν τα μιγματα και να μην σχηματιστουν καθαρα οι ριγες. Συνεχιζουμε με τον ιδιο τροπο, εναλλασοντας τα δυο μιγματα, μεχρι να εξαντληθουν. Δεν βιαζομαστε και αφηνουμε χρονο στο μιγμα να απλωσει στην φορμα.
Ψηνουμε το κεϊκ σε προθερμασμενο φουρνο, στους 170°C, στις αντιστασεις, για μια ωρα γεματη. Επιβεβαιωνουμε οτι ψηθηκε σωστα με το τεστ της οδοντογλυφιδας.
Βγαζουμε το κεϊκ απο τον φουρνο και το αφηνουμε να κρυωσει για να το ξεφορμαρουμε.
Μπορειτε στο σερβιρισμα να πασπαλισετε με ζαχαρη αχνη.
* Δεκεμβριος 2015 : ενημερωση της αναρτησης με νεες φωτογραφιες
Χτυπηστε το βουτυρο, μαλακωμενο σε θερμοκρασια δωματιου, με τη ζαχαρη, μεχρι να ασπρισουν. Προσθεστε τα αυγα ενα ενα και τη βανιλινη, και συνεχιστε το χτυπημα, μεχρι να αφρατεψουν. Προσθεστε το γιαουρτι και το αλευρι κοσκινισμενο μαζι με το baking powder και ανακτεψτε καλα, να γινει το μιγμα ομοιγενες.
Για να πετυχουμε το διχρωμο εφφε ζεμπρα στο κεϊκ, πρεπει να εχουμε δυο μιγματα με την ιδια συσταση και πυκνοτητα αλλα με διαφορετικο χρωμα. Ετσι, χωριζουμε το μιγμα μας σε δυο ισα μερη (εγω τα ζυγισα : 550 gr το καθενα). Στο ενα μισο προσθετουμε το ανθος αραβοσιτου (κανονικες κουταλιες, ουτε κοφτες ουτε πολυ γεματες) και το ξυσμα πορτοκαλιου και αναμιγνυουμε. Στο αλλο μισο, προσθετουμε το κακαο, κοσκινισμενο, και αναμιγνυουμε επισης.
Βουτυρωνουμε και αλευρωνουμε μια στρογγυλη φορμα, κατα προτιμηση λυομενη, διαμετρου 24-26 εκ.
Το τρυκ για να πετυχουμε ομοιομορφες και ομοκεντρες ριγες, ειναι να κανουμε εναλλαγη ισης ποσοτητας απο τα δυο μιγματα. Ετσι, ριχνουμε στο κεντρο της φορμας, 2-3 γεματες κουταλιες σουπας απο το ενα μιγμα και στο κεντρο του, ριχνουμε 2-3 κουταλιες σουπας απο το αλλο. Προσοχη, μην ριξετε μικρη ποσοτητα μιγματος γιατι οι ριγες θα βγουν πολυ λεπτες και δεν θα ειναι ευδιακριτες. Επισης μην χτυπατε ή κουνατε την φορμα για να απλωθει, μπορει να μπερδευτουν τα μιγματα και να μην σχηματιστουν καθαρα οι ριγες. Συνεχιζουμε με τον ιδιο τροπο, εναλλασοντας τα δυο μιγματα, μεχρι να εξαντληθουν. Δεν βιαζομαστε και αφηνουμε χρονο στο μιγμα να απλωσει στην φορμα.
Ψηνουμε το κεϊκ σε προθερμασμενο φουρνο, στους 170°C, στις αντιστασεις, για μια ωρα γεματη. Επιβεβαιωνουμε οτι ψηθηκε σωστα με το τεστ της οδοντογλυφιδας.
Βγαζουμε το κεϊκ απο τον φουρνο και το αφηνουμε να κρυωσει για να το ξεφορμαρουμε.
Μπορειτε στο σερβιρισμα να πασπαλισετε με ζαχαρη αχνη.
* Δεκεμβριος 2015 : ενημερωση της αναρτησης με νεες φωτογραφιες
TORTA ZEBRATA ALLO YOGURT
La famosa torta zebrata, da una idea che ha circolato ampiamente per siti e blog di cucina. Facilissima da preparare, e certo molot impressionante al taglio.
L' ho preparata con una mia ricetta per l' impasto, basata sulla torta allo yogurt della nonna, e alternando il gusto di cacao a quello dell' arancia.
L' ho preparata con una mia ricetta per l' impasto, basata sulla torta allo yogurt della nonna, e alternando il gusto di cacao a quello dell' arancia.
Ingredienti : 130 gr di burro,
6 uova,
300 gr di farina 00,
220 gr di zucchero semolato,
1 bustina (16 gr) di lievito chimico in polvere,
1 vanillina.
1o impasto : 3 cucchiai di cacao amaro.
1o impasto : 3 cucchiai di cacao amaro.
2o impasto : 3 cucchiai di maizena,
da 1 arancia non trattata, la scorza grattugiata.
Preparazione :
Sbattete il burro, ammorbidito a temperatura ambiente, con lo zucchero, fino ad ottenere una crema. Aggiungete le uova, uno alla volta, e la vanillina e sbattete bene, a gonfiare. Aggiungete lo yogurt e la farina settacciata cil lievito, e amalgamate bene.
Dividete il composto in due parti uguali (io li ho pesati : 550 gr ciascuno). Per ottenere l'effetto zebrato, si deve avere due composti della stessa consistenza e densità e, certo, di diverso colore. All'una metà del composto, aggiungete la maizena e la scorza d'arancia grattugiata e mescolate bene. All'altra metà, aggiungete il cacao, settacciato, e amalgamate pure.
Imburrate ed infarinate un tortiera, di 24-26 cm di diametro. Per ottenere l'effetto zebrato si deve alternare la stessa quantità da i due composti. Versate 2 cucchiaiate colme dall'uno composto nel centro dello stampo, e sul suo centro versate 2 cucchaiate dall'altro. Continuate cosi, fino all'esaurimento dei due composti, piano piano, lasciandoli espandere nello stampo.
Infornate in forno preriscaldato a 170°C, modaltà statico, e lasciate cuocere per un' ora buona. Fate la prova stecchino.
Sfornate e lasciate raffreddare per sformare.
Potete cospargere con zucchero a velo.
* dicembre 2015 : aggiornamento del post con nuove foto
Sbattete il burro, ammorbidito a temperatura ambiente, con lo zucchero, fino ad ottenere una crema. Aggiungete le uova, uno alla volta, e la vanillina e sbattete bene, a gonfiare. Aggiungete lo yogurt e la farina settacciata cil lievito, e amalgamate bene.
Dividete il composto in due parti uguali (io li ho pesati : 550 gr ciascuno). Per ottenere l'effetto zebrato, si deve avere due composti della stessa consistenza e densità e, certo, di diverso colore. All'una metà del composto, aggiungete la maizena e la scorza d'arancia grattugiata e mescolate bene. All'altra metà, aggiungete il cacao, settacciato, e amalgamate pure.
Imburrate ed infarinate un tortiera, di 24-26 cm di diametro. Per ottenere l'effetto zebrato si deve alternare la stessa quantità da i due composti. Versate 2 cucchiaiate colme dall'uno composto nel centro dello stampo, e sul suo centro versate 2 cucchaiate dall'altro. Continuate cosi, fino all'esaurimento dei due composti, piano piano, lasciandoli espandere nello stampo.
Infornate in forno preriscaldato a 170°C, modaltà statico, e lasciate cuocere per un' ora buona. Fate la prova stecchino.
Sfornate e lasciate raffreddare per sformare.
Potete cospargere con zucchero a velo.
* dicembre 2015 : aggiornamento del post con nuove foto
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!
Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.
Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.
All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.