2

ΦΤΙΑΧΝΩ ΛΙΑΣΤΕΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ ♦♦ POMODORI ESSICCATI AL SOLE


ΦΤΙΑΧΝΩ ΛΙΑΣΤΕΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ

Υλικα : ωριμες ντοματες, 
                χοντρο αλατι.
Παρασκευη
 Διαλεξτε ωριμες, αλλα σφιχτες ντοματες, με οσο το δυνατον περισσοτερη σαρκα και λιγοτερους σπορους. Ιδανικες ειναι οι San Marzano, που δυστυχως ειναι μαλλον ανυπαρκτες στην Ελλαδα. Μπορει να τις βρειτε στην μινι εκδοση τους, σε μεγαλα σουπερ μαρκετ. Μπορειτε να χρησιμοποιησετε παντως τις Ρόμα, και σαφως να τις προτιμησετε απο τις απλες στρογγυλες ντοματες. Οσο για την ποσοτητα, να εχετε υπ'οψη σας, οτι απο 1 κιλο φρεσκιες ντοματες, θα παρετε περιπου 100γρ. αποξηραμενες. 
Πλυντε καλα τις ντοματες, κοψτε τες στα δυο, κατα μηκος, αφαιρεστε τους σπορους, και αφηστε τες να στραγγισουν σε ενα τρυπητο, για 2 ωρες τουλαχιστον. 
Τοποθετηστε τες επανω σε μια σχαρα, πασπαλιστε τες με χοντρο αλατι (μην τις παστωσετε!) και βαλτε τες στον ηλιο. Για να αποφυγετε τα εντομα, σκεπαστε τες με ενα τουλι, αλλα να μην ερχεται σε επαφη με τις ντοματες. Αφηστε τες στον ηλιο ολη την ημρεα, αλλα την νυχτα μαζεψτε τες μεσα στο σπιτι, ωστε να μην ερθουν σε επαφη με την νυχτερινη δροσια. Με καθημερινη εκθεση για 7-8 ωρες, μεσα σε 5 μερες θα ειναι ετοιμες, αφυδατωμενες. 
Για να τις συντηρησω, τις βαζω σε ενα σακκουλακι, και στο ψυγειο. Βεβαια, μπορειτε να τις διατηρησετε και σε λαδι προσθετοντας διαφορα μυρωδικα και μπαχαρικα (δειτε εδω).

 


POMODORI ESSICCATI AL SOLE

Ingredienti : pomodori maturi tipo San Marzano o Roma,
                            sale grosso.
Preparazione : 
 Scegliete dei pomodori maturi ma sodi, preferibilmente con pochi semi dentro, tipo San Marzano o Roma. Per quanto riguarda la quantità, dovete avere presente che da 1 kilo di pomodori freschi ricaverete ca 1 etto di pomodori secchi! 
Lavate i pomodori, tagliateli a metà, eliminate i semi e lasciateli a scolare in un colapasta, per almeno 2 ore. Sistemateli su un graticcio e cospargeteli di sale grosso. Esponeteli al sole per tutto il giorno e la sera portateli dentro casa, per non lasciarli esposti all'umidità notturna. Per prottegerli dagli insetti, copriteli con un pezzo di tulle. Di solito, entro 5 giorni, se vengono esposti al sole per 7-8 al giorno, saranno pronti. 
Per conservarli, li metto in un sacchetto e poi nel frigo. Certo potete conservarli sott'olio, conditi di erbette e spezie (vedi qui).

2 σχόλια:

  1. Ciao carissima Marina! Ho provato a seccare i pomodori anni fa e adesso vorrei riprovarci, spero non sia troppo tardi come stagione..Grazie per la ricetta, un bacione

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. A dire il vero non è proprio la stagione, siccome il giorno dura meno e l'atmosfera è più umida da quanto era un mese fa. Forse impiegheranno più tempo a seccarsi. Quando ho tentato di prepararli tadi, dopo 2-3 giorni hanno cominciato ad ammufare. Li ho lavati con una soluzione di acqua e aceto, cosparsi di nuovo di sale e poi esposti al sole.
      Bacione!

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.