ΤΖΈΠΟΛΕ ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ
Οι τζέπολε, θα μπορουσαμε να πουμε οτι ειναι ενα ειδος λουκουμαδων. Οπως εχουμε ηδη πει και στις τζεππολε στον φουρνο, ειναι παραδοσιακο γλυκο, κυριως της Νοτιας Ιταλιας, που το φτιαχνουν στις 19 Μαρτιου, ημερα εορτης του Αγιου Ιωσηφ (San Giuseppe). Η παραδοση λεει, οτι ο Ιωσηφ, κατα την φυγη στη Αιγυπτο, ετοιμασε τζεππολε, για να παρουν κατι μαζι τους, να εχουν να τρωνε στον δρομο! Η αληθεια ειναι, οτι ενα παρομοιο γλυκο, ειναι γνωστο απο τους ρωμαϊκους ακομη χρονους.
Οι τζεππολε, δεν παρασκευαζονται με ζυμη μαγιας, οπως οι λουκουμαδες, αλλα με ζυμη για σου. Αν και τηγανιτες, ειναι ενα ελαφρυ γλυκακι, αφρατο και πεντανοστιμο.
Υλικα :
50 gr βουτυρο,
150 gr αλευρι για ολες τις χρησεις,
3 μετρια αυγα,
40 gr κρυσταλλικη ζαχαρη,
1 πρεζα αλατι,
απο 1 ακερωτο λεμονι, το τριμμα της φλουδας.
για την κρεμα ζαχαροπλαστικης : 250 ml φρεσκο γαλα,25 gr corn flour,
3 κροκους αυγων,
70 gr κρυσταλλικη ζαχαρη,1 κουταλακι καφε φυσικο εκχυλισμα βανιλιας,
απο 1/2 ακερωτο λεμονι, τη φλουδα.
για το τηγανισμα : σπορελαιο.
Ετοιμαστε την κρεμα ζαχαροπλαστικης με τις οδηγιες που θα βρειτε εδω αλλα και εδω.
Ετοιμαστε την ζυμη σου με τις οδηγιες που θα βρειτε εδω. Βαλτε την ζυμη σε ενα κορνε με μυτη αστερακι. Επειδη, πρεπει πρωτα να σχηματισουμε τις τζεππολε και μετα να τις ριξουμε στο λαδι, μπορειτε να χρησιμοποιησετε ενα πιατακι του καφε, αλειμμενο με λαδι, ή κοψτε αντικολλητικο χαρτι σε τετραγωνα κομματακια, και εκει επανω σχηματιστε τις τζεππολε. Με το κορνε λοιπον, σχηματισε σπειροειδως εναν δισκο, και στην εξωτερικη του ακρη, σχηματιστε ενα δαχτυλιδι; με αυτον τον τροπο θα σχηματισουν μικρα καλαθακια.
Βαλτε το λαδι σε ενα κατσαρολακι και βαλτε το στην φωτια. Καλυτερα να χρησιμοποιησετε σπορελαιο, με οσο το δυνατον πιο ουδετερη γευση. Το λαδι δεν πρεπει να καψει! Ριξτε τις τζεππολε μεσα στο λαδι, λιγες καθε φορα, και γυριστε τις πολλες φορες και πο τις δυο πλευρες, ωστε να φουσκωσουν ομοιομορφα. Αν χρησιμοποιησετε το αντικολλητικο χαρτι, αφαιρεστε το μολις αποκολληθει απο την ζυμη. Οταν ροδισουν ωραια, βγαλτε τες και ακουμπηστε τες σε απορροφητικο χαρτι, για να στραγγισουν απο το περιττο λαδι.
Οταν ειναι ετοιμες ολες οι τζεππολε, και αφου κρυωσουν, βάλτε την κρεμα ζαχαροπλαστικης σε ενα κορνε,και γεμιστε την εσοχη τους. Πασπαλιστε με την ζαχαρη αχνη και βαλτε στο κεντρο ενα βυσσινο, στραγγισμενο απο το σιροπι του.
ZEPPOLE FRITTE
Dopo le molto riuscite zeppole al forno, ecco la variazione proprio tradizionale : le zeppole fritte.
Ingredienti :
per l'impasto : 250 ml di acqua,50 gr di burro,
150 gr di farina,
3 uova medie,
40 gr di zucchero semolato,
1 pizzico di sale,
da 1 limone non trattato, la scorza grattugiata.per la crema pasticcera : 250 ml di latte fresco,
25 gr di maizena,
3 tuorli,
70 gr di zucchero,1 cucchiaino da caffè di estratto naturale di vaniglia,
da 1/2 limone non trattato la scorza.
per la decorazione : visciole dolce allo sciropo,
zucchero a velo
per friggere : olio di semi.
Preparazione :
Preparate la crema pasticcera con le istruzioni che troverete qui ma anche qui.
Preparate l'impasto per le zeppole, come si fa per gli choux, con le istruzioni che troverete qui. Mettete l'impasto in una sacca pasticcera munita di bocchetta a stella. Siccome si deve formare prima le zeppole e poi versarle nell'olio, potete utilizzare dei piattini da caffe unti d'olio, o ritagliare piccoli quadretti di carta da forno e formarci sopra i nidi d'impasto. Con la sacca pasticcera, formate prima un disco a spirale e poi un anello sopra il bordo esterno del disco.
Mettete abbondante olio in un pentolino e portate sul fuoco. Una volta riscaldato, versateci le zeppole, poche alla volta. L'olio non deve essere troppo caldo, per non far bruciare le zeppole! Se utilizzerete la carta antiaderente, eliminatela appena si stacchi dalla zeppola. Rigirate le zeppole per più volte da entrambi i lati, perchè possano gonfiare uniformemente. Quando saranno belle dorate, toglietele con una schiumarola e appoggiatele su carta assorbente per scolare dell'eccesso d'olio.
Quando tutte le zeppole saranno pronte, con un sac-à-poche mettete una quantità di crema pasticcera nel loro centro. Spolverate di zucchero a velo e mettete nel centro una visciola, scolata dal suo sciroppo.
Preparate la crema pasticcera con le istruzioni che troverete qui ma anche qui.
Preparate l'impasto per le zeppole, come si fa per gli choux, con le istruzioni che troverete qui. Mettete l'impasto in una sacca pasticcera munita di bocchetta a stella. Siccome si deve formare prima le zeppole e poi versarle nell'olio, potete utilizzare dei piattini da caffe unti d'olio, o ritagliare piccoli quadretti di carta da forno e formarci sopra i nidi d'impasto. Con la sacca pasticcera, formate prima un disco a spirale e poi un anello sopra il bordo esterno del disco.
Mettete abbondante olio in un pentolino e portate sul fuoco. Una volta riscaldato, versateci le zeppole, poche alla volta. L'olio non deve essere troppo caldo, per non far bruciare le zeppole! Se utilizzerete la carta antiaderente, eliminatela appena si stacchi dalla zeppola. Rigirate le zeppole per più volte da entrambi i lati, perchè possano gonfiare uniformemente. Quando saranno belle dorate, toglietele con una schiumarola e appoggiatele su carta assorbente per scolare dell'eccesso d'olio.
Quando tutte le zeppole saranno pronte, con un sac-à-poche mettete una quantità di crema pasticcera nel loro centro. Spolverate di zucchero a velo e mettete nel centro una visciola, scolata dal suo sciroppo.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!
Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.
Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.
All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.