ΝΟΤΣΙΝΟ - ΛΙΚΕΡ ΚΑΡΥΔΑΚΙ
Ενα ιδιομορφο λικερ, πολυ αρωματικο, και ασυνηθιστο για τα ελληνικα δεδομενα.
Η
παρασκευη του λικερ απο πρασινο καρυδακι στην Ευρωπη, χανεται στα βαθη
του χρονου. Οι πρωτες αναφορες για την υπαρξη του, ειναι απο την
Βρετανια, οπου κατα τον Μεσαιωνα, επιναν ενα ποτο απο την πρασινη
φλουδα των καρυδιων, κατα την γιορτη για το θερινο ηλιοστασιο. Επειτα,
υπαρχουν αναφορες για ενα λικερ παλι απο την πρασινη φλουδα των
καρυδιων, στη Γαλλια. Απο την Γαλλια φαινεται οτι περασε στην βορεια
Ιταλια, οπου ακομη και σημερα, ειναι ενα απο τα πιο δημοφιλη λικερ.
Συνηθως σερβιρεται μετα το φαγητο, καθως ειναι ενα αριστο χωνευτικο,
αλλα λενε οτι κανει καλο στον κοιλοπονο αλλα και στο συκωτι.
Η
καρυδια, μεσα στους θρυλους διαφορων ευρωπαϊκων λαων, ειναι συνδεδεμενη
με την μαγεια. Συμφωνα με αυτους τους θρυλους, οι μαγισσες
συγκεντρωνοντουσαν τα μεσανυχτα κατω απο την καρυδια, στην καρδια του
δασους, την νυχτα του θερινου ηλιοστασιου.
Στην Ιταλια, παντα συμφωνα με την παραδοση, τα καρυδια για το νοτσινο, πρεπει να μαζευτουν κατα την νυχτα της 24ης Ιουνιου, την ημερα της γιορτης του Αγιου Ιωαννη του Προδρομου. Η πιο ικανη απο τις γυναικες του χωριου, σκαρφαλωνε στην γερικη καρυδια ξυπολητη, για να μαζεψει τα πιο ωραια καρυδια με γυμνα χερια, χωρις να αγγιξει την φλουδα τους, και χωρις να χρησιμοποιησει μαχαιρι ή αλλο μεταλλικο αντικειμενο. Επειτα τα αφηναν να σταθουν ολη την νυχτα στην νυχτερινη δροσια, και το πρωι, τα εβαζαν στο αλκοολ για να αρχισουν την παρασκευη του λικερ. Το λικερ το αφηναν να ωριμασει εως την γιορτη των Αγιων Παντων, στις 31 Οκτωβριου, αλλη μια εορτη με παγανιστικο παρελθον.
Για την επιτυχια του νοτσινο, εχει πολυ μεγαλη σημασια το καρυδακι που θα χρησιμοποιηθει, να βρισκεται στην σωστη φαση ωριμανσης. Πραγματι, γυρω στα τελη του Ιουνη, η ψυχα απο το καρυδι, μολις εχει αρχισει να σχηματιζεται, και ειναι σαν ζελε. Τα καταλληλα καρυδια, πρεπει να μπορουν να διαπεραστουν απο μια μεγαλη βελονα, χωρις να συναντησει αντισταση. Αν ειναι πολυ αγουρα ή πολυ ωριμα, η γευση και το χρωμα του λικερ, δεν θα ειναι αυτα που πρεπει.
Στην Ιταλια, παντα συμφωνα με την παραδοση, τα καρυδια για το νοτσινο, πρεπει να μαζευτουν κατα την νυχτα της 24ης Ιουνιου, την ημερα της γιορτης του Αγιου Ιωαννη του Προδρομου. Η πιο ικανη απο τις γυναικες του χωριου, σκαρφαλωνε στην γερικη καρυδια ξυπολητη, για να μαζεψει τα πιο ωραια καρυδια με γυμνα χερια, χωρις να αγγιξει την φλουδα τους, και χωρις να χρησιμοποιησει μαχαιρι ή αλλο μεταλλικο αντικειμενο. Επειτα τα αφηναν να σταθουν ολη την νυχτα στην νυχτερινη δροσια, και το πρωι, τα εβαζαν στο αλκοολ για να αρχισουν την παρασκευη του λικερ. Το λικερ το αφηναν να ωριμασει εως την γιορτη των Αγιων Παντων, στις 31 Οκτωβριου, αλλη μια εορτη με παγανιστικο παρελθον.
Για την επιτυχια του νοτσινο, εχει πολυ μεγαλη σημασια το καρυδακι που θα χρησιμοποιηθει, να βρισκεται στην σωστη φαση ωριμανσης. Πραγματι, γυρω στα τελη του Ιουνη, η ψυχα απο το καρυδι, μολις εχει αρχισει να σχηματιζεται, και ειναι σαν ζελε. Τα καταλληλα καρυδια, πρεπει να μπορουν να διαπεραστουν απο μια μεγαλη βελονα, χωρις να συναντησει αντισταση. Αν ειναι πολυ αγουρα ή πολυ ωριμα, η γευση και το χρωμα του λικερ, δεν θα ειναι αυτα που πρεπει.
Υλικα: 30 μεγαλα πρασινα καρυδακια,
500 gr κρυσταλλικη ζαχαρη,
1 Lt βοτκα 40° (ή γκραππα),
2 μοσχοκαρφια,
1/2 ξυλακι κανελα,
1/2 κουταλακι τριμμενο μοσχοκαρυδο,
απο 1/2 ακερωτο λεμονι, την φλουδα σε κομματακια.
Παρασκευη :
Μαζευετε, οπως ειπαμε και στην εισαγωγη, τα καρυδακια απο τα μεσα εως τελη Ιουνιου. Τα πλενετε και τα σκουπιζετε, και τα κοβετε στα τεσσερα με ενα κοφτερο μαχαιρι. Τα τσακιζετε λιγο, αλλα μην τα πολτοποιησετε. Τα βαζετε σε ενα γυαλινο φαρδυλαιμο βαζο, με αεροστεγες κλεισιμο. Προσθετετε τα μυρωδικα και τα σκεπαζετε με την ζαχαρη. Κλεινετε καλα το καπακι και βαζετε το βαζο στον ηλιο για 2-4 μερες.
Προσθετετε την βοτκα και μεταφερετε το βαζο σε ζεστο αλλα σκοτεινο μερος, οπου το αφηνετε για 2 μηνες. Μην ξεχνατε να ανακινειτε το βαζο καθημερινα και 2-3 φορες την εβδομαδα ανοιγετε το καπακι για να οξυγονωθει (το οξυγονο βοηθαει στην οξειδωση των συστατικων και στην αποκτηση του καταλληλου χρωματος).
Φιλτραρετε το λικερ, πρωτα με ενα σουρωτηρι, για να απομακρυνετε τα μεγαλα κομματια, και επειτα με χαρτινα φιλτρα του καφε, ωστε να παρετε ενα διαυγες υγρο. Το βαζετε σε σκουροχρωμα μπουκαλια, κλεινετε καλα με το πωμα και τα βαζετε σε σκοτεινο και δροσερο μερος.
Αφηνετε το λικερ να ωριμασει τουλαχιστον για 2 μηνες, αλλα καλυτερα ειναι να το απολαυσετε τα Χριστουγεννα.
Μαζευετε, οπως ειπαμε και στην εισαγωγη, τα καρυδακια απο τα μεσα εως τελη Ιουνιου. Τα πλενετε και τα σκουπιζετε, και τα κοβετε στα τεσσερα με ενα κοφτερο μαχαιρι. Τα τσακιζετε λιγο, αλλα μην τα πολτοποιησετε. Τα βαζετε σε ενα γυαλινο φαρδυλαιμο βαζο, με αεροστεγες κλεισιμο. Προσθετετε τα μυρωδικα και τα σκεπαζετε με την ζαχαρη. Κλεινετε καλα το καπακι και βαζετε το βαζο στον ηλιο για 2-4 μερες.
Προσθετετε την βοτκα και μεταφερετε το βαζο σε ζεστο αλλα σκοτεινο μερος, οπου το αφηνετε για 2 μηνες. Μην ξεχνατε να ανακινειτε το βαζο καθημερινα και 2-3 φορες την εβδομαδα ανοιγετε το καπακι για να οξυγονωθει (το οξυγονο βοηθαει στην οξειδωση των συστατικων και στην αποκτηση του καταλληλου χρωματος).
Φιλτραρετε το λικερ, πρωτα με ενα σουρωτηρι, για να απομακρυνετε τα μεγαλα κομματια, και επειτα με χαρτινα φιλτρα του καφε, ωστε να παρετε ενα διαυγες υγρο. Το βαζετε σε σκουροχρωμα μπουκαλια, κλεινετε καλα με το πωμα και τα βαζετε σε σκοτεινο και δροσερο μερος.
Αφηνετε το λικερ να ωριμασει τουλαχιστον για 2 μηνες, αλλα καλυτερα ειναι να το απολαυσετε τα Χριστουγεννα.
LIQUORE NOCINO
Il
nocino e un liquore di lunga storia. Ci sono riferimenti che i
brittani, preparavano un liquore scuro dalle noci acerbe, raccolte
durante il solstizio d'estate. In seguito ci sono riferimenti che i
francesi preparavano anch'essi un ratafia dal mallo di noce. Molto
probabilmente dai francesi, il nocino e passato al nord d'Italia.
Per
la preparazione del nocino, e molto importante la scelta delle noci. Il
noce, secondo la leggenda, e sempre legato in qualche modo con le
streghe e gli incantesimi. Cosi la leggenda dice che vengono raccolti la
notte di 24 giugno, che attualmente e la festa di San Giovanni
Battista, ma e anche la notte che le streghe si riuniscono in convegno,
sotto alla noce. Solo la piu abile delle done, si arrampica sul noce,
scalza, per raccogliere le noci migliori a mano, senza usare un coltello
o altro ogetto di metallo. Le noci si lasciano alla ruggiada notturna,
per tutta la nottata, e poi la mattina si mettono in infusione. Il
liquore poi, si lascia a stagionare fino alla festa di Ognissanti
(ottombre). Infatti, le noci in quel periodo, non sono poi mature, ed il
geriglio si trova ancora in fase gelatinosa. Per questo si dice che le
noci adatte, devono poter essere passate da parte a parte con uno
spillo.
Ingredienti : 30 grossi noci verdi con il mallo,
500 gr di zucchero,
1 Lt di vodka a 40° (o grappa),
1/2 stecca di cannella,
1/2 cucchiaino di noce moscata trittata,
da 1/2 limone no trattato, la scorza in pezzetti.
Preparazione :
Lavate le noci, asciugatele e tagliatele a quattro spicchi. Pestateli leggermente. Poneteli in vaso a chiusura ermetica, aggiungete le spezie e copriteli con lo zucchero. Esponete il vaso al sole per 2-4 giorni.
Poi, versate la vodka, chiudete il vaso e lasicatelo riposare per 2 mesi, in luogo caldo e buio. Durante il periodo della macerazione, agitatelo ogni giorno e aprite ogni tanto il coperchio, per lasciarlo ossigenare.
Passati i 2 mesi, filtrate il nocino, prima con un colino, per eliminare le parti piu grosse, e poi con filtri da carta, per il caffe, cosi da ottenere un liquido transparente.
Versate il nocino in bottiglie di vetro scuro, e lasciatelo in luogo fresco e buio, a stagionare, per almeno 2 mesi, ma ancora meglio, fino a Natale.
Lavate le noci, asciugatele e tagliatele a quattro spicchi. Pestateli leggermente. Poneteli in vaso a chiusura ermetica, aggiungete le spezie e copriteli con lo zucchero. Esponete il vaso al sole per 2-4 giorni.
Poi, versate la vodka, chiudete il vaso e lasicatelo riposare per 2 mesi, in luogo caldo e buio. Durante il periodo della macerazione, agitatelo ogni giorno e aprite ogni tanto il coperchio, per lasciarlo ossigenare.
Passati i 2 mesi, filtrate il nocino, prima con un colino, per eliminare le parti piu grosse, e poi con filtri da carta, per il caffe, cosi da ottenere un liquido transparente.
Versate il nocino in bottiglie di vetro scuro, e lasciatelo in luogo fresco e buio, a stagionare, per almeno 2 mesi, ma ancora meglio, fino a Natale.
Εξαιρετικότατο, πληρέστατο και ενδιαφέρον από όλες τις απόψεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου θύμισες συνταγή φίλης μου Ιταλίδας, η οποία μου την έμαθε εδώ και πολλά χρόνια, και την έχω φτιάξει μόνο μια φορά!
Μοιάζει πολύ με τη δική σου, αν και από όσο θυμάμαι χρησιμοποιούσε κονιάκ.
Κάπου έχω ακόμα το χειρόγραφό της.
...Θα επανέλθω για καινούριες εξερευνήσεις!
Ειναι μπελαλιδικο,ασε το δουλεμα που εφαγα που ηθελα σωνει και καλα να παω να μαζεψω τα καρυδακια στις 24 Ιουνιου... Αλλα σιγουρα αξιζει τον κοπο! Ναι, καποιο βαζουν και κονιακ, αλλοι γκραππα, και αλλοι καθαρο αλκοολ και κονιακ μαζι.
ΑπάντησηΔιαγραφήονειρεμένο !!!!!!!!!! γεια στα χεράκια σου Μαρινάκι !
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα σας! Έφτιαξα το λικέρ αλλά το ξέχασα παραπάνω καιρό με τους καρπούς με αποτέλεσμα ενώ έχει υπέροχη μυρωδιά πικριζει όταν το πίνεις. Σώζεται με κάποιο τρόπο ή να το πετάξω; Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντηση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπερα! Αν ειναι πολύ πικρό δεν νομίζω οτι μπορει να αλλάξει η γεύση του!
Διαγραφή