ΓΑΥΡΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ
Το ελληνικο σουσι! Ο γαυρος δεν μαγειρευεται, αλλα ψηνεται απο το λεμονι και το αλατι, και μετατρεπεται σε ενα υπεροχο εδεσμα!
Πεντανοστιμος μεζες για ουζακι!
Πεντανοστιμος μεζες για ουζακι!
Δοση : για 6 ατομα
Βαθμος δυσκολιας : πολυ ευκολο
Υλικα : 1/2 kg γαυρο πολυ φρεσκο,
τον χυμο απο 2 λεμονια,
2 σκελιδες σκορδο κομμενες σε λεπτες φετες,
1/3 φλ. ελαιολαδο παρθενο εξτρα,
1 φουντιτσα μαϊντανο ψιλοκομμενο,
αλατι.
προαιρετικα : 1 καυτερο πιπερακι.
προαιρετικα : 1 καυτερο πιπερακι.
Παρασκευη :
Ο γαυρος που θα χρησιμοποιηστετε, πρεπει να ειναι οσο το δυνατον πιο φρεσκος, αφου δεν θα μαγειρευτει, αλλα θα "ψηθει" μεσα στο αλατι και το λεμονι.
Καθαριστε τον γαυρο : αφαιρεστε το κεφαλι, τα εντοσθια και μετα το κοκκαλο, χωριζοντας τον σε δυο φιλετα (γουνα ή βιβλιο οπως το ονομαζουν οι ιταλοι), προσεχοντας να μην τα διαχωρισετε μεταξυ τους. Πλυντε τα φιλετα γρηγορα και στραγγιστε τα πολυ καλα.
Σε ενα σκευος, κατα προτιμηση γυαλινο, βαλτε λιγο μαϊντανο και 1-2 φετουλες σκορδο και τοποθετηστε μια στρωση απο τα ψαρακια. Πασπαλιστε τα με λιγο αλατι, ριξτε λιγο χυμο λεμονιου, λίγο μαϊντανο. Συνεχιστε με τον ιδιο τροπο, μεχρι να τελειωσουν ολα τα υλικα. Σκορδο βαζω ανα 2 σειρες μια φετουλα. Στο τελος ριξτε οσο χυμο λεμονιου περισσεψε και το λαδι. Φροντιστε τα ψαρια να ειναι σκεπασμενα εντελως απο την μαρινατα! Αν χρειαστει, προσθεστε λιγο λαδι ακομη.
Αν σας αρεσουν τα καφτερα, μπορειτε να προσθεσετε και 1 μικρο καφτερο πιπερακι, τσακισμενο.
Αφηστε τον γαυρο να μαριναριστει σε δροσερο μερος (ψυγειο) για τουλαχιστον 6 ωρες, πριν τον σερβιρετε.
Ο γαυρος που θα χρησιμοποιηστετε, πρεπει να ειναι οσο το δυνατον πιο φρεσκος, αφου δεν θα μαγειρευτει, αλλα θα "ψηθει" μεσα στο αλατι και το λεμονι.
Καθαριστε τον γαυρο : αφαιρεστε το κεφαλι, τα εντοσθια και μετα το κοκκαλο, χωριζοντας τον σε δυο φιλετα (γουνα ή βιβλιο οπως το ονομαζουν οι ιταλοι), προσεχοντας να μην τα διαχωρισετε μεταξυ τους. Πλυντε τα φιλετα γρηγορα και στραγγιστε τα πολυ καλα.
Σε ενα σκευος, κατα προτιμηση γυαλινο, βαλτε λιγο μαϊντανο και 1-2 φετουλες σκορδο και τοποθετηστε μια στρωση απο τα ψαρακια. Πασπαλιστε τα με λιγο αλατι, ριξτε λιγο χυμο λεμονιου, λίγο μαϊντανο. Συνεχιστε με τον ιδιο τροπο, μεχρι να τελειωσουν ολα τα υλικα. Σκορδο βαζω ανα 2 σειρες μια φετουλα. Στο τελος ριξτε οσο χυμο λεμονιου περισσεψε και το λαδι. Φροντιστε τα ψαρια να ειναι σκεπασμενα εντελως απο την μαρινατα! Αν χρειαστει, προσθεστε λιγο λαδι ακομη.
Αν σας αρεσουν τα καφτερα, μπορειτε να προσθεσετε και 1 μικρο καφτερο πιπερακι, τσακισμενο.
Αφηστε τον γαυρο να μαριναριστει σε δροσερο μερος (ψυγειο) για τουλαχιστον 6 ωρες, πριν τον σερβιρετε.
Διατηρειται στο ψυγειο για μια εβδομαδα.
Αν δεν συμπαθειτε το λεμονι, μπορειτε να κανετε την μαρινατα με ξυδι απο λευκο κρασι. Προσοχη ομως, γιατι θα χρειαστει περισσοτερος χρονος για το μαριναρισμα, τουλαχιστον 12 ωρες.
* Αύγουστος 2017 : ενημέρωση της ανάρτησης με νέες φωτογραφίες
* Αύγουστος 2017 : ενημέρωση της ανάρτησης με νέες φωτογραφίες
ALICI MARINATE
Le alici marinate sono un antipasto saporito. Il pesce crudo viene "cotto" durante la macerazione al limone e al sale.
E un ottimo "mezès" per accompagnare l'aperitivo greco per eccelenza : l' ùzo. Viene servito come antipasto.
E un ottimo "mezès" per accompagnare l'aperitivo greco per eccelenza : l' ùzo. Viene servito come antipasto.
Dosi : per 6 persone
Dfficoltà : facilissima
Ingredienti : 500 gr di alici freschissime,
il succo da 2 limoni,
2 spicchi d'aglio tagliati a fettine sottili,
1/3 tazza d'olio extravergine di oliva,
1 ciuffo di prezzemolo tritato finemente,
sale qb.
facoltativo : 1 peperoncino piccante.
facoltativo : 1 peperoncino piccante.
Preparazione :
Scegliete delle alici freschissime, siccome il pesce non sarà cotto.
Pulite le alici : eliminate prima le teste, le interiora, la lisca e apritele a libro. Lavatele velocemente e lasciate scolare bene.
In un recipiente, preferibilmente di vetro, mettete poco succo di limone e 2 fettine di aglio. Disponete il primo strato di alici filettate, con attenzione a non disfarli. Cospargete con un po'di sale, un pochino di prezzemolo e irrorate con un po'di succo di limone. Proseguite allo stesso modo fino all'esaurimento degli ingredienti. Io ci metto una fettina di aglio ogni 2 strati di pesce. Versate il succo di limone avanzato e l' olio. Le alici devono essere completamente coperte dalla marinatura. Aggiungete un po' di olio, se necessario.
Se vi piacciono i sapori piccanti, potete aggiungere 1 peperoncino piccante, schiacciato.
Ponete in luogo fresco (frigo) e lasciate macerare per almeno 6 ore.
Scegliete delle alici freschissime, siccome il pesce non sarà cotto.
Pulite le alici : eliminate prima le teste, le interiora, la lisca e apritele a libro. Lavatele velocemente e lasciate scolare bene.
In un recipiente, preferibilmente di vetro, mettete poco succo di limone e 2 fettine di aglio. Disponete il primo strato di alici filettate, con attenzione a non disfarli. Cospargete con un po'di sale, un pochino di prezzemolo e irrorate con un po'di succo di limone. Proseguite allo stesso modo fino all'esaurimento degli ingredienti. Io ci metto una fettina di aglio ogni 2 strati di pesce. Versate il succo di limone avanzato e l' olio. Le alici devono essere completamente coperte dalla marinatura. Aggiungete un po' di olio, se necessario.
Se vi piacciono i sapori piccanti, potete aggiungere 1 peperoncino piccante, schiacciato.
Ponete in luogo fresco (frigo) e lasciate macerare per almeno 6 ore.
Si consevano nel frigo per una settimana.
Se non vi piace il limone, potete fare la marinatura con aceto di vino bianco. Ci vuole però più tempo per la macerazione, 12 ore ca.
* agosto 2017 : aggiornamento del post con nuove foto
* agosto 2017 : aggiornamento del post con nuove foto
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!
Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.
Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.
All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.