ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΜΑ ΑΡΓΥΡΩ
Κλασσικο καλοκαιρινο πιατο, στην εκδοχη της μαμας Αργυρως, μαγειρεμενο απο την ιδια.
Τα
παπουτσακια συνηθιζεται να καλυπτονται με κρεμα μπεσαμελ, οπως ο
μουσακας. Να πω την αληθεια, αυτο το πιατο, το προτιμω χωρις την
μπεσαμελ, για να το διαφοροποιει σαν γευση!
Υλικα
για 6 ατομα : 6 μετριες μελιτζανες φλασκες (2 Kgr περιπου),
350 gr μοσχαρισιος κιμας,
3 μεγαλα κρεμμυδια,
1,5 Kgr ωριμες ντοματες,
4-5 σκελιδες σκορδο,
1 αυγο,
ελαιολαδο,
2 κουταλιες της σουπας τριμμενο βασιλικο,
τριμμενο μαυροπιπερο,
αλατι.
Παρασκευη :
Πλυντε τις μελιτζανες και, χωρις να αφαιρεσετε το κοτσανι, κοψτε τες στα δυο, κατα μηκος. Χαραξτε την σαρκα απο τις μελιτζανες με ενα μαχαιρι, πασπαλιστε τες με χοντρο αλατι, βαλτε τες σε ενα τρυπητο, και αφηστε τες να στραγγισουν απο το υγρα τους και να ξεπικρισουν, για 2 ωρες.
Στο εν τω μεταξυ, ετοιμαστε την σαλτσα ντοματας : ξεφλουδιστε τις ντοματες (βουτωντας τις για 2-3 λεπτα σε βραστο νερο) και τριψτε τες στον τριφτη. Βαλτε τες σε μια σωτεζα, αλατιστε και αφηστε τες να σιγοβρασει, μεχρι να εξατμιστει ολο το υγρο τους.
Ετοιμαστε και την γεμιση : ψιλοκοψτε το ενα κρεμμυδι, βαλτε το σε ενα τηγανι με 2 κουταλιες της σουπας λαδι και ροδιστε το ελαφρα. Προσθεστε τον κιμα και τσιγαριστε τον καλα. Προσθεστε 1 φλυτζανι του τσαγιου απο την σαλτσα, αλατιστε και πιπερωστε και αφηστε το να βρασει για λιγα λεπτα ακομη, μεχρι να απορροφηθει το ζουμι του. Λιγο πριν το κατεβασετε, προσθεστε και τον ψιλοκομμενο βασιλικο. Περιμενετε να κρυωσει, προσθεστε το αυγο χτυπημενο ελαφρα και αναμειξτε.
Κοψτε τα υπολοιπα κρεμμυδια σε ψιλες φετουλες, και ροδιστε τα με 2 κουταλιες λαδι.
Ξεπλυνετε τις μελιτζανες, στραγγιστε τες, και τηγανιστε τες σε μπολικο ελαιολαδο. Βαλτε τες σε ενα πυρεξ ταψακι, με την φλουδα προς τα κατω. Ψιλοκοψτε το σκορδο και πασπαλιστε το εσωτερικο απο τις μελιτζανες. Στρωστε απο πανω τα ροδισμενα κρεμμυδια. Καλυψτε με τον κιμα και τελος με την υπολοιπη σαλτσα ντοματας. Πασπαλιστε με λιγο τριμμενο βασιλικο και ριξτε απο πανω λιγο λιγο λαδακι.
Ψηστε σε προθερμασμενο φουρνο στους 220°C για μια ωριτσα, μεχρι να ροδισουν.
Πλυντε τις μελιτζανες και, χωρις να αφαιρεσετε το κοτσανι, κοψτε τες στα δυο, κατα μηκος. Χαραξτε την σαρκα απο τις μελιτζανες με ενα μαχαιρι, πασπαλιστε τες με χοντρο αλατι, βαλτε τες σε ενα τρυπητο, και αφηστε τες να στραγγισουν απο το υγρα τους και να ξεπικρισουν, για 2 ωρες.
Στο εν τω μεταξυ, ετοιμαστε την σαλτσα ντοματας : ξεφλουδιστε τις ντοματες (βουτωντας τις για 2-3 λεπτα σε βραστο νερο) και τριψτε τες στον τριφτη. Βαλτε τες σε μια σωτεζα, αλατιστε και αφηστε τες να σιγοβρασει, μεχρι να εξατμιστει ολο το υγρο τους.
Ετοιμαστε και την γεμιση : ψιλοκοψτε το ενα κρεμμυδι, βαλτε το σε ενα τηγανι με 2 κουταλιες της σουπας λαδι και ροδιστε το ελαφρα. Προσθεστε τον κιμα και τσιγαριστε τον καλα. Προσθεστε 1 φλυτζανι του τσαγιου απο την σαλτσα, αλατιστε και πιπερωστε και αφηστε το να βρασει για λιγα λεπτα ακομη, μεχρι να απορροφηθει το ζουμι του. Λιγο πριν το κατεβασετε, προσθεστε και τον ψιλοκομμενο βασιλικο. Περιμενετε να κρυωσει, προσθεστε το αυγο χτυπημενο ελαφρα και αναμειξτε.
Κοψτε τα υπολοιπα κρεμμυδια σε ψιλες φετουλες, και ροδιστε τα με 2 κουταλιες λαδι.
Ξεπλυνετε τις μελιτζανες, στραγγιστε τες, και τηγανιστε τες σε μπολικο ελαιολαδο. Βαλτε τες σε ενα πυρεξ ταψακι, με την φλουδα προς τα κατω. Ψιλοκοψτε το σκορδο και πασπαλιστε το εσωτερικο απο τις μελιτζανες. Στρωστε απο πανω τα ροδισμενα κρεμμυδια. Καλυψτε με τον κιμα και τελος με την υπολοιπη σαλτσα ντοματας. Πασπαλιστε με λιγο τριμμενο βασιλικο και ριξτε απο πανω λιγο λιγο λαδακι.
Ψηστε σε προθερμασμενο φουρνο στους 220°C για μια ωριτσα, μεχρι να ροδισουν.
Τρωγονται τοσο ζεστες, οσο και κρυες.
MELANZANE "PAPOUTSAKIA" (SCARPETTE)
Melanzane "papoutsàkia", cioè scarpette, siccome queste melanzane tagliate a metà e farcite, in un certo senso, rassomigliano alle scarpe! E un classico piatto greco, prevalentemente estivo, quando sia le melanzane che i pomodori sono belli freschi e maturi.
La versione che vi presento è di mia madre Argyro, l'esecuzione pure.
Si usa di coprire le melanzane anche con la besciamella, al modo si mussakas.
Ingredienti
per 6 persone : 6 melanzane medie (2 Kgr ca),
350 gr di carne di manzo tritata,
3 grosse cipolle,
1,5 Kgr di pomodori maturi,
4-5 spicchi d'aglio,
1 uovo,
olio di oliva,
2 cucciai di basilico tritato,
pepe macinato,
sale.
Preparazione :
Lavate le melanzane e senza svettarle, tagliatele in 2, nel senso della lunghezza. Incidete la parte interna delle melanzane, cospargetele di sale grosso e ponetele in un colapasta. Lasciatele a soclare l'acqua di vegetazione, per un paio d'ore.
Nel frattempo, preparate il sugo di pomodoro : pelate i pomodori (magari immergendoli in acqua bollente per 2-3 minuti) e tritateli. Metteteli in un tegame capiente, salate, e lasciateli cuocere a fuoco moderato, fino che si evapori tutto il liquido.
Poi, preparate la farcitura : tritate una cipolla, e mettetela in una padella con 2 cucchiai d'olio. Lasciatela prendere un po'di colore e aggiungeta la carne tritata. Quando sarà rosolata bene, aggiungete 1 tazza dal sugo di pomodoro, salate e pepate a piacere. Lasciatelo cuocere per qualche minuto a fuoco moderato e poco prima di ritirarlo, aggiungete anche il basilico tritato. Lasciate raffreddare e poi aggiungete l'uovo, leggermente sbattuto.
Tagliate le 2 cipolle rimanenti a fettine e rosolatele in 2 cuchiai d'olio.
Sciacquate le melanzane, strizzatele e friggetele in abbondante olio di oliva.
Disponete le melanzane in fila entro una pirofila, con la buccia verso il fondo. Tritate l'aglio e cospargetelo all'interno di ogni melanzana. Sistemate sopra le cipolle rosolate in un strato. Coprite con la carne tritata e alla fine con il resto del sugo al pomodoro. Cospargete con po' di sale e magari con un po' di basilico tritato ed infine irrorate con un filo d'olio.
Infornate in forno già caldo, ai 220°C per ca un ora, fino a dorare la superficie.
Lavate le melanzane e senza svettarle, tagliatele in 2, nel senso della lunghezza. Incidete la parte interna delle melanzane, cospargetele di sale grosso e ponetele in un colapasta. Lasciatele a soclare l'acqua di vegetazione, per un paio d'ore.
Nel frattempo, preparate il sugo di pomodoro : pelate i pomodori (magari immergendoli in acqua bollente per 2-3 minuti) e tritateli. Metteteli in un tegame capiente, salate, e lasciateli cuocere a fuoco moderato, fino che si evapori tutto il liquido.
Poi, preparate la farcitura : tritate una cipolla, e mettetela in una padella con 2 cucchiai d'olio. Lasciatela prendere un po'di colore e aggiungeta la carne tritata. Quando sarà rosolata bene, aggiungete 1 tazza dal sugo di pomodoro, salate e pepate a piacere. Lasciatelo cuocere per qualche minuto a fuoco moderato e poco prima di ritirarlo, aggiungete anche il basilico tritato. Lasciate raffreddare e poi aggiungete l'uovo, leggermente sbattuto.
Tagliate le 2 cipolle rimanenti a fettine e rosolatele in 2 cuchiai d'olio.
Sciacquate le melanzane, strizzatele e friggetele in abbondante olio di oliva.
Disponete le melanzane in fila entro una pirofila, con la buccia verso il fondo. Tritate l'aglio e cospargetelo all'interno di ogni melanzana. Sistemate sopra le cipolle rosolate in un strato. Coprite con la carne tritata e alla fine con il resto del sugo al pomodoro. Cospargete con po' di sale e magari con un po' di basilico tritato ed infine irrorate con un filo d'olio.
Infornate in forno già caldo, ai 220°C per ca un ora, fino a dorare la superficie.
>
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!
Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.
Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.
All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.