ΚΕΪΚ ΜΕ ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΟΖΥΜΙ
Ενα διαφορετικο κεϊκ φτιαγμενο με φυσικο προζυμι ή και με μαγια μπυρας.
Υλικα : 350 gr αλευρι δυνατο,
200 gr αλευρι για ολες τις χρησεις,
100 gr φυσικο προζυμι (ή 20gr μαγια μπυρας φρεσκια),
100 ml νερο χλιαρο,
100 ml γαλα χλιαρο,
80 gr βουτυρο,
4 αυγα,
1 πρεζα αλατι,
απο 1 πορτοκαλι ακερωτο, το ξυσμα της φλουδας,
200 gr μελι,
100 gr σταφιδα σουλτανινα,
50 gr σταφιδα μαυρη,
50 gr σταφιδα μαυρη,
100 gr ζαχαρωμενες φλουδες πορτοκαλιων,
50gr ζαχαρωμενη παπαγια,
100 gr ξερα βερικοκα,
50 gr cranberries.
50 gr cranberries.
για το γλασο : 3 φλυτζανια του τσαγιου ζαχαρη αχνη,
2 κουταλιες της σουπας βουτυρο λιωμενο,
3 κουταλιες της σουπας χυμο λεμονιου,
Παρασκευη :
1 κουταλακι του γλυκου ξυσμα πορτοκαλιου.
Αν χρησιμοποιησετε το φυσικο προζυμι, πρεπει να ξεκινησετε απο την προηγουμενη ημερα. Αναζωογονηστε το φυσικο προζυμι με 100gr απο το δυνατο αλευρι και 100ml χλιαρο νερο. Αφηστε το προζυμι να φουσκωσει, για τουλαχιστον ολη την νυχτα, σε θερμοκρασια δωματιου.
Βαλτε τις σταφιδες και τα βερικοκα να μουλιασουν σε λιγο νερακι. Διαλυστε το αναζωογονημενο προζυμι (ή την μαγια μπυρας) στο χλιαρο γαλα. Βαλτε τα αλευρια σε ενα σκευος (ή καλυτερα στο μιξερ), καντε στο κεντρο τους μια λακκουβιτσα, ριξτε μεσα το αραιωμενο προζυμι και αρχιστε να ζυμωνετε. Προσθεστε σταδιακα τα αυγα, το μελι, το αλατι και τελος το βουτυρο. Ζυμωστε καλα για 10 λεπτα, μεχρι να παρετε μια ελαστικη ζυμη. Σκεπαστε την ζυμη με ενα υγρο πανι και αφηστε την σε χλιαρο μερος, μεχρι να διπλασιαστει σε ογκο (αν χρησιμοποιησετε το φυσικο προζυμι, χρειαζονται 4 ωρες περιπου).
Προσθεστε τα φρουτα, ψιλικομμενα και ζυμωστε απαλα να ενσωματωθουν. Βαλτε την ζυμη σε μια φορμα, σκεπαστε την με ενα υγρο πανι και αφηστε την σε χλιαρο μερος, μεχρι να διπλασιαστει σε ογκο.
Ψηστε το κεικ σε προθερμασμενο φουρνο, στους 170°C για 1 ωρα περιπου. Βγαλτε το απο τον φουρνο και αφηστε το να κρυωσει.
Ετοιμαστε το γλασο : χτυπηστε το βουτυρο με τον χυμο λεμονιου, μεχρι να γινει σαν κρεμα. Προσθεστε την αχνη και το τριμμα του προτοκαλιου και αναμειξτε καλα, μεχρι να παρετε μια παχυρρευστη κρεμα. Μπορειτε να χρωματισετε το γλασο σας με λιγο χρωμα ζαχαροπλαστικης. Με την βοηθεια μιας σπατουλας, αλειψτε το κεικ με το γλασο. Αφηστε το να σταθει κανα-δυο ωριτσες, μεχρι να στερεοποιηθει το γλασο, πριν να σερβιρετε.
TORTA ALLA FRUTTA SECCA, CON LIEVITO MADRE
Ingredienti : 350 gr di farina manitoba,
200 gr di farina 00,
100 gr di lievito madre (o 20gr di lievito di birra fresco),
100 ml acqua tiepida,
100 ml di latte tiepido,
80 gr di burro fuso,
4 uova,
1 pizzico di sale,
da 1 arancia non trattata la scorza grattugiata,
200 gr di miele,
100 gr di uvetta sultanina,
100 gr di uvetta di Corinto,
100 gr di uvetta di Corinto,
100 gr di scorze d' arancia candite,
50 gr di papaya candita,
100 gr di albicocche secche,
50 gr di cranberries.
50 gr di cranberries.
per la glassa : 3 tazze di zucchero a velo,
2 cucchiai di burro fuso,
3 cucchiai di succo di limone,
1 cucchiaino di scorza d'arancia grattugiata.
1 cucchiaino di scorza d'arancia grattugiata.
Preparazione :
Se utilizate il lievito madre, cominciate la preparazione dal giorno precedente. Rinfrescate il lievito madre, con 100gr dalla farina manitoba e 100ml di acqua tiepida. Lasciatelo, per 8 ore o per tutta la notte, a lievitare a temperatura ambiente.
Mettete l'uvetta e le albicocche secche in ammollo in poca acqua.
Stemperate il lievitino nel latte tiepido. Mettete le farine sulla spianatoia o entro un recipiente (o meglio nella bacinella della planetaria), e aggiungete il lievitino stemperato. Cominciate ad impastare e aggiungete gradatamente le uova, il miele, il sale ed infine il burro. Impastate per 10 minuti, fino ad ottenere un impasto elastico. Coprite l'impasto con un panno, e lasciatelo in un posto tiepido, fino a raddoppiare di volume (con il lievito madre, occorrono ca 4 ore).
Aggiungete la frutta secca, tagliata a pezzetti e impastate fino ad incorporarla. Mettete l'impasto in un stampo rotondo, copritelo con un panno umido e lasciatelo in luogo tiepido fino a raddoppiare di volume (con il lievito madre ca 2 ore).
Cuocete in forno preriscaldato ai 170°C per ca un'ora. Sfornate, e lasciatelo raffreddare.
Preparate la glassa : sbattete il burro, a temperatura ambiente, con il succo del limone con le fruste, fino a diventare spumoso. Aggiungete lo zucchero e la scorza grattugiata e amalgamate bene, fino ad ottenere una crema densa. Se volete, potete colorare la glassa con un po'di colore alimentare. Spalmate la superficie della torta con la glassa. Lasciate solidificare la glassa, per un paio d'ore, prima di servire.
Se utilizate il lievito madre, cominciate la preparazione dal giorno precedente. Rinfrescate il lievito madre, con 100gr dalla farina manitoba e 100ml di acqua tiepida. Lasciatelo, per 8 ore o per tutta la notte, a lievitare a temperatura ambiente.
Mettete l'uvetta e le albicocche secche in ammollo in poca acqua.
Stemperate il lievitino nel latte tiepido. Mettete le farine sulla spianatoia o entro un recipiente (o meglio nella bacinella della planetaria), e aggiungete il lievitino stemperato. Cominciate ad impastare e aggiungete gradatamente le uova, il miele, il sale ed infine il burro. Impastate per 10 minuti, fino ad ottenere un impasto elastico. Coprite l'impasto con un panno, e lasciatelo in un posto tiepido, fino a raddoppiare di volume (con il lievito madre, occorrono ca 4 ore).
Aggiungete la frutta secca, tagliata a pezzetti e impastate fino ad incorporarla. Mettete l'impasto in un stampo rotondo, copritelo con un panno umido e lasciatelo in luogo tiepido fino a raddoppiare di volume (con il lievito madre ca 2 ore).
Cuocete in forno preriscaldato ai 170°C per ca un'ora. Sfornate, e lasciatelo raffreddare.
Preparate la glassa : sbattete il burro, a temperatura ambiente, con il succo del limone con le fruste, fino a diventare spumoso. Aggiungete lo zucchero e la scorza grattugiata e amalgamate bene, fino ad ottenere una crema densa. Se volete, potete colorare la glassa con un po'di colore alimentare. Spalmate la superficie della torta con la glassa. Lasciate solidificare la glassa, per un paio d'ore, prima di servire.
αν καταλαβα καλα το προζυμι ειναι 100% υγρασια η κανω λαθος;;,καλη χρονια να εχετε!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟχι ειναι με 50% υγρασια, εγω συνηθως χρησιμοποιω το lievito madre, που ειναι σαν ζυμαρακι. Οταν χρησιμοποιω το υγρο φυσιο προζυμι (100% υγρασια) το γραφω ...
Διαγραφή