TORTA DI CARNE TRITATA IN PASTA FILO KADAIF
Una torta salata di mia ispirazione, un po' particolare.
Se non troverete la pasta filo kadaìf ( pasta fresca in filli sottili, tipo cappelli degli angeli) potete usare anche la pasta filo rustica, o la pasta sfogiata, anche se, alla fine non sarà poi tanto spettacolare!
Ingredienti : 500gr di pasta filo kadaìf,
400gr di carne trit ata mista ( metà bovina, metà suina),
3 patate medie,
4 uova medie,
2 cuccchiaini di curry,
1 cipolla bianca media,
150ml di olio di oliva
1 cucchiaio di burro,
sale e pepe.
Preprarazione :
Pelate le patate e tritatele nella gratuggia. In un tegame, mettete 3 cucchiai di olio ed il burro e rosolate la cipolla tritata. Aggiungete la carne tritata e lasciatela rosolare. Aggiungete le patate tritate, il curry, sale e pepe e lasciate soffrigere, fino ad ammorbidire le patate. Lasciate raffredare e aggiungete le uova sbattute. Preparate la teglia, foderandola con carta da forno. In un piatto mettete un po' di olio; prendete un po' dalla pasta kadaìf, e immergetela nell'olio. Stendete la metà della pasta intrisa di olio nel fondo della teglia. Stendete sopra la farcitura e copritela con l'altra metà della pasta, sempre intrisa di olio. Infornate in forno preriscaldato ai 180°C e lsciate cuocere per 35-40 minuti fino che la superficie prendi un bel colore dorato.
Pelate le patate e tritatele nella gratuggia. In un tegame, mettete 3 cucchiai di olio ed il burro e rosolate la cipolla tritata. Aggiungete la carne tritata e lasciatela rosolare. Aggiungete le patate tritate, il curry, sale e pepe e lasciate soffrigere, fino ad ammorbidire le patate. Lasciate raffredare e aggiungete le uova sbattute. Preparate la teglia, foderandola con carta da forno. In un piatto mettete un po' di olio; prendete un po' dalla pasta kadaìf, e immergetela nell'olio. Stendete la metà della pasta intrisa di olio nel fondo della teglia. Stendete sopra la farcitura e copritela con l'altra metà della pasta, sempre intrisa di olio. Infornate in forno preriscaldato ai 180°C e lsciate cuocere per 35-40 minuti fino che la superficie prendi un bel colore dorato.
ΚΙΜΑΔΟΠΙΤΑ ΜΕ ΦΥΛΛΟ ΚΑΝΤΑΙΦΙ
... αποτελεσμα των πειραματισμων μου ( ειπαμε οτι προκειται για εργαστηριο και οχι για απλη κουζινα! ) με το φυλλο κανταιφι!
Μπορειτε να αντικαταστησετε το κανταιφι με απλο φυλλο η σφολιατα, αλλα πιστευω οτι το αποτελεσμα δεν θα ειναι το ιδιο εντυπωσιακο!
Υλικα : 500gr φυλλο κανταιφι,
400gr κιμας αναμικτος (μοσχαρισιος και χοιρινος),
3 μετριες πατατες,
4 αυγα,
2 κουταλακια καρρυ κιτρινο,
1 μετριο κρεμμυδι ψιλοκομμενο,
150ml λαδι ελιας,
1 κουταλια βουτυρο,
αλατι και πιπερι.
Εκτελεση :
Πρωτα απ'ολα καθαριζετε τις πατατες και τις τριβετε σε χοντρο τριφτη. Σε ενα τηγανι βαζετε 3 κουταλιες λαδι και το βουτυρο και "γυαλιζετε" το κρεμμυδι. Προσθετετε τον κιμα και τονσωταρετε, ανακατευοντας συνεχως, ωστε να μην σχηματιστουν χοντρα κομματια. Προσθετετε και τις πατατες, το καρρυ, αλατι και πιπερι, και αφηνετε να σωταριστουν, για περιπου 10 λεπτα, μεχρι να μαλακωσουν οι πατατες. Αφηνετε να κρυωσει λιγο και προσθετετε τα αυγα χτυπημενα. Ετοιμαζετε το ταψι, στρωνοντας το με χαρτι φουρνου. Σε ενα πιατο βαζετε λιγο απο το λαδι. Ανοιξτε το κανταιφι και ξεχωριστε το καλα. Βουτατε λιγο απο το κανταιφι στο λαδι και το στρωνετε στο ταψι. Αφου στρωσετε το μισο κανταιφι, βαζετε την γεμιση και σκεπαζετε με το υπολοιπο, παντα βουτωντας το στο λαδι. Ψηνετε σε προθερμασμενο φουρνο, στους 180°C για 35-40 λεπτα, μεχρι να ροδισει καλα η επιφανεια.
Πρωτα απ'ολα καθαριζετε τις πατατες και τις τριβετε σε χοντρο τριφτη. Σε ενα τηγανι βαζετε 3 κουταλιες λαδι και το βουτυρο και "γυαλιζετε" το κρεμμυδι. Προσθετετε τον κιμα και τονσωταρετε, ανακατευοντας συνεχως, ωστε να μην σχηματιστουν χοντρα κομματια. Προσθετετε και τις πατατες, το καρρυ, αλατι και πιπερι, και αφηνετε να σωταριστουν, για περιπου 10 λεπτα, μεχρι να μαλακωσουν οι πατατες. Αφηνετε να κρυωσει λιγο και προσθετετε τα αυγα χτυπημενα. Ετοιμαζετε το ταψι, στρωνοντας το με χαρτι φουρνου. Σε ενα πιατο βαζετε λιγο απο το λαδι. Ανοιξτε το κανταιφι και ξεχωριστε το καλα. Βουτατε λιγο απο το κανταιφι στο λαδι και το στρωνετε στο ταψι. Αφου στρωσετε το μισο κανταιφι, βαζετε την γεμιση και σκεπαζετε με το υπολοιπο, παντα βουτωντας το στο λαδι. Ψηνετε σε προθερμασμενο φουρνο, στους 180°C για 35-40 λεπτα, μεχρι να ροδισει καλα η επιφανεια.
Φαίνεται τέλεια. Πρωτότυπη. Αλλά γιατί οι πατάτες;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕιλικρινα δεν θυμαμαι γιατι ειχα βαλει και τις πατατες ... εχουν περασει 9 χρονια απο τοτε που εφτιαξα αυτην την συνταγη, τοτε ειχα περισσοτερη διαθεση για πειραματισμους με διαφορα υλικα και υφες...
ΔιαγραφήΕγώ το κάνω χωρίς πατάτες και βάζω και από δύο φύλλα σφολιαταςς μαζί με το καταιφι φύλλο
ΑπάντησηΔιαγραφήΕνδιαφερουσα παραλλαγη! Αυτη εδω ειναι μια συνταγη που εχω χρονια να φτιαξω, καποια στιγμη πρεπει να την ξαναδω και να την ανανεωσω αν χρειαζεται ...
Διαγραφή