0

ΡΙΖΟΤΟ ΜΥΔΙΩΝ (ΜΥΔΟΠΙΛΑΦΟ) ΜΕ ΚΡΟΚΟ ΚΟΖΑΝΗΣ // RISOTTO ALLE COZZE


ΡΙΖΟΤΟ ΜΥΔΙΩΝ (ΜΥΔΟΠΙΛΑΦΟ) ΜΕ ΚΡΟΚΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

Δεν προκειται για το γνωστο στεγνο μυδοπιλαφο, εδω σας παρουσιαζω μια συνταγη για ριζοτο με μυδια με κελυφος.

(για 2 ατομα)
Υλικα : 200 gr μυδια με το κελυφος,
                1 φλ. ρυζι για ριζοτο (αρμπόριο ή καρναρόλι),
                1/2  κρεμμυδι ψιλοκομμενο,
                2 κ.σ. ανηθο ψιλοκομμενο,
                1 κ.σ. μαϊντανο ψιλοκομμενο,
                1 φακελλακι κροκο Κοζανης σε σκονη (0,25gr ),
                4 κ.σ. λαδι ελιας,
                1/2 φλ. κρασι λευκο,
                1 lt ζωμο απο οστρακοειδη, ζεστο,
                αλατι και πιπερι.
Παρασκευη : 
Καθαριζετε πολυ καλα τα μυδια. 
Σε μια μικρη κατσαρολα, βαζετε το λαδι και μαραινετε το κρεμμυδι. Προσθετετε τα μυδια, σβυνετε με το κρασι, αφηνετε λιγο να εξατμιστει το αλκοολ, κλεινετε το καπακι και τα αφηνετε για 5 λεπτα. Αφαιρειτε τα μυδια, πετατε αυτα που δεν εχουν ανοιξει, και φιλτραρετε τον ζωμο, τον οποιο διατηρειτε ζεστο. 
Ριχνετε το ρυζι  στην κατσαρολα και μερικες κουταλιες απο τον ζωμο. Συνεχιζετε σε δυνατη φωτια, με την γνωστη διδικασια για την παρασκευη του ριζοτο (εδω), ριχνοντας ζεστο ζωμο, μολις αρχιζει και τον απορροφα το ρυζι. Λιγο πριν ειναι ετοιμο το ρυζι, προσθετετε τα μυδια, τον κροκο, τον ανηθο και τον μαϊντανο. Αλατιζετε και πιπερωνετε αναλογα με το γουστο σας, αλλα προσοχη, γιατι ο ζωμος των μυδιων ειναι ηδη αλμυρος... 
Μολις χυλωσει και ειναι ετοιμο, κατεβαζετε απο τη φωτια, αφηνετε να σταθει για 5 λεπτα και σερβιρετε αμεσως!

 
RISOTTO ALLE COZZE E ZAFFERANO
 
(per 2 persone)
Ingredienti : 200 gr di cozze con lo guscio,
                             1 tazza di riso per risotto (carnaroli, arborio),
                             1/2 cipolla tritata,
                             2 cucchiai di aneto tritato,
                             1 cucchiaio di prezzemolo tritato,
                             1 bustina di zafferano greco da Kozàni in polvere (0,25gr),   
                             4 cucchiai di olio di oliva,
                             1/2 tazza di vino bianco,
                             1 lt di brodo di molluschi, caldo,
                             sale e pepe.
Preparazione : 
Lavate bene le cozze e pulitele dalle impurità dello guscio e dalla barbetta. In una pentola mettete l'olio e rosolate la cipolla. Aggiungete le cozze, saltate per qualche minuto e sfumate con il vino. Apettate qualche minuto per evaporare l'alcool, mettete il coprechio e lasciate per 5 minuti. Togliete le cozze dalla pentola ed eliminate quelle che non siano aperte.
Versate il riso nella pentola e aggiungete qualche mestolo di brodo. Continuate la preparazione del risotto come al sotilo (vedi qui) aggiungendo brodo quando ci vuole. 
Quando ci vuole poco per essere pronto il risotto, aggiungete anche le cozze, il zafferano, l'aneto ed il prezzemolo. Aggiustate di sale e di pepe, ma fate attenzione siccome il brodo delle cozee è già salato...
Servitelo ben caldo!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.