0

ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ ♦♦ INVOLTINI DI CAVOLO CAPPUCCIO


ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ

Κλασσικη χειμωνιατικη σπεσιαλιτε...

Υλικα :  1 λαχανο περιπου 3Kgr  ,
                 1 Kgr κιμα αναμεικτο (μοσχαρισιο και χοιρινο),
                 1/2 χωριατικο λουκανικο (περιπου 150 gr ), 
                 1 φλυτζανι ρυζι καρολινα,
                 2 κλωναρια σελινο,
                 1 μεγαλο κιτρινο κρεμμυδι,
                 5 κουταλιες σουπας ψιλοκομμενο μαϊντανο,
                 3 κουταλιες λαδι ελιας,
                 2 κουταλιες βουτυρο,
                 1 Lt νερο ( δοση για την χυτρα ταχυτητας)
                 αλατι και πιπερι.
για το αυγολεμονο :   ζωμο απο τους λαχανοντολμαδες,
                                      2 κουταλιες αλευρι,
                                      2 κουταλιες σουπας βουτυρο,
                                      2 λεμονια, το χυμο,
                                      2 κροκους αυγων,
                                      λιγο αλατακι.
Παρασκευη : 
Πλενετε το λαχανο και με ενα κοφτερο μαχαιρι αφαιρειτε το κοτσανι. Σε μια μεγαλη κατσαρολα, που να χωραει το λαχανο, βαζετε λιγο νερο, και μολις αρχισει να βραζει, ριχνετε το λαχανο, κλεινετε το καπακι και το αφηνετε να ζεματιστει για 10-15 λεπτα. Προσοχη να μην το παραβρασετε και καταστρεψετε τα φυλλα. Μπορειτε βεβαια να ξεχωρισετε τα φυλλα και να τα ζεματισετε παλι σε καυτο νερο, αλλα μαλλον ειναι πιο χρονοβορο. Οπως και να εχει, αποφασιστε εσεις! 
Αφαιρεστε την πετσα απο το λουκανικο και χωριστε το περιεχομενο του. Πλυνετε κι ψιλοκοψτε το κρεμμυδι και το σελινο. Σε ενα μεγαλο τηγανι, βαζετε το λαδι με το βουτυρο και ροδιζετε το κρεμμυδι. Προσθετετε τον κιμα και το λουκανικο και τα τσιγαριζτε ελαφρα. Προσθετε το ρυζι και το σελινο, αλατιζετε γενναιοδωρα, πιπερωνετε και μολις το αποσυρετε απο τη φωτια, προσθετετε και τον μαιντανο. 
Ειμαστε λοιπον ετοιμοι για να φτιαξουμε τα λαχανο-ντολμαδακια μας. Αν τα φυλλα ειναι πολυ μεγαλα, τα κοβετε στα δυο, ωστε να παρετε κομματια οχι μεγαλυτερα απο 10 20 , για να μη γινουν οι ντολμαδες τεραστιοι! Αφαιρειτε τα κοτσανι απο τα φυλλα, αλλα δεν τα πετατε, γιατι θα μας χρειαστουν για το βρασιμο! Βαζετε μια γεματη κουταλια της σουπας γεμιση στο στενο ακρο απο το φυλλο, και τυλιγετε τον ντολμα, οχι παρα πολυ σφιχτα. 
Οταν τυλιξετε ολους τους ντολμαδες, παιρνετε μια μεγαλη κατσαρολα, ή τη χυτρα ταχυτητας, και στρωνετε τον πατο με τα κοτσανια απο τα φυλλα. Τοποθετειτε τα ντολμαδακια κυκλικα, κατα στρωματα. Μολις τελειωσετε, ριχνετε το νερο και σκεπαζετε με ενα αναποδογυρισμενο πιατο, για να μη χοροπηδανε στο βρασιμο. Βραζετε σε κανονικη κατσαρολα, σε μετρια φωτια για 45 λεπτα, φροντιζοντας να αφηστε περιπου 1 1/2 ποτηρι ζουμι στο τελος, η σε χυτρα ταχυτητας για 20 λεπτα. 
Οταν ειναι πλεον ετοιμοι οι λαχανοντολμαδες, ετοιμαζετε τη σαλτσα αυγολεμονο. Σε ενα κατσαρολακι, βαζετε το βουτυρο και μολις ζεσταθει αρκετα, ριχνετε το αλευρι. Αφηνετε να παρει λιγο χρωμα, κατεβαζετε απο τη φωτια, και προσθετετε γρηγορα και χωρις να σταματησετε να ανακατευετε με ενα συρμα, το ζωμο , τα αυγα ελαφρα χτυπημενα, το χυμο απο τα λεμονια και το αλατι. Βαζετε παλι στη φωτια, και συνεχιζετε να ανακατευετε, ωστε να μην σχηματιστουν σβωλοι, μεχρι να δεσει η σαλτσα. 
Σερβιρετε τους λαχανοντολμαδες ζεστους, συνοδευομενους απο τη σαλτσα τους!


INVOLTINI DI CAVOLO CAPPUCCIO CON SALSINA AL LIMONE

Una ricetta "classica" invernale... 

Ingredienti :  1 cavolo cappuccio di media grandezza (ca 3 Kgr),
                             1 Kgr di carne tritata mista (metà bovina meta suina),
                             1/2 salciccia rustica (ca 150 gr),
                             1 tazza di riso tipo vialone nano,
                             1 cipolla gialla grande,
                             2 gambi di sedano,
                             5 cucchiai di prezzemolo tritato,
                             3 cucchiai di olio di oliva,
                             2 cucchiai di burro,
                             1 Lt di acqua  (dose per la pentola a pressione)                   
                             sale e pepe.
per la salsina :  brodo di cottura dei involtini,
                            2 cucchiai di farina,
                            2 cucchiai di burro,      
                            succo da 2 limoni,
                            2 tuorli di uovo,
                           un pizzico di sale.
Preparazione : 
Lavate e montate il cavolo cappuccio, e con un coltello eliminate la parte del gambo. Per prima cosa, dobbiamo fare ammorbidire le foglie del cavolo, cosi sara piu facile fare gli involtini. In una grossa pentola, mettete un po' di acqua e appena cominica a bollire, immergete il cavolo. Chiudete il coperchio e lasciatelo scottare per 10-15 minuti, ma non troppo, per non guastare le foglie, soprattuto quelle esteriori. Certo potete anche dividere le foglie del cavolo, e scottarle cosi separate, ma credo che ci vuole piu tempo, comunque decidete voi! 
Tagliate finemente la cipolla e il sedano. Sbucciate la salciccia e trittate la carne. In una padella capiente, mettete l'olio e il burro e rosolate la cipolla. Aggiungete la carne trittata e la salciccia e rosolate pure. Aggiungete il riso, salate abbondantemente e pepate. Togliete il tegame dal fuoco e aggiungete il prezzemolo.
Prendete una foglia dal cavolo ed eliminate it gambo. Non buttate via i gambi, ci occorono per la cottura!.Se la foglia e troppo grossa, dividetela a meta, ci occore un pezzo grosso al massimo 10 x 20 cm, per fare degli involtini normali. In uno dei lati piu stretti mettete un po' dalla farcitura (ca un cucchiaio colmo). Ripiegate prima le estremità superiori e poi arrotolate il resto della foglia su se stesso, per formare un involtino!
Quando saranno pronti tutti gli involtini, prendete una pentola dai bordi alti e dal fondo spesso o una pentola a pressione, e coprite la base con gli cambi tenuti a parte. Cominciate ad adagiate gli involtini su questo strato di gambi, formando dei cerchi concentrici e sovrapponendo mano a mano gli involtini. Quando averete messo tutti gli involtini nella pentola, verste l'acqua e coprite il tutto con un piatto  rovesciato, così che non si sfaldino in cottura. Se la pentola e quella normale, lasciate sorbollire a fuoco moderato per ca 45 minuti, e fate si che alla fine restino almeno 400ml (1 1/2 bicchiere) di brodo. Se userete una pentola a pressione (come faccio io) vi occorono 20 minuti per la cottura.
Quando gli involtini saranno cotti, tenete a parte il brodo che resta dalla cottura e preparate la salsina. In un pentolino, mettete il burro e appena sciolto aggiungete la farina. Lasciatela rosolare, togliete il pentolino dal fuoco e aggiungete, sbattendo con una frusta, il succo dei limoni, il brodo della cottura degli involtini ( ca un bicchiere e mezzo), i tuorli sbattuti leggermente e il sale . Mettete il pentolino sul fuoco, e continuate a mescolare, per far si che non si formino dei grumi, fino che la salsa si addensi.
Servite gli involtini ancora caldi, con la salsina. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.