0

ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΠΙΤΑ ♦♦ TORTA ALLE MELANZANE


ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΠΙΤΑ ΤΗΣ ΜΑΡΙΝΑΣ

Μια ακομη πιτα δικης μου εμπνευσεως, με αρωμα Μεσογειου και γευση ιδιαιτερη...

                1 Kgr μελιτζανες καθαρισμενες,
                2 κρεμμυδια,
                200 gr μανιταρια champignon,
                2 πιπεριες Φλωρινης,
                8 λιαστες ντοματες στο λαδι,
                2 κουταλακια τριμμενη μαντζουρανα,
                100 ml λαδι ελιας  και επιπλεον, οσο παρει, για τα φυλλα,
                200 gr αυθεντικη μοτσαρελλα,      
                1 αυγο,  
                50 ml γαλα,
                2-3 κουταλιες σουπας σουσαμι,
                πιπερι και αλατι.
Παρασκευη :  
Πλενετε και καθαριζετε τις μελιτζανες και τις κοβετε σε κυβους. Τις βαζετε σε ενα σουρωτηρι, τις πασπαλιζετε με μπολικο αλατι, και τις αφηνετε να στραγγισουν και να ξεπικρισουν, για τουλαχιστον μια ωρα. οταν ειναι ετοιμες, τις ξεπλενετε καλα με νερο και τις στραγγιζετε. 
Σε μια σωτεζα, βαζετε το λαδι και ριχνετε το κρεμμυδι ψιλοκομμενο. Το αφηνετε να "γυαλισει" και ριχνετε τις μελιτζανες. Σωταρετε μεχρι να παρουν χρωμα, και προσθετετε τα μανιταρια. Μολις σωταριστουν και τα μανιταρια και εξατμιστει το υγρο τους, προσθετετε τις λιαστες ντοματες, κομμενες σε λεπτες λωριδες, την μαντζουρανα και τις πιπεριες, κομμενες σε ροδελες. Πιπερωνετε και αλατιζετε - προσοχη στο αλατι, γιατι οι μελιτζανες ειναι ηδη αλατισμενες! Κατεβαζετε απο τη φωτια και αφηνετε να χλιαρινει. 
Ετοιμαζετε τα φυλλα συμφωνα με τις οδηγιες που θα βρειτε εδω. Μπορειτε βεβαια να χρησιμοποιησετε και ετοιμα φυλλα του εμποριου. Αλειφετε με λιγο λαδι το ταψι, και στρωνετε το πρωτο φυλλο. Το αλειφετε με λαδι και επαναλαμβανετε για ακομη δυο φυλλα. Προθετετε τη μοτσαρελλα ψιλοκομμενη στη γεμιση, και τη στρωνετε επανω στα φυλλα. Σκεπαζετε με τα υπολοιπα τρια φυλλα, παντα λαδωνοντας. Κοβετε τα κομματια των φυλλων που περισσευουν και με ενα κοφτερο μαχαιρι, κοβετε την πιτα σε κομματια. Τη αλειφετε με το αυγο, χτυπημενο με το γαλα, και απο πανω ριχνετε το σουσαμι. 
Ψηνετε σε προθερμασμενο φουρνο, στους 190°C, για περιπου 50 λεπτα, μεχρι να ροδοκοκκινησει.
Τρωγεται εξ'ισου ευχαριστα και την επομενη μερα, αλλα, βεβαια, δεν ειναι το ιδιο τραγανη...


PITA (TORTA) ALLE MELANZANE

Questa è una ricetta di mia ispirazione.
Croccante e sfiziosa, con profumi e sapori mediterranei...

Ingredienti :  6 sfoglie di pasta filo rustica,
                             1 Kgr di melanzane già pulite e tagliate a dadini,
                             2 cipolle,
                             200 gr di champignons freschi,
                             2 peperoni rossi,
                             8 fettine di pomodori secchi sott'olio,
                             2 cucchiaini di maggiorana tritata,
                             100 ml di olio di oliva e più  per le foglie,
                             200 gr di mozzarella,
                             1 uovo,
                             50 ml di latte,  
                             2-3 cucchiai di semi di sesamo,
                             pepe e sale.
Preparazione :  
Lavate e mondate le melanzane e i peperoni. Tagliate le melanzane a dadini, cospargetele di sale abbondante, e lasciatele in un colapasata, per almeno un'ora, per perdere l'acqua di vegetazione. Sciacquate bene e scolate. In una padella capiente mettete l'olio e imbiondite le cipolle tritate. Aggiungete le melanzane e lasciatele soffrigere, finchè le melanzane si dorino. Aggiungete i champignons, tagliati a fettine. Quando si evapori l'acqua dei champignos, aggiungete i pomodor tagliati a pezzetti, la maggiorana e i peperoni, tagliati a listarelle. Salate e pepate (salate con moderazione, siccome le melanzane sono già salate), e ritirate dal fuoco. Lasciate intiepidie e aggiungete anche la mozzarella, tagliata a cubetti. 
Foderate una teglia con carta da forno antiaderente. Versate sopra qualche goccia d'olio e spenellatelo su tutta la superficie. Stendete una sfoglia, spalmatela bene con olio, e ripetete. Sulla terza sfoglia, stendete la farcitura. Coprite con le restanti 3 sfoglie, sempre spenellate di olio, per farle croccanti, quando saranno cotte. Tagliate le parti delle foglie che avanzano dalla teglia. Con un coltello affilato, tagliate la superficie della pìta in quadretti. Spenellate la superficie con l'uovo sbattuto con il latte. Cospargete di semi di sesamo. 
Infornate in forno preriscaldato ai 190°C per 50 minuti circa, finchè la superficie prendi un bel colore dorato.
La pìta è buona anche il giorno dopo, anche se le foglie si inumidiscono e non sono più croccanti...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.