0

ΜΗΛΟΠΙΤΑ ΑΝΑΠΟΔΟΓΥΡΙΣΤΗ ΜΕ ΚΡΟΚΟ ΚΟΖΑΝΗΣ ♦♦ TORTA DI MELE ROVESCIATA


ΜΗΛΟΠΙΤΑ ΑΝΑΠΟΔΟΓΥΡΙΣΤΗ ΜΕ ΚΡΟΚΟ ΚΟΖΑΝΗΣ 

Υλικα : 3 κοκκινα μηλα μετριου μεγεθους,
               150 gr βουτυρο,
               250 gr φαρινα (αν χρησιμοποιησετε απλο αλευρι, προσθετετε 1/2 κουταλακι baking powder),
               30 gr corn flour, 
               4 μετρια αυγα,
               50 ml γαλα,
               100 gr ζαχαρη απο ζαχαροκαλαμο demerara,
               25 gr καρυδοψυχα τριμμενη,
               100 gr ξανθη σταφιδα,
               1 φακελλακι κροκο Κοζανης σε σκονη ( 0,25 gr),
               1 βανιλινη,
               κανελα σε σκονη.
για την καραμελλα : 20 gr βουτυρο,
                                     80 gr ζαχαρη απο ζαχαροκαλαμο demerara.
Παρασκευη :  
Πλυνετε και καθαριστε τα μηλα. 
Στρωστε με αντικολλητικο χαρτι ενα ταψακι (διαμετρος 22-24 cm ). 
Ετοιμαστε την καραμελλα : σε ενα τηγανακι βαλτε τη ζαχαρη με το βουτυρο, θερμανετε μεχρι να λυωσει η ζαχαρη και να γινει καραμελλα. Ριξτε την αμεσως στο ταψακι και καλυψτε τον πατο του ομοιομορφα (το ταψακι καλυτερα να το ζεστανετε, ωστε να μπορεσετε να απλωσετε την καραμελλα ευκολα). Πασπαλιστε με την μιση τριμμενη καρυδοψυχα. 
Κοψτε λεπτες φετουλες τα μηλα, και τοποθετηστε τα προσεκτικα, σε ενα στρωμα, πανω απο την καραμελλα. Τα υπολοιπα μηλα, τριψτε τα στον τριφτη. 
Χτυπηστε καλα στο μιξερ το βουτυρο, σε θερμοκρασια δωματιου, με τη ζαχαρη. Προσθεστε τα αυγα και τη βανιλινη, και συνεχιστε το χτυπημα, μεχρι να παρετε ενα αφρατο μιγμα. Προσθεστε τον κροκο, το γαλα, το αλευρι (και ενδεχομενως το baking) και το corn flour κοσκινισμενα και ανακατεψτε καλα. Στο τελος προσθεστε τις σταφιδες και το τριμμενο μηλο. Απλωστε το μιγμα πανω απο τα μηλα. 
Ψηστε σε προθερμασμενο φουρνο, στους 180°C, στις αντιστασεις, για περιπου 40 λεπτα. 
Βγαλτε την μηλοπιτα απο το φουρνο και αφηστε την ενα τεταρτακι, να κρυωσει. Αναποδογυριστε μεσα σε ενα δισκο. Πασπαλιζετε την επιφανεια της, με την υπολοιπη τριμμενη καρυδοψυχα και την κανελα.
            

TORTA DI MELE ROVESCIATA

Ingredienti : 3 mele rosse di media grandezza,
                            150 gr di burro,
                            250 gr di farina tipo 00,
                            1/2 cucchiaino di lievito chimico,
                            30 gr di maizena,
                            4 uova medie,
                            50 ml di latte,
                            100 gr di zucchero di canna demerara,
                            25 gr di noci tritate grossolanemente,
                            100gr di uvetta,
                            1 bustina di zafferano greco da Kozani in polvere (0,25gr),
                            1 bustina di vanillina,
                            cannella in polvere.
per il caramello : 20 gr di burro,
                                 80 gr di zucchero di canna demerara.
Preparazione : 
Lavate e mondate le mele. 
Foderate uno stampo rotondo (22-24 cm di diamtero) con carta da forno antiaderente. 
In un tegamino preparate il caramello a secco : mettete il burro con il zucchero e lasciatelo sciogliere fino a caramellare. Versatelo immediatamente nello stampo (meglio riscaldare pure lo stampo, per poter distribuire il caramello facilmente su tutto il fondo). Cospargete sopra metà della noce tritata. 
Tagliate le mele a fettine e disponele accuratamente, sul caramello. Tritate finemente i pezzi di mele che avanzano. 
Nella planetaria sbattete bene il burro, a temperatura ambiente, con lo zucchero. Aggiungete anche le uova e la vanillina e sbattete bene, fino ad ottenere una crema spumosa. Aggiungete il zafferano, il latte, la farina settacciata col lievito, e amalgamate bene. Per l'ultimo aggiungete l' uvetta, meglio infarinata per non incollare tra di loro, e le mele tritate. 
Versate il composto su le mele e infornate in forno già caldo a 180°C. Lasciate cuocere per ca 40 minuti (per controllare la cottura, fate la prova dello stecchino!). Sfornate, e lasciate raffreddare per un quarto d'ora. Rovesciate la torta di mele su un vasoio da portata. Cospargete con il resto delle noci tritate e la cannella in polvere.

         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.