0

ΨΑΡΙ ΠΛΑΚΙ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ♦♦ PESCE AL FORNO "PLAKI"


ΨΑΡΙ ΠΛΑΚΙ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ

Νοστιμο ψαρακι στον φουρνο, με ζουμακι για μακροβουτια!
Η γιαγια Ανδρομαχη χρησιμοποιουσε συνηθως μεγαλα ψαρια για το πλακι, ή ακομη και μπακαλιαρο ξαλμυρισμενο.

Υλικα : ενα μεγαλο ψαρι, τουλαχιστον 1 Kgr ,
                2 μεγαλα κρεμμυδια,
                3 κρεμμυδακια φρεσκα,
                1/2 πρασο,
                1 σκελιδα σκορδο,                
                3 κλωναρια σελινο,
                1 μεγαλο καροτο,
                1 Kgr πατατες,         
                100 ml ελαιολαδο παρθενο εξτρα,
                1/2 ποτηρακι λευκο κρασι,
                2 φλυτζανια σπιτικη πασσατα ντοματας,
                3 φυλλα δαφνης,
                2 κοκκινες πιπεριες,       
                1 κρεμμυδι κομμενο σε ροδελες,
                1 ντοματα κομμενη σε φετες,
                μαϊντανο ψιλοκομμενο,
                αλατι και πιπερι.
Παρασκευη :  
Καθαριζετε και πελενετε το ψαρι, το αλατιζετε και το βαζετε μεσα στο ταψι. 
Καθαριζετε τα λαχανικα και ψιλοκοβετε το κρεμμυδι, τα κρεμμυδακια, το πρασο, το σελινο, και το καροτο. Κοβετε την πιπερια σε ροδελες και τις πατατες σε κυβους. 
Σε ενα μεγαλο τηγανι, βαζετε το μισο λαδι και ριχνετε το κρεμμυδι, το κρεμμυδακι, το πρασο και το σκορδο, να μαραθουν. Προσθετετε το σελινο, το καροτο και τις πατατες και τα γιαχνιζετε. Σβυνετε με το κρασι, και αφου εξατμιστει το αλκοολ, προσθετετε την σαλτσα ντοματας, μισο φλυτζανι ζεστο νερο, τη δαφνη, αλατι και πιπερι. Αφηνετε να σιγοβρασει για 5 λεπτα, και λιγο πριν το κατεβασετε απο τη φωτια, προσθετετε και τις πιπεριες. 
Ριχνετε την συβραση μεσα στο ταψι, γυρω απο το ψαρι. Το μερος του ψαριου που θα μεινει ακαλυπτο, το σκεπαζετε με φετουλες ντοματα και ροδελες κρεμμυδι. Περιχυνετε με το υπολοιπο λαδι και στο τελος σκορπιζετε επανω στο φαϊ και τον μαϊντανο. 
Ψηνετε σε ζεστο φουρνο, στους 200°C για μια ωριτσα, μεχρι να μελωσει η σαλτσα.


PESCE AL FORNO "PLAKI'" CON VERDURE, PATATE E SUGO DI POMODORO
 
Ecco la ricetta che mi avete richiesto...
Si tratta di ancora una specialità della nonna Andromaca!

Ingredienti : un pesce grosso di ca 1 Kgr
                            2 cipolle grosse,
                            2 cipolloti,
                            1/2 porro,      
                            1 spicchio d'aglio
                            (se volete eliminarlo, lasciatelo in camicia),           
                            1 carota grossa,
                            3 rametti di sedano, con le foglie,
                            2 peperoni rossi,                
                            1Kgr di patate,
                            1/2 bicchiere di vino bianco secco,
                            2 tazze di passata di pomodoro,
                            3 foglie di alloro,
                            100 ml di olio extravergine di oliva,
                            1 pomodoro tagliato a fettine,
                            1 cipolla tagliata a rondelle, 
                            4 cucchiai di prezzemolo tritato,
                             sale e pepe.
Preparazione : 
Pulite il pesce, salatelo, e mettetelo nella teglia. Di solito usiamo grossi pesci per preparare il pesce "plakì", freschi, o ancora il baccalà dissalato; potete certo anche usare pesci meno grossi, anche se l'effeto di presentazione su un tavola festiva non sarà lo stesso... 
Lavate e montate le verdure. Trittate la cipolla, i cipolloti, il porro, la carotta, il sedano, tagliate i peperoni a fettine e le patate a spicchi. 
In una padella capiente, mettete metà dell'olio e fate rosolare la cipolla, il cipolloto, l'aglio e il porro. Aggiungete la carotta, il sedano e infine le patate. Rosolate le verdure e sfumatele con il vino. Quando l'alcool sarà evaporato, aggiungete la passata di pomodoro, 1/2 bicchiere di acqua calda, l'alloro, salate e pepeate. Verso la fine cottura aggiungete anche i peperoni. 
Verate il soffrito di verdure nella teglia, attorno al pesce. Coprite la parte del pesce che non sarà immersa nel sofritto, con le fettine di pomodoro e le rondelle di cipolla. Versate sopra l'olio restante, e cospargete il prezzemolo. 
Cuocete in forno preriscaldato a 200°C per ca un'oretta.          

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.