0

10 ΜΙΚΡΟΙ ... ΜΠΑΜΠΑΔΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΑΠΟΛΙ! // BABA' NAPOLETANI


10 ΜΙΚΡΟΙ ... ΜΠΑΜΠΑΔΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΑΠΟΛΙ!

Ο μπαμπας, αν και το ονομα του φαινεται λιγο ασχετο με γλυκο, εχει βασιλικη καταγωγη. Η ιστορια του ξεκιναει απο την Πολωνια, γυρω στο 1730, οταν μια μερα, ο τσαρος  Στανισλαβ Λεστζινσκυ, κατα λαθος παπαριαζει το ανοστο και στεγνο kugelhupf, μεσα στο ρουμι του. Ετσι γεννιεται ενα αφρατο και ζουμερο γλυκο με σπιρτοζικη γευση, που το βαφτιζουν με το ονομα του Αλη Μπαμπα. Απο την Πολωνια, θα περασει στους ζαχαροπλαστες της Γαλλιας, οπου θα χασει τον Αλη και θα του μεινει μονο ο Μπαμπας, και απο εκει θα κατακτησει ολο τον κοσμο, αλλα ιδιαιτερα τη  Ναπολη, οπου σημερα, μετα την πιτσα, ειναι το σημα κατατεθεν της πολης! Οι μπαμπαδες της Ναπολης ειναι μικρουληδες, σαν μανιταρακια, σερβιρονται χωρις στολισματα και τρωγονται μονο με το χερακι...
Η αυθεντικη συνταγη απαιτει ρουμι, και εξτρα μπανιο με ρουμι, αν σας αρεσει η γευση του. Να πω την αμαρτια μου, δεν τρελλαινομαι για το ρουμι, και ετσι εναλλακτικα χρησιμοποιω σπιτικο λικερ απο πορτοκαλι και καφε, που εχει γευση παρομοια με το κουαντρο. 

Υλικα
(για 10 - 12 κομματια) :  250 gr  αλευρι,
                                            80 gr βουτυρο,
                                            40 gr ζαχαρη κρυσταλλικη,
                                            20 gr μαγια μπυρας φρεσκια,
                                            50 ml γαλα,
                                            4 αυγα μεγαλα,
                                            4 gr αλατι.
για το σιροπι : 400 gr ζαχαρη κρυσταλλικη,
                            400 gr νερο,
                            1 ποτηρακι ρουμι ή κουαντρο.
για το γλασο : 3 κουταλιες σουπας μαρμελαδα βερυκοκο.
για το γαρνιρισμα : κρεμα γαλακτος χτυπημενη σε σαντιγυ,
                            φρεσκα φρουτα.
Παρασκευη : 
Χλιαρινετε το γαλα και διαλυστε μεσα την μαγια, μαζι με ενα κουταλακι ζαχαρη και 2-3 κουταλιες αλευρι, ωστε να παρετε εναν χυλο. Τον αφηνετε να φουσκωσει, σε χλιαρο μερος, περιπου για 15 λεπτα, μεχρι να διπλασιαστει σε ογκο. 
Στον καδο του μιξερ, χτυπατε το βουτυρο, το οποιο εχετε αφησει σε θερμοκρασια δωματιου, με την ζαχαρη, να ασπρισει. Προσθετετε σταδιακα τα αυγα, και επειτα το αλευρι, το αλατι και τελος τον χυλο της μαγιας. Ανακατευετε καλα, μεχρι να παρετε ενα ομοιογενες ρευστο μιγμα. Βαζετε το μιγμα σε βουτυρωμενο σκευος, και το αφηνετε σε χλιαρο μερος, για μιαμιση ωρα, να φουσκωσει, σκεπασμενο με μεμβρανη. 
Βουτυρωνετε 10 - 12 φορμακια για μπαμπα (κυλινδρικα με υψος 6cm και διαμετρο 4,5cm), και τα γεμιζετε μεχρι τη μεση με το μιγμα. Τα αφηνετε αλλα 20 λεπτα σε χλιαρο μερος να φουσκωσουν, εως οτου η ζυμη να φτασει μεχρι τα χειλη απο τα φορμακια. 
Τα ψηνετε σε προθερμασμενο φουρνο, στους 180°C για 15 - 18 λεπτα μεχρι να ροδισουν. Τα βγαζετε απο τον φουρνο και τα αφηνετε να κρυωσουν πριν τα ξεφορμαρετε. 
Ετοιμαζετε το σιροπι : βαζετε το νερο και τη ζαχαρη σε ενα κατσαρολακι, τα αφηνετε να βρασουν για 5 λεπτα και προσθετετε το ποτο. Βουτατε τους μπαμπαδες εναν εναν μεσα στο ζεστο σιροπι, και τους βρεχετε καλα, κρατωντας τους κατω απο την επιφανεια, με τη βοηθεια μιας κουταλας. 
Σε ενα κατσαρολακι βαζετε την μαρμελαδα (την οποια καλο ειναι να εχετε ομογενοποιησει καλα και να την εχετε περασει απο σουρωτηρι) και μια κουταλια νερο και τα ζεσταινετε. Με αυτο το γλασο αλειβετε τους μπαμπαδες, ωστε να γυαλισουν. Τους αφηνετε για μιση ωριτσα πριν τους σερβιρετε. 
Μπορειτε να τους γαρνιρετε με κρεμα γαλακτος χτυπημενη κρυα με 1 κουταλια ζαχαρη, ωστε να γινει σαντιγυ, και φρουτα εποχης ψιλοκομμενα.    
Κατα προτιμηση καταναλωστε τους φρεσκους, γιατι αν σταθουν σιγουρα η γευση τους δεν παραμενει τοσο συγκλονισιτκη!     


BABA' NAPOLETANI

Polacco di origine e napoletano di adozione, il babà è un dolce ricco, soffice e succulento....
La ricetta originale prevede il rum, ma io preferisco una versione meno alcolica e più profumata, con liquore di arancia e caffè con sapore simile al cointreau, fatto a casa.


Ingredienti : 250 gr farina 00,
                            80 gr burro,
                            50 gr di latte fresco intero,
                            40 gr zucchero semolato,
                            20g r lievito di birra fresco,
                            4 uova grandi,
                            4 gr sale,
per lo sciroppo : 400 gr di zucchero semolato,
                                400gr di acqua,
                                1 bicchiere di rum (io: liquore cointreau).
per la spenellatura : 2 cucchiai di confettura di albicocche.
per la decorazione : panna montata,
                             frutta fresca.
Preparazione : 
Stemperate il lievito nel latte tiepido, aggiungere un cucchiaino di zucchero e 2-3 cucchiai di farina. Lasciate lievitare in luogo tiepido (dentro il forno con sola la luce accesa), per 15 minuti, finchè si gonfi e si raddoppia di volume.  
Nella planetaria, lavorate il burro, lasciato a temperatura ambiente, con lo zucchero; aggiungete uno per uno le uova. Aggiungete la farina, il sale e il lievitino, fino ad ottenere un composto morbido.  
Versate il composto in un recipiente imburrato, copritelo con pellicola trasparente,e lasciatelo a lievitare, in luogo tiepido, per 1 ora e mezza. 
Riempite, con il composto lievitato, le formelle per babà (6cm di altezza e 4,5 cm di diametro), precedetmente imburrate, fino a metà. Lasciatele lievitare per 20 minuti, finchè il composto raggiunga l'orlo delle formelle. 
Infornate in forno preriscaldato ai 180°C, e cuocete per 15 - 18 minuti. Sfornate e lasciateli intiepidire. 
Preparate lo sciroppo : in un pentolino mettete lo zucchero e l'acqua, lasciateli bollire per 5 minuti e aggiungete il liquore. Immergete i babà nello sciroppo, uno alla volta, e bagnate ciascuno bene, tenendolo sotto alla galla con l'aiuto di un mestolo. 
In un pentolino, fate scaldare la confettura  temperate con un cucchiaio di acqua, e spenellate i babà, per renderli belli lucidi. Lasciateli riposare per mezz'oretta prima di servirli. 
Serviteli decorati con panna montata e frutta fresca a pezzettini. 
Consumateli preferibilmente ancora freschi!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.