0

ΚΑΡΑΒΙΔΟΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ // SPAGHETTI AGLI SCAMPI


Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΡΑΒΙΔΟΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ !

Για πρωτη φορα δοκιμασα καραβιδομακαροναδα στην εξαιρετικη ταβερνα του "Μανώλα" στην Αγια Κυριακη (Τρικερι) στο Πηλιο. Ηταν μια γευστικη εμπειρια! Να φανταστειτε οτι για αρκετα χρονια μετα, σχεδιαζαμε μια επισκεψη στη Αγια Κυριακη, κατα την διαρκεια των διακοπων μας,  με κυριο σκοπο να παμε να φαμε καραβιδομακαροναδα!!!
Βεβαια προσπαθησα πολλες φορες να μαγειρεψω κι εγω αυτο το εξαιρετικο πιατο, ακολουθωντας διαφορες συνταγες, αλλα παντα κατι του ελειπε.
Το μυστικο της επιτυχιας, τελικα το ανακαλυψα, παρακολουθωντας τον εξαιρετικο σεφ Εκτορα Μποτρινι, σε καποια απο τις τηλεοπτικες του εμφανισεις.
Ιδου λοιπον Η καραβιδομακαροναδα :

Υλικα 
για 4 ατομα : 500 gr σπαγκεττι  (1 πακετο),
                         600 gr καραβιδες, κατα προτιμηση φρεσκιες,
                         1 σκελιδα σκορδο με την φλουδα,
                         1 καυτερη πιπεριτσα,
                         1 μικρο κιτρινο κρεμμυδι,
                         1/2 φλυτζανι λευκο ξηρο κρασι,
                         1 φλυτζανι πασσατα ντοματας (ή ετοιμη ντοματα στον τριφτη),
                         2-3 κουταλιες σουπας ψιλοκομμενο μαϊντανο,
                         4-5 κουταλιες της σουπας ελαιολαδο παρθενο εξτρα,
                         2 lt  περιπου ζωμος απο οστρακοδερμα,
                         αλατακι και πιπερακι.
Εκτελεση  : 
Πρωτα απ'ολα ετοιμαστε ενα μπισκ, δηλαδη ζωμο απο κελυφη γαριδας ή απο τις μικροτερες καραβιδες; αναλυτικες οδηγιες θα βρειτε εδω. Για την συνταγη 1 φλυτζανι μπισκ ειναι αρκετο, θα το αραιωσουμε επειτα με ζεστο νερο, μεχρι τα 2 λιτρα που χρειαζονται για το βρασιμο των ζυμαρικων. Εσχατη λυση, αν δεν μπρειτε να φτιαξετε το μπισκ, ειναι να ζεματισετε τις καραβιδες για 2-3 λεπτα, και να κρατησετε τον ζωμο
Σε μια μεγαλη σωτεζα (εγω χρησιμοποιω συνηθως το γουοκ) βαλτε το λαδι και ροδιστε το κρεμμυδι, την σκελιδα του σκορδου ολοκληρη και την πιπεριτσα, αφου την τσακισετε λιγο. Προσθεστε τις καραβιδες, αφηστε τες για 3 λεπτα περιπου, μεχρι να παρουν χρωμα και απο τις δυο πλευρες, και μετα  αφαιρεστε τε και κρατηστε τες στην ακρη. 
Βαλτε τα σπαγκεττι (ωμα) μεσα στην σωτεζα και τα σωταρετε για μερικα λεπτα. Σβυστε με το κρασι. Περιμενετε 1-2 λεπτα να εξατμιστει το αλκοολ και προσθεστε 2-3 κουταλες φαγητου απο τον ζωμο, ωστε να καλυφθουν τα σπαγκεττι. Προσθεστε και την ντοματα. Συνεχιστε να μαγειρευετε τα σπαγκεττι οπως κανουμε με το ριζοτο, προσθετοντας δηλαδη ζεστο ζωμο, μολις αρχιζουν να στεγνωνουν. Οταν αρχισουν να μαλακωνουν, αφαιρεστε το σκορδο, προσθεστε τις καραβιδες, αλατιστε και πιπερωστε και συνεχιστε να προσθετετε ζωμο, μεχρι τα σπαγκεττι να γινουν "αλ ντεντε". Λιγο πριν κατεβασετε απο την φωτια, προσθεστε τον μαϊντανο. 
Κατεβαστε το σκευος απο την φωτια και αφηστε να σταθει 10 λεπτα, να αναμειχθουν τα αρωματα. 
Σεβιρετε αμεσως!

 
SPAGHETTI AGLI SCAMPI

I spaghetti agli scampi, li abbiamo assagiati per la prima volta alla taverna di "Manòlas", ad Aghia Kyriakì, sul punto sud di Monte Pelion. Avevo provato molte volte a prerararli a casa, ma sempre qualcosa mancava dal delizioso piatto che
avevo goduto alla taverna. Il segreto finalmente, mi è stato rivelato, durante una trasmissione televisiva, dal celebre chef greco-italiano Ettore Botrini.
 Qui vi presento uno dei miei cavalli di battaglia, in cucina!

Ingredienti  
per 4 persone : 600 gr di scampi preferibilmente freschi,
                              500 gr di spaghetti,
                              1 spicchio d'aglio in camicia,
                              1 peperoncino piccante,
                              1 piccola cipolla,
                              1/2 tazza di vino bianco secco,
                              1 tazza di passata di pomodoro,
                              2-3 cucchiai di prezzemolo trittato,
                              4-5 cucchiai di olio di oliva,
                              2 lt ca di brodo di crostacei,
                              sale e pepe.
Preparazione :  
Prima di tutto preparare il bisque, cioè il brodo di crostacei affumicati, da carcasse di gamberi o dagli scampi più piccoli; istruzioni dettagliate troverete qui. Per la ricetta occore una tazza di bisque. Aggiungete poi acqua fino a 2 litri, che occorrono per afre cuocere la pasta. Tenete il brodo caldo. 
Tritate finemente la cipolla. 
In una padella capiente (io uso il wok) mettete l'olio e rosolate la cipolla tritata, il peperoncino un po'schiacciato e lo spicchio d' aglio intero. Aggiungete anche gli scampi e fateli rosolare da entrambi i lati per 3 minuti ca. e poi toglieteli dalla padella. 
Mettete gli spaghetti dentro la padella e lasciateli rosolare per qualche minuto. Versate il vino e lasciate evaporare l'alcool. Subito con un cucciaio da mestolo, versate un po' di brodo sopra gli spaghetti. Continuate vesrando un po' di brodo caldo, appena sarà ridotto il liquido nella padella, come si fa con il risotto. Appena gli spaghetti cominciano ad ammolare, eliminate l'aglio e aggiungete la passata di pomodoro e qualche minuto dopo anche gli scampi. Quando gli spaghetti saranno cotti (al dente), aggiungete anche il prezzemolo tritato. 
Ritirate dal fuoco e lasciate riposare per 10 minuti. per insaporirsi. 
Servite subito!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.