0

ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΤΑΣ ΚΕΜΠΑΠ // SPALLA DI ΜΑΝΖΟ "TAS KEBAP"


ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΤΑΣ ΚΕΜΠΑΠ

Τωρα τι ειναι πιο σωστο, να το πουμε τας κεμπαπ η κοκκινιστο? Ειναι εξ'ισου δημοφιλες και με τα δυο του ονοματα, αν και το τας κεμπαπ, ακουγεται πιο εξωτικο!

Δοση : γιά 6 άτομα
Υλικα :  750 gr μοσχαρακι για κατσαρολα (σπαλα, χτενι ή νουα),
                 λιγο αλευρακι,
                 2 κρεμμυδια μεγαλα,
                 1 καροτο,
                 5 κ.σ. ελαιολαδο παρθενο,
                 2 κ.σ. βουτυρο,
                 1 1/2 φλ. σπιτικη πασσατα ντοματας,
                 2 κ.σ. πελτες ντοματας,       
                 1 κ.γ. παστα πιπεριας (ή παπρικα γλυκεια),  
                 1 κ.γ. κοφτο ζαχαρη,
                 2 δαφνοφυλλα,
                 1 μικρο κομματακι ξυλακι κανελας,
                 5 κοκκους μπαχαρι,
                 1 πρεζα κυμινο,               
                 1/2 κ.γ. μαυρο πιπερι,             
                 αλατι.
Παρασκευη : 
Ψιλοκοβετε το κρεμμυδι και τριβετε το καροτο στον τριφτη.
Κοβετε το κρεας σε μεριδες και το αλευρωνετε. 
Σε μια κατσαρολα βαζετε τις 3 κουταλιες λαδι και το βουτυρο και ροδιζετε τα κομματια του κρεατος. Τα βγαζετε απο τη κατσαρολα. 
Προσθετετε το υπολοιπο λαδι και ροδιζετε το κρεμμυδι και το καροτο, αφου τα ψιλοκοψετε. Προθετετε τον πελτε και την παστα πιπεριας και αφηνετε να σωταριστουν. Προσθετετε την ντοματα, 2 φλυτζανια ζεστο νερο και την ζαχαρη και αφηνετε να παρει μια βραση.
Βαζετε μεσα στην κατσαρολα και τα κομματια του κρεατος. Προσθετετε ολα τα υπολοιπα υλικα, αλατιζετε και πιπερωνετε. 
Σιγοβραζετε για 90 λεπτα περιπου, μεχρι να μαλακωσει το κρεας και να πηχτωσει η σαλτσα. Αν χρειαστει, ενδιαμεσα προσθετετε ζεστο νερο για να συμπληρωσετε σε υγρα.
Σερβιρετε το μαζι με ρυζακι πιλαφι, μακαρονια, πουρε πατατας ή μελιτζανας, πατατες φουρνου ή και τηγανητες.         

* Αυγουστος 2015 : εμπλουτισμος της αναρτησης με νεες φωτογραφιες


SPALLA DI MANZO "TAS KEBAP"

Il "tas kebàp" è un piatto di origine indubbiamente turca e di adozione greca. Da quanto conosco, la ricetta originale prevedeva la carne di pecora (che è la prediletta della cucina turca), e significa "pezzi di carne preparati in ciotola". In  Grecia poi la carne di pecora non viene utilizzata tanto in sufati e così il tas kebab viene preparato piuttosto con la carne di manzo o vitello. Questo piatto lo troverete anche con il suo nome greco che è "kokkinistò" cioè "al rosso", che indica la presenza del pomodoro.
E un piatto facile e saporito. Potete servirlo come secondo di carne. In Grecia, che preferiamo i piatti unici, viene accompagnato con riso pilafpurea di patate o di melanzane, patate al forno, patatine fritte o pastasciutta. 

Dosi : per 6 persone
Ingredienti : 750 gr di carne di manzo (spalla, girello),
                             un po' di farina,
                             5 cucchiai di olio di oliva,
                             2 cucchiai di burro,
                             2 cipolle,
                             1 carota,                        
                             2 cucchiai di triplo-concentrato di pomodoro,
                             1 cucchiaino di pasta di peperoni rossi (o paprica dolce),
                             1 1/2 tazza di passata di pomodoro,
                             1/2 cucchiaino di zucchero,
                             2 foglie di alloro,
                             1 pezzettino di  stecca di cannella,
                             5 grani di pimento,
                             1 pizzico di cumino macinato,                    
                             1/2 cucchiaino di pepe nero macinato,
                             sale.
Preparazione : 
Tritate finemente la cipolla e la carota.
Tagliate la carne a cubetti, non troppo piccoli, e passateli dalla farina. 
In una casseruola mettete 3 cucchiai di olio ed il burro, e fate rossolare i pezzi di carne infarinati. Estraeteli dalla pentola e teneteli da parte.
Versate il resto dell' olio e fate rosolare le cipolle e la carota. Aggiungete il triplo-concentrato e la pasta di peperoni e saltate. Versate la passata di pomodoro 2 tazze di acqua calda, lo zucchero e lasciate cuocere per un paio di minuti.
Aggiungete la carne rosolata, le spezie e aggiustate di sale. Coprite la casseruola con il suo coperchio, e lasciate cuocere a fuoco dolce, per ca 90 minuti (60 minuti in pentola a pressione). Durante la cottura aggiungete un po' di acqua calda, se necessario.
Servite il tas kebab caldo.

* agosto 2015 : aggiornamento del post con nuove foto

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.