ΑΦΡΑΤΑ ΨΩΜΑΚΙΑ PUCCETTE ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΥΛΙΑ
Η puccia ειναι ενα μικρο ψωμακι, και μας ερχεται απο το Σαλεντο, της Πούλια (Απουλια), στη Νοτια Ιταλια. Θα την βρειτε σε ολα τα αρτοποιεια της περιοχης, σκετη, αλλα πιο συχνα με ελιες, σαν μικρο ελιοψωμακι. Ως προς την συσταση της, δεν διαφερει και πολυ απο το ψωμι; το χαρακτηρισικο της ειναι οτι παρασκευαζεται με κιτρινο αλευρι, που προερχεται απο σκληρα σιταρια και ειναι λιγοτερο ραφιναρισμενο. Αυτα τα ψωμακια τα εφτιαχναν σε μικρο μεγεθος, για να ειναι βολικο να τα παιρνουν μαζι τους οι χωρικοι στα χωραφια, οπου δουλευαν ολημερις, και παρεα με τις ελιτσες να χορταινουν την πεινα τους.
Η ευκαιρια να γνωρισω τις pucette, που το ονομα τους δεν θα το γραψω στα Ελληνικα, γιατι δεν ειναι και τοσο ευηχο, ηρθε μεσα απο το μηνιαιο ραντεβου με τα κοριτσια απο το Quanti Modi di Fare e Rifare.
Ετσι σημερα, 6 Ιουνιου, στις κουζινες της παρεας μας ανα την υφηλιο, ψηνονται αφρατες και μοσχομυριστες puccette! Η συνταγη που ακολουθουμε ειναι της Vale, απο το εξειδικευμενο μπλογκ In Cucina Senza Glutine, οπου παρουσιαζει μια απιστευτη ποικιλια απο πεντανοστιμες συνταγες, ολες χωρις γλουτενη. Εγω βεβαια χρησιμοποιησα συμβατικα υλικα; αν αντιμετωπιζετε προβλημα με την γλουτενη, μπορειτε να ανατρεξετε στο μπλογκ της Vale. Βεβαια, χρησιμοποιησα το υπερ-ενυδατωμενο φυσικο προζυμι, με τα καταπληκτικα αποτελεσματα που βλεπετε; εναλλακτικα, μπορειτε παντα να χρησιμοποιησετε την συμβατικη μαγια μπυρας.
Μπορειτε να χρησιμοποιησετε τις puccette για να φτιαξετε λαχταριστα και χαριτωμενα σαντουιτσακια για να τα παρουσιασετε σε εναν μπουφε. Ακομη, μπορειτε να συνοδεψετε τα μεζεδακια που θα προσφερετε με ενα ποτο στους καλεσμενους σας.
Μπορειτε να χρησιμοποιησετε τις puccette για να φτιαξετε λαχταριστα και χαριτωμενα σαντουιτσακια για να τα παρουσιασετε σε εναν μπουφε. Ακομη, μπορειτε να συνοδεψετε τα μεζεδακια που θα προσφερετε με ενα ποτο στους καλεσμενους σας.
Δοση : 12 κομματια
Βαθμος δυσκολιας : μετρια δυσκολο
Υλικα : 150 gr αναζωογονημενο φυσικο προζυμι,
(εναλλακτικα 50 gr νωπη μαγια μπυρας)
150 gr αλευρι για ολες τις χρησεις,
850 gr κιτρινο αλευρι,
500 gr πατατες βρασμενες,
2 ποτηρια νερο (600 ml),
3 κουταλιες της σουπας ελαιολαδο παρθενο εξτρα,
1 κουταλακι του γλυκου ζαχαρη,
10 gr αλατι.
Επι το εργον : Ξεκινηστε απο το προηγουμενο βραδυ, ετοιμαζοντας το ενυδατωμενο προζυμι : διαλυστε το φυσικο προζυμι σε 150 ml χλιαρο νερο, προσθεστε την ζαχαρη και το αλευρι για ολες τις χρησεις και αναμειξτε. Σκεπαστε το προζυμι σε "καμπανα" και αφηστε το σε θερμοκρασια δωματιου (20-22°C) για ολη τη νυχτα.
Την επομενη ημερα, βραστε τις πατατες, αφηστε τες να χλιαρινουν, ξεφλουδιστε τες και περαστε τες απο το εργαλειο για τον πουρε.
Επανω στην επιφανεια εργασιας, σχηματιστε ενα βουναλακι με το κιτρινο αλευρι, ανοιξτε στο κεντρο μια λακκουβιτσα και ριξτε μεσα το προζυμι, το χλιαρο νερο, το ελαιολαδο και τον πουρε πατατας. Αρχιστε να δουλευετε το μιγμα. Οταν ενσωματωθουν τα υλικα, προσθεστε και το αλατι. Δουλεψτε το μιγμα για 5-6 λεπτα, μεχρι να γινει ομοιγενες. Δεν πρεπει να γινει πολυ σφιχτο, αλλα να κολλαει ελαφρα στα χερια. Βαλτε το σε ενα σκευος, σκεπαστε το με μια υγρη πετσετα και αφηστε το σε χλιαρο μερος μεχρι να διπλασιαστει σε ογκο (4-5 ωρες).
Οταν ειναι ετοιμο, αδειαστε το επανω σε αλευρωμενη επιφανεια. Πλαστε το σε ενα μπαστουνι μηκους περιπου 60εκ, και με ενα μαχαιρι ή με την σπατουλα ζυμης, κοψτε το σε 12 δισκους παχους 3-4 εκ. Εγω εδωσα στους δισκους ελαφρως οβαλ σχημα. Ακουμπηστε τα ψωμακια επανω σε ενα ταψι, καλυμμενο με αντικολλητικο χαρτι. Αφηστε τα σε χλιαρο μερος, μεχρι να διπλασιαστουν σε ογκο (2-3 ωρες).
Προθερμανετε τον φουρνο στους 220°C.
Ψηστε τα ψωμακια για 20 λεπτα περιπου, μεχρι να ροδισουν. Βγαλτε τα απο τον φουρνο και αφηστε τα να κρυωσουν επανω σε μια σχαρα.
Οπως ολα τα αρτοπαρασκευασματα με φυσικο προζυμι, διατηρουνται μαλακα και αφρατα για αρκετες ημερες.
PUCCETTE PUGLIESI
La puccia, è un panino morbido, tipico di Salento. Come consistenza rassomiglia tanto al pane, ma viene preparato con la farina di grano duro (gialla, ma non di mais). Partendo da una ricetta base si è poi evoluta verso nuove forme e composizioni, così oggi, la troverete nelle panetterie, molto spesso con olive o pomodori essicati. Questo panino assai carino, è nato dall'esigenza di essere facilmente trasportabile e consumabile, durante le intense giornate di lavoro nei campi (quando ogni pausa costava in termini di perdite economiche).
L'occasione per imbattere su le puccette, è stato il nostro solito appuntamento il 6 di ogni mese, con le amiche di Quanti Modi di Fare e Rifare.
Cosi per il 6 giugno, nelle nostre cucine per il mondo, seguiremo la ricetta di Vale dal suo blog In Cucina Senza Glutine, per preparare delle profumanti puccette! Certo Vale propone la farina zenza glutine; io ho seguito la sua ricetta con glutine. Grazie Vale per la splendida ricetta, spero che la zia non ha sofferto tanto per rivelare il suo segreto! :))
Potete utilizzare le puccette per preparare dei deliziosi panini farciti o come alternativa ai soliti stuzzichini che accompagnano gli aperitivi.
Dose : 12 pezzi
Difficoltà : media
Ingredienti : 150 gr di lievito madre rinfrescato,
(in alternativa 50 gr di lievito di birra fresco)
150 gr di farina 00,
850g r di farina di grano duro,
500 gr di patate lessate,
2 bicchieri di acqua (600 ml),
3 cucchiai di olio extravergine di oliva,
1 cucchiaino di zucchero,
10 gr di sale.
All'opera :
Cominciate dalla sera prima, preparando il lievitino : stemperate il lievito madre in 150ml di acqua tiepida, aggiungete lo zucchero e la farina 00 e mescolate. Coprite a campana e lasciatelo a lievitare a temperatura ambiente (20-22°C) per tutta la notte.
Il giorno dopo, lessate le patate, lasciatele raffreddare, sbucciatele e passatele dal passaverdure.
Disponete la farina di grano duro a fontana sulla spianatoia. Formate la conca, e versateci il lievitino, il resto dell'acqua tiepida, il purea di patate e l'olio. Impastate e quando tutti gli ingredienti saranno amalgamati, aggiungete anche il sale. Lavorate l'impasto fino a diventare omogeneo. L'impasto deve essere un po'appiccicoso. Ponetelo in un recipiente capiente, coritelo con un panno umido e lasciatelo in luogo tiepido, fino al raddoppio (4-5 ore).
Rovesciate l'impasto sulla spianatoia infarinata, sgonfiatelo e formate un bastoncino, lungo ca 60cm. Con un coltello o la spatola per la pasta, tagliate il bastoncino ogni 3-4cm, fromando dei dischetti. Io li ho allungato un po' dandoli la forma ovale, per rassomigliare a mini pagnotte. Ponetele su una teglia da forno, foderata con carta antiaderente. Lasciate le puccette in luogo tiepido, fino al raddoppio (2-3 ore).
Riscaldate il forno ai 220°C.
Infornate e cuocetele fino a dorare, per ca 20 minuti. Sfornatele e lasciatele raffreddare su una gratella.
Cominciate dalla sera prima, preparando il lievitino : stemperate il lievito madre in 150ml di acqua tiepida, aggiungete lo zucchero e la farina 00 e mescolate. Coprite a campana e lasciatelo a lievitare a temperatura ambiente (20-22°C) per tutta la notte.
Il giorno dopo, lessate le patate, lasciatele raffreddare, sbucciatele e passatele dal passaverdure.
Disponete la farina di grano duro a fontana sulla spianatoia. Formate la conca, e versateci il lievitino, il resto dell'acqua tiepida, il purea di patate e l'olio. Impastate e quando tutti gli ingredienti saranno amalgamati, aggiungete anche il sale. Lavorate l'impasto fino a diventare omogeneo. L'impasto deve essere un po'appiccicoso. Ponetelo in un recipiente capiente, coritelo con un panno umido e lasciatelo in luogo tiepido, fino al raddoppio (4-5 ore).
Rovesciate l'impasto sulla spianatoia infarinata, sgonfiatelo e formate un bastoncino, lungo ca 60cm. Con un coltello o la spatola per la pasta, tagliate il bastoncino ogni 3-4cm, fromando dei dischetti. Io li ho allungato un po' dandoli la forma ovale, per rassomigliare a mini pagnotte. Ponetele su una teglia da forno, foderata con carta antiaderente. Lasciate le puccette in luogo tiepido, fino al raddoppio (2-3 ore).
Riscaldate il forno ai 220°C.
Infornate e cuocetele fino a dorare, per ca 20 minuti. Sfornatele e lasciatele raffreddare su una gratella.
Come tutti i lievitati preparati con il lievito madre, si conservano soffici per parecchi giorni.
Che meravigliosi profumi e che squisiti ripieni in quelle puccette così morbide e gustose! Grazie per la tua bellissima versione :-D
ΑπάντησηΔιαγραφήCuochina
Πόσο νόστιμα πρέπει να έγιναν με την πατάτα μόνο να φανταστώ μπορώ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήChe bontà le puccette! Bellissime anche le tue! :)
ΑπάντησηΔιαγραφήMa che bel cestino di puccette!!! un tripudio di bontà e di amore per le cose buone!!
ΑπάντησηΔιαγραφή@ quanti modi di fare e rifare
ΑπάντησηΔιαγραφήCara Cuochina, sono contanta che ti hanno piaciuto le mia puccette!
La tua scelta di ricette e azzeccatissima! Appuntamento alla prossima!
@Στέλλας Κουζινομπερδέματα
Καλημερα Στελλα μου! Οντως η πατατα δινει νοστιμια αλλα και υγρασια στην ζυμη, οποτε φουσκωνουν απιστευτα. Η τελειοτητα στην απλοτητα, γι'αυτο τους θαυμαζω τους Ιταλους!
tranquilla, zia sta bene :-) e sarà felice di sapere fin dove sono arrivate le sue puccette!!
ΑπάντησηΔιαγραφήgrazie
Ποσο ομορφα και νοστημα φαινονται...γεια στα χερια σου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήsono bellissime le tue puccette. la prossima volta provo anch'io con la semola!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλεύρι κίτρινο, εννοείς καλαμποκάλευρο??
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα ψωμακια φαίνονται πολύ νόστιμα, θέλω να τα δοκιμάσω βάζοντας και ελίτσες!
Φιλιά!
Bellissime le foto in primo piano e davvero siamo tutti conquistai da questi panini
ΑπάντησηΔιαγραφήfrancesca
Πολυ ωραία συνταγή πραγματικά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν έχω "πειραματιστεί" μέχρι τώρα με μείγμα βρασμένης πατάτας και αλευριού. Θα πρέπει να το κάνω μάλλον σύντομα. Σ' ευχαριστούμε πολύ για τα όσα μας έγραψες καλή μου.
Καλώς σε βρήκα! Υπέροχα τα ψωμάκια σου...
ΑπάντησηΔιαγραφήAi fatto delle puccette stupende!
ΑπάντησηΔιαγραφήE poi, grazie per aver raccontato anche dell'origine delle puccette.
Grazie ed alla prossima :D
Che meraviglia Marina!! Sono buonissime vero? Io le ho rifatte più di una volta!!
ΑπάντησηΔιαγραφήGrazie cara buona giornata :-)
Belle belle belle e semplicemente strepitose. Vedere quella puccetta farcita a quest'ora...languorone :) Baci, buona giornata
ΑπάντησηΔιαγραφήΑφράτα ψωμάκια όνομα και πράγμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου αρέσει η προσθήκη πατάτας, είναι ακριβώς όπως τα λες, δίνει απίστευτη νοστιμιά!
Πολύ τα λαχτάρησα όπως τα είδα καμαρωτά στις φωτογραφίες!
Φιλιά Μαρίνα μου!
bellissima versione anche la tua!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαρίνα μου τα ψωμάκια σου φαίνονται θεικά!!!Θα τα φτιάξω γιατί κάθε πρωί φτιάχνω στο σύζυγο σάντουιτς για τη δουλειά και νομίζω πως αυτά θα του αρέσουν πολύ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!!!
buonissime anche con il lievito madre! vien voglia di mordere quella puccetta! :D
ΑπάντησηΔιαγραφήBelle le tue puccette e pure le foto sono grandiose!
ΑπάντησηΔιαγραφή@Emanuela - Pane, burro e alici
ΑπάντησηΔιαγραφήGrazie Emanuela! Che buone anche le tue ciambelle!
Appuntamento per il mese prossimo alla tua cucina!
@Artù
Grazie cara Artù. Che belle le tue parole!
Sfiziosissime anche le tue puccette!
Saluti!
@Vale
Grazie Vale per la splendida ricetta! Un abbraccio alla zia! L'avrebbe mai imaginato che le sue puccette, un giorno, avrebbero conquistato il mondo?
@Elpiniki
Ευχαριστω Ελιπινικη μου! Κι εγω τα συμπαθησα πολυ αυτα τα ψωμακια!
@nanocucina
Grazie cara! Ottima anche la tua puccia e splendida presentazione!
@ΕΛΕΝΑ
Οχι Ελενα μου, καπου τι διευκρινιζω. Το κτρινο αλευρι ειναι σαν αλεσμενο σιμιγδαλι; προερχεται απο σκληρα σιταρια και δεν εχει υποστει λευκανση. Θα το βρεις ευκολα, εγω χρησιμοποιησα το Μαννα.
Κι εγω θελω να τις δοκιμασω με ελιες!
@francesca
Grazie cara!
Anche le tue erano ottime!
@Penelope
Ευχαριστω πολυ Πηνελοπη μου! Να τον δοκιμασεις τον συνδυασμο, και το ψωμι που εκανα με την πατατα ηταν απιστευτα αφρατο και νοστιμο!
Φιλια!
@Tante Kiki
Ευχαριστω καλη μου! Καλως ηρθες!
@anna
Grazie cara! Non potevo mancare di fare l'introduzione e tramettere qualche fragmeno della cultura culinaria italiana... Ottima anche questa ricetta!
Che buone anche le tue puccette! Si vede che sono sofficissime!
Baci!
@ornella
Ciao carissima! Le ho adorate! Ho congelato 3-4 per salvarle dagli uomini! Sono certa che le rifarò e volgio provarle con le olive.
Manco a dire che anche le tue erano meravigliosi e come me, nella farcitura hai fatto l'abbinamento dei colori d'Italia!
Appuntamento per il prossimo mese, già penso agli aromi per il giulebbe...
@Federica
ΑπάντησηΔιαγραφήGrazie cara Federica!
Io intanto ho invidiato le tue che erano cosi perfette di forma!
@Ερμιονη
Ευχαριστω Ερμιονη μου! Πολυ πετυχημενα ψωμακια, οντως, αλλα που να τολμησεις να τα πεις με το ονομα τους εδω!
@dauly
Grazie cara! Mi hanno piacituo anche nella tua versione friselle!
@ΕΛΕΝΗ
Δοκιμασε τα Ελενη μου, ειναι οντως πολυ καλα! Αν χρησιμοποιησεις συμβατικη μαγια, φτιαξε καλυτερα πρωτα ενα προζυμι και αφησε το να διπλασιαστει σε ογκο πριν προχωρησεις παρακατω. Καλη επιτυχια!
@vickyart
Grazie cara Vicky!
Ho una confezione di grano saraceno, provero anche la tua versione!
@elena
ΑπάντησηΔιαγραφήGrazie Elena! Anche le tue ti sono venute buonissime!
ciao e grazie per la visita! che mi permette di scoprire (o riscoprire) il tuo bellissimo blog.
ΑπάντησηΔιαγραφήfavolose le tue puccette! e grazie per l'introduzione storica. stavolta sono stata pigra e non ho fatto nessuna ricerca... vedo anche che originariamente sono da farsi con la semola di grano duro. mi piace molto usare questo tipo di farina e credo che le rifaro' presto usando la tua ricetta.
Grazie mille della visita e piacere di conoscerti. Le tue puccette sono meravigliose le proverò anche con lm golosa la farcitura che ai previsito ciao Luisa
ΑπάντησηΔιαγραφή@My Italian Smörgåsbord
ΑπάντησηΔιαγραφήGrazie Barbara, sei molto gentile! Bella la foto con la tua piccina, e tanto carina!
@soleluna
Grazie per la visita Luisa. Piacere di conoscerti!
che bello il tuo cestino di puccette,sono veramente golose, a me hanno conquistato subito per la loro morbidezza e per la loro delicatezza. Scusa se sono passata solo oggi ma ieri ero molto indaffarata per un compleanno e ho trascurato molto il blog. un abbraccio e buona serata
ΑπάντησηΔιαγραφήChe belle le tue puccette, la prossima volta le proverò anch'io con il grano duro.
ΑπάντησηΔιαγραφήBuona serata
@Stefania
ΑπάντησηΔιαγραφήFigurati cara, anch'io ho passato tardi ierisera, perchè ero molto indaffarata...
Grazie, queste puccette erano un successone!
@vittoria
Grazie Vittoria, il grano duro le ha rese un po'particolari e le ha differenziato dai soliti panini!
Buona serata!
bellissime e morbidissime! complimenti davvero! che soddisfazione i lievitati vero???
ΑπάντησηΔιαγραφή@Antonella
ΑπάντησηΔιαγραφήGrazie per la visita Antonella!
E proprio cosi : ho adorato i lievitati come ho adorato anche il mio lievito madre!