1

ΛΙΚΕΡ ΚΥΔΩΝΙ ♦♦ RATAFIA DI MELE COTOGNE

ΛΙΚΕΡ ΚΥΔΩΝΙ

Ενα μαλλον ασυνηθιστο λικερ. Για να πω την αληθεια, δεν ειναι και παρα πολυ αρωματικο. Δεν προσθεσα μεγαλη ποσοτητα απο κανελα η αλλο μπαχαρικο, προσπαθωντας να μην επικαλυφθει τελειως το αρωμα απο το κυδωνι.

Υλικα : 700gr κυδωνια (500gr καθαρη σαρκα),
                1/2 ξυλακι κανελα,
                1 φακελλακι (0,25gr) κροκο Κοζανης σε σκονη,
                700ml βοτκα 40°,
                700ml εμφιαλωμενο μεταλλικο νερο,
                500gr κρυσταλλικη ζαχαρη. 
Παρασκευη :  
Καθαριζετε τα κυδωνια, αφαιρειτε το κοτσανι και τους σπορους, και τα κοβετε σε κυβακια, χωρις να αφαιρεσετε τη φλουδα. Τα βαζετε σε ενα βαζο με ερμητικο κλεισιμο, προσθετετε τον κροκο και την κανελα, και προσθετετε την βοτκα, μεχρι να τα σκεπασει τελειως. Κλεινετε το βαζο και το τοποθετειτε σε μερος δροσερο και σκοτεινο. Το αφηνετε για ενα μηνα, ανακινωντας το καθε 2-3 μερες. 
Οταν περασει ο χρονος ωριμανσης, σουρωνετε το υγρο, πρωτα με ενα τρυπητο, για να αφαιρεσετε τα χοντρα υπολειμματα, και μετα με φιλτρο καφε. 
Ετοιμαζετε το σιροπι : σε ενα κατσαρολακι βαζετε το νερο και τη ζαχαρη, το βαζετε στη φωτια και ανακατευετε μεχρι να διαλυθει ολη η ζαχαρη, αλλα δεν το αφηνετε να βρασει. Κατεβαζετε το σιροπι απο τη φωτια και το αφηνετε να κρυωσει τελειως. Προσθετετε το σιροπι στη αρωματισμενη βοτκα, βαζετε το λικερ παλι μεσα στο βαζο, και το αφηνετε να ωριμασει σε δροσερο και σκοτεινο μερος για ακομη ενα μηνα.


RATAFIA DI MELE COTOGNE

Eh si, si può preparare un liquore anche dalle mele cotogne! Certo non è molto profumato, siccome non ho esagerato con le spezie, ma ha un porfumo particolare.

Ingredienti : 700gr di mele cotogne (500gr di polpa),
                            1/2 stecchino di cannella,
                            1 bustina (0,25gr) di zafferano greco da Kozani,
                            700ml di vodka a 40°,
                            700ml di acqua minerale non gassata,
                            500gr di zucchero semolato. 
Preparazione : 
Lavate e mondate le mele cotogne, eliminate il torsolo e i semi, e tagliatele a cubetti, senza sbucciarle. Mettetele in un vaso a chiusura ermetica, aggiungete la canella e il zafferano in polvere. Versate la vodka, fino a coprire completamente la frutta. Chiudete il vaso, e ponetelo in un posto fresco e buio. Lasciate macerare per 1 mese, agitando ogni 2-3 giorni. 
Trascorso il tempo di macerazione, filtrate il liquido, prima con un colino (per eliminare le parti grosse) e poi con filtri di caffe. 
Preparate lo sciroppo : in una pentola mettete lo zucchero e l'acqua e portate ad ebollizione. Mescolate per qualche minuto, per far sciogliere lo zucchero, ma non lasciatelo bollire. Ritirate dal fuoco e lasciate raffreddare completamente. Versate lo sciroppo all'alcool profumato, agitate energicamente, rimettete dentro il vaso a chiusira ermetica, e riponetelo al posto fresco e buio, a stagionare, per un mese ancora.

1 σχόλιο:

  1. Μαρίνα μου έχω πολλά κυδώνια θα κάνω το λικέρ με τσίπουρο, πολύ μου άρεσε η ιδέα!
    Εχω κάνει αρκετά λικέρ, κυδώνι δεν είχα δει! Γεια στα χέρια σου!! Φιλάκια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.