2

ΤΟΡΤΑ ΤΕΝΕΡΙΝΑ : ΣΟΚΟΛΑΤΟΠΙΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΦΕΡΡΑΡΑ ♦♦ TORTA TENERINA


ΤΟΡΤΑ ΤΕΝΕΡΙΝΑ : ΣΟΚΟΛΑΤΟΠΙΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΦΕΡΡΑΡΑ

Η τόρτα τενερίνα ειναι ειναι η σπεσιαλιτε της πολης Φερραρα, της Ιταλιας φυσικα! Λεγεται οτι δημιουργηθηκε στις αρχες του 1900 για την Ελενα Πετροβιτς, γυναικα του τοτε βασιλια της Ιταλιας, Βιττοριο Εμανουελε ΙΙΙ.
Ειναι ενα γλυκο κολαση, που θα ενθουσιασει τους εραστες της σοκολατας : τραγανη κρουστα που λιωνει στο στομα και μαλακη καρδια με πλουσια γευση σοκολατα.

Υλικα : 400 gr κουβερτουρα,
                180 gr βουτυρο,
                120 gr αλευρι,
                300 gr ζαχαρη κρυσταλλικη,
                50 ml χλιαρο γαλα,
                6 αυγα,
                1 πρεζα αλατι,
                ζαχαρη αχνη με αρωμα βανιλια.
Παρασκευη : 
Λιωστε την κουβερτουρα σε μπαιν-μαρι. 
Κοψτε το βουτυρο, οπως ειναι κρυο απο το ψυγειο, σε κομματακια, και ενσωματωστε το σταδιακα στην κουβερτουρα. Οταν ενσωματωθει τελειως, κατεβαστε την κουβερτουρα απο το μπαιν-μαρι και αφηστε την να κρυωσει. 
Χτυπηστε τους κροκους των αυγων με τη μιση ζαχαρη, μεχρι να ασπρισουν και να αφρατεψουν. Προσθεστε το αλευρι, κοσκινισμενο, το γαλα και τελος τη σοκολατα, και χτυπηστε μεχρι να ομογενοποιηθουν. 
Χτυπηστε τα ασπραδια των αυγων με την πρεζα το αλατι για μερικα λεπτα. Προσθεστε την υπολοιπη ζαχαρη, και χτυπηστε μεχρι να παρετε μια σφιχτη μαρεγκα. Προσθεστε την μαρεγκα στο μιγμα των αυγων με τη σοσκολατα, σταδιακα, ανακατευοντας με μια μαριζ (σπατουλα σιλικονης), με απαλες κινησεις, απο πανω προς τα κατω. 
Βουτυρωστε και αλευρωστε ενα ταψακι, και ριξτε μεσα το μιγμα. 
Ψηστε σε προθερμασμενο φουρνο, στους 180°C για περιπου μιση ωρα. 
Μολις ειναι ετοιμη, σβυστε τον φουρνο, μισανοιξτε την πορτα, και αφηστε την να κρυωσει μεσα στον φουρνο. 
Οταν κρυωσει, μεταφερε την προσεκτικα σε μια πιατελα, η αν δεν θελετε να την παρουσιασετε, αφηστε την στο ταψακι, γιατι ειναι πολυ τρυφερη. Πασπαλιστε την επιφανεια με την αχνη με αρωμα βανιλιας και σερβιρετε.
Για να παρασκευασετε την αχνη με αρωμα βανιλιας, βαλτε στο μπλεντερ ζαχαρη με αρωμα βανιλιας και χτυπηστε την μεχρι να γινει ψιλη σκονη. 

* Μαϊος 2016 : ενημερωση της αναρτησης με νεες φωτογραφιες 



TORTA TENERINA

La torta tenerina è una specialità della città di Ferrara. Si racconta che fu creata ai primi del 1900, in onore di Elena Petrovich, la molgie dell'allora Red'Italia, Vittorio Emmanuele III. Alcuni ferraresi la chiamano ancora Torta Tacolenta per esaltarne il gusto bagnato ed appiccicoso che si ha in bocca. Ogni boccone è una vera esperienza gastronomica : prima la croccante crosta che si scioglie nella bocca e poi il  corpo morbido, con ricco sapore di cioccolato... Per quelli che amano il cioccolato, come me, e la torta con la "t" maiuscola...

Ingredienti : 400 gr di cioccolato fondente,
                            180 gr di burro,
                            120 gr di farina,
                            300 gr di zucchero,
                            50 ml di latte tiepido,
                            6 uova,
                            1 pizzico di sale,
                            zucchero a velo vanigliato.
Preparazione : 
Fate sciogliere il cioccolato a bagnomaria. 
Tagliate il burro a pezzetti e aggiungetelo, poco alla volta al cioccolato. Mescolate bene fino ad amalgamare burro e cioccolato. Lasciatelo raffreddare. 
Nella planetaria sbattete i tuorli con metà zucchero, fino ad ottenere una crema chiara e  spumosa. Aggiungete la farina settacciata e il latte tiepido, e infine il cioccolato, sempre sbattendo. 
Montate gli albumi con il pizzico del sale per alcuni minuti e aggiungete il restante zucchero. Sbattete per una decina di minuti fino ad ottenere una crema bianca e compatta. Versate la crema degli albumi, poca alla volta, al cioccolato e mescolate delicatemente con una spatola di silicone, con movimenti dall'alto verso il basso. 
Imburrate ed infarinate una piccola teglia e versate dentro il composto. 
La cottura della torta tenerina è essenziale, perchè il segreto della torta sta nella crosticina croccante. Infornate in forno preriscaldato a 180°C per circa mezz'oretta. Spegnete il forno, e lasciate la torta raffreddare con lo spotello del forno socchiuso. 
Quando sarà raffreddata, potete trasferirla con cura su un vassoio di portata, o meglio lasciarla nella teglia, perchè è molto delicata. Cospargete la superficie con zucchero a velo vanigliato.
Per preparare lo zucchero a velo vanigliato, mettete una quantità di zucchero vanigliato nel frullatore e trittatelo finemente.

* maggio 2016 : aggiornamento del post con nuove foto

2 σχόλια:

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.