ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ
Αυτο το γευστικοτατο φαγακι, δημιουργηθηκε κατα τυχη, μια απο τις πολλες ημερες που ο χρονος πιεζε αδυσωπητα ... Λιγες γαριδουλες, που προοριζοντουσαν για κατι αλλο, και λιγες χυλοπιτες που βρεθηκαν τυχαια, η εμπνευση της στιγμης, και σε ενα τεταρτακι απολαμβαναμε ενα θεϊκο πιατο.
Υλικα για 2 ατομα : 300 gr γαριδες,
3 κουταλιες σουπας λαδι ελιας,
1 μικρο κρεμμυδι,
1 σκελιδα σκορδο με το πουκαμισο (δηλ.με τη φλουδα)
1 ποτηρακι λευκο κρασι,
1 καυτερη πιπεριτσα η λιγο μπουκοβο,
1 πρεζα ζαχαρη,
1/2 φλυτζανι ντοματα τριμμενη,
1 κουταλια σουπας ντοματοπελτε,
1 κουταλια σουπας μαϊντανο ψιολκομμενο,
250 gr χυλοπιτες
φρεσκοτριμμενο πιπερι,
αλατι.
Παρασκευη :
Πλενετε τις γαριδες και τις καθαριζετε απο τα μουστακια και το εντερακι - δεν τις ξεφλουδιζετε.
Σε μια σωτεζα, βαζετε το λαδι και ροδιζετε το κρεμμυδι ψιλοκομμενο, μαζι με το σκορδο και την καυτερη πιπεριτσα. Το σκορδο το βαζω με τη φλουδα, για να μπορω να το αφαιρεσω στο τελος. Προσθετετε τις γαριδες και τις σωταρετε και απο τις δυο πλευρες για λιγα λεπτα, μεχρι να αλλαξουν χρωμα. Σβυνετε με το κρασι. Αφηνετε να εξατμιστει το αλκοολ και προθετετε την ψιλοκομμενη ντοματα, τον ντοματοπελτε διαλυμενο σε ενα φλυτζανι νερο, τη ζαχαρη, αλατιζετε και πιπερωνετε. Συμπληρωνετε με ζεστο νερο, η ακομη καλυτερα, με ζωμο απο οστρακοδερμα (bisque), υπολογιζοντας να μην μεινει καθολου υγρο αφου βρασουν οι χυλοπιτες (εγω προσεθεσα αλλα 2 φλυτζανια). Ριχνετε τις χυλοπιτες μεσα στη σωτεζα, σκεπαζετε με το καπακι, και αφηνετε να σιγοβρασει για λιγα λεπτα, συμφωνα με τις οδηγιες των ζυμαρικων (οι μετσοβιτικες χυλοπιττες που χρησιμοποιησα, χρειαστηκαν 6 λεπτα). Λιγο πριν τις κατεβασετε απο τη φωτια, προσθετετε και τον ψιλοκομμενο μαϊντανο.
Σερβιρετε αμεσως με λιγο φρεσκοτριμμενο πιπερι.
TAGLIATELLE AI GAMBERI
Piatto unico molto saporito e di veloce preparazione.
Ingredienti per 2 persone : 300 gr di gamberi,
3 cucchiai di olio di oliva,
1 piccola cipolla,
1 spicchio d'aglio in camicia,
1 biccherino di vino bianco,
1 peproncino piccante,
1 presa di zucchero,
1/2 tazza di passata di pomodoro,
1 cucchiaio di concentrato di pomodoro,
1 cucchiaio di prezzemolo tritato,
250 gr di "hilopìttes" *,
o in alternativa tagliatele fresche,
pepe macinato,
sale.
Preparazione :
Lavate e pulite i gamberi, ma non eliminate le carcasse.
In una grande padella versate l'olio e fate rosolare la cipolla tritata, insieme all'aglio e il peperoncino. Aggiungete i gamberi, e fateli rosolare da entrambi i lati, per pochi minuti, fino a cambiare colore. Sfumate con il vino. Lasciate evaporare l'alcool e aggiungete la passata di pomodoro, il concentrato diluito in una tazza di acqua, lo zucchero, salate e pepate a piacere. Aggiungete ancora una tazza di acqua calda, o ancora meglio brodo di corstacei (bisque), calcolando che dopo la cottura della pasta, non rimanga tanto liquido nella padella. Aggiungete la pasta, coprite con un coperchio e lasciate bollire per alcuni minuti, secondo l'indicazione del produttore (per la pasta che ho usato bastavano 6 minuti). Poco prima la fine cottura, aggiungete anche il prezzemolo trittato. Servite ben caldo.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!
Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.
Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.
All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.