0

ΚΕΦΤΕΔΕΣ // KEFTEDES (POLPETTE DI CARNE)


ΚΕΦΤΕΔΕΣ

Καθε νοικοκυρα εχει την δικια της επιτυχημενη συνταγη για αφατους και ζουμερους κεφτεδες. Για να λεμε την αληθεια, κι εγω δεν εχω αυστηρα καποια συνταγη που ακολουθω, αλλα κανω παραλλαγες, αναλογα με την εμπνευση της στιγμης, πειραματιζομενη με τα διαφορα μυρωδικα. Η βασικη συνταγη παντως ειναι αυτη που αναφερω εδω.

Υλικα
για 4 ατομα : 400 gr κιμας, μισος μοσχαρισιος, μισος χοιρινος,
                          την ψιχα απο δυο χοντρες φετες μπαγιατικο ψωμι,
                          100 ml γαλα,
                          1 μικρο κρεμμυδι, πολυ ψιλοκομμενο,
                          2 κουταλιες σουπας τσιπουρο,
                          1 αυγο,
                          1 κουταλακι γεματο τριμμενη ριγανη,
                          1/2 κουταλακι πιπερι, 
                          1 κουταλακι αλατι,
                          αλευρι,
                          λαδι για τηγανισμα.
Παρασκευη :  
Μουλιαζετε την ψιχα του ψωμιου στο γαλα, και την στραγγιζετε απο τα πολλα υγρα. Βαζετε ολα τα υλικα μεσα σε ενα σκευος, τα ανακατευετε καλα, και πλαθετε τους κεφτεδες. Τους αλευρωνετε, και τους τιναζετε, για να φυγει το παραπανισιο αλευρι. 
Σε ενα τηγανι βαζετε το λαδι, και μολις ζεσταθει καλα, ριχνετε μεσα τους κεφτεδες. Δεν ριχνετε πολλους μαζι, γιατι κατεβαινει η θερμοκρασια του λαδιου, και δεν τηγανιζονται οπως πρεπει. Τους γυριζετε να ροδισουν και απο τις δυο πλευρες, και τους βγαζετε επανω σε απορροφητικο χαρτι. 
Σερβιρετε τους κεφτεδες ζεστους, ως μεζε ή ως κυριο πιατο, μαζι με ρυζι πιλαφι, πατατες τηγανητες ή σαλτσα ντοματας.

Η γιαγια Ανδρομαχη, συνηθιζε να συνοδευει τους κεφτεδες με μια νοστιμη σαλτσα ντοματας, μεσα στην οποια τρελλαινομασταν να βουταμε το ψωμι μας! Η συνταγη ηταν, απλη, νοστιμη και ... καθολου διαιτητικη! Μεσα στο λαδι που τηγανιζε τους κεφτεδες (ισως οχι ολο αν ηταν πολυ), εριχνε λιγη τριμμενη ντοματα, αλατι και πιπερι, και μια σκελιδα σκορδο. Το αφηνε να παρει κανα-δυο βρασεις, και μετα το εριχνε στους κεφτεδες. Βομβα θερμιδων, αλλα πολυ νοστιμη!   



KEFTEDES (POLPETTE DI CARNE)

Le polpete di carne fritte, dette keftèdes, sono un piatto tradizionale, molto popolare in Grecia. Di facile preparazione e molto saporiti, sono buoni come antipasto o come piatto unico, insieme a riso pilàf, patatine fritte o salsa di pomodoro.
Esistono varie ricette, e ogni casalinga ha la propria, vero cavallo di battaglia in cucina... Il segreto nella buona riuscita dei keftèdes, è di essere croccanti fuori, ma nello stesso tempo teneri e succulenti nell'interno.
Questa è la ricetta base per i keftèdes. Potete variare sia con la carne chè con gli aromi.

Ingredienti
 per 4 persone: 400gr di carne trita mista (metà manzo metà suino),
                              la mollica da 2 grosse fette di pane raffermo,
                             100ml di latte,
                             1 piccola cipolla tritata finemente,
                             2 cucchiai di tsìpuro*,
                             1 uovo,
                             1 cucchiaio di origano,
                             1/2 cucchiaino di pepe macinato,
                             1 cucchiaino di sale,
                             farina qb.,
                             olio per friggere.
Preparazione :  
Inzuppate le fette di pane nel latte, e poi strizzate per eliminare il liquido in eccesso. 
In un recipiente mettete tutti gli ingredienti e mescolate bene. Formate delle polpette, grosse come una noce, le quali appiatite schiacciandoli con le dita di una mano contro il palmo dell'altro. Passatele dalla farina ed eliminate quella in eccesso. 
In una padella mettete l'olio, e quando sarà ben caldo, versate i keftèdes. Fate attenzione di non mettere tante polpette nella padella, perchè abbasseranno la temperatura dell'olio. Lasciate cuocere per qualche minuto da entrambi i lati, e quando saranno belli dorati, toglieteli dalla padella e lasicateli sgocciolare su carta assorbente. Servite subito.
Potete accompagnarli con patatine fritte o riso pilàf.

Mia nonna usava accompagnarli con una semplice salsa al pomodoro : buttava una parte dell'olio della frittura, e versava nella padella del pomodoro trittato, salava e pepava e magari aggiungeva uno spicchio d'aglio. Lasciava cuocere per qualche minuto e poi la versava sopra le polpette.

*Lo tsìpuro è la varietà più alcoolica dell'aperitivo greco ùzo. E una specie di grappa, preparata dall'uva, e aromatizzata ai semi di anιce.
              


Απρίλιος 2015 συμμετοχη στο Milano EXPO World Recipes
Aprile 2015 ricetta presentata a Milano EXPO World Recipes

http://worldrecipes.expo2015.org/it/ricette/f-il_laboratorio_di_mm_skg_2144.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.