0

ΚΟΛΌΜΠΑ : ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΓΛΥΚΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ♦♦ TORTA COLOMBINA


ΚΟΛΌΜΠΑ : 
ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΓΛΥΚΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

Η κολόμπα, το πασχαλινο περιστερι, ειναι ενα γλυκο ψωμι, αναλογο του δικου μας τσουρεκιου, που καθιερωθηκε τις τελευταιες δεκαετιες, ως το κατ'εξοχην ιταλικο πασχαλινο γλυκο. Η ιδεα, μαλλον προηλθε απο την βιομηχανια Motta, που λανσαρε αυτο το γλυκο στην αγορα, θελοντας να παρασκευασει κατι αναλογο του χριστουγεννιατικου πανεττονε. Πολυ συντομα, περασε και στις ιταλικες κουζινες, και ολες οι καλονυκοκοιρες, παιδευονται ατελειωτες ωρες για να το φτιαξουν! Πραγματι, οι επαναλαμβανομενες ζυμωσεις, απαιτουν συνολικα, γυρω στις 20 ωρες (!!!) επεξεργασιας. Τελικα βεβαια, το περιστερακι, ειναι ενα πολυ νοστιμο και εξαιρετικα αφρατο γλυκο, που, πιστεψτε με, κανει μεγαλη εντυπωση στο πασχαλινο τραπεζι.
Θα μου πειτε τωρα, οτι περιστερι ακουτε και περιστερι δεν βλεπετε! Δεν φταιω εγω γι'αυτο, σταθηκε αδυνατο να βρω την αναλογη φορμα στην ελληνικη αγορα, ασε που ολοι με κοιτουσαν περιεργα, οταν ακουγαν για φορμα σε σχημα περιστεριου!
Ετσι χρησιμοποιησα την παραδοσιακη στρογγυλη φορμα, και επιφυλασσομαι, την επομενη φορα που θα βρεθω στην Ιταλια, να προμηθευτω ΚΑΙ φορμα περιστερι...
Αν και ειναι μαλλον απιθανο καποιος ελληνας να ασχοληθει με το να παρασκευασει το περιστερι, θα ελεγα οτι τελικα το αποτελεσμα, δικαιωνει τον κοπο και την αναμομονη.
Το περιστερακι, το ξεκινησα την Μεγαλη Παρασκευη το απογευμα, στις 8.00, ετσι ωστε να μεινει ολο το βραδυ για να φουσκωσει. Τελικα ηταν ετοιμο το Μεγαλο Σαββατο το μεσημερι, και τωρα που γραφω την συνταγη (ειναι σαββατο βραδυ, αλλα εμεις θα ελεγα οτι καναμε ανασταση λιγο νωρις...) μαλλον δεν το βλεπω να βγαζει τη νυχτα...

Υλικα: 200 gr αλευρι για ολες τις χρησεις,
               300 gr αλευρι δυνατο,
               25 gr φρεσκια μαγια μπυρας,
               100 ml χλιαρο γαλα,
               3 αυγα + 3 κροκους,
               2 κουταλιες της σουπας μελι,
               130 gr ζαχαρη απο ζαχαροκαλαμο ακατεργαστη,
               2 κουταλακια του γλυκου ζαχαρη με αρωμα βανιλιας,
               220 gr βουτυρο σε θερμοκρασια δωματιου,
               1 πρεζα αλατι,
               απο 1 ακερωτο λεμονι, το ξυσμα,
               απο 1 ακερωτο πορτοκαλι, το ξυσμα.
για το γλασσο: 100 gr αμυγδαλοψυχα,
                            2 ασπραδια αυγων,
                            100 gr ζαχαρη βανιλιας.
για τη διακοσμηση : αμυγδαλα ολοκληρα,
                                      αμυγδαλα φιλε,
                                      ζαχαρη αχνη.
Παρασκευη :
1η φαση : Διαλυστε τη μαγια στο μισο γαλα, και προσθεστε το μισο απο το αλευρι για ολες τις χρησεις. Δουλεψτε το μιγμα, μεχρι να παρετε ενα μαλακο ψωμακι. Σκεπαστε το με ενα πανι και βαλτε το να ξεκουραστει σε ζεστο μερος, για μιση ωριτσα.
2η φαση : Προσθεστε στη ζυμη το υπολοιπο αλευρι για ολες τις χρησεις και το υπολοιπο γαλα, φτιαξτε παλι ενα ψωμακι, και αφηστε το να ξεκουραστει σκεπασμενο, σε ζεστο μερος, για αλλη μιση ωριτσα.
3η φαση : Παρτε παλι το ζυμαρακι μας, προσθεστε του 200 gr απο το δυνατο αλευρι, 50 gr απο τη ζαχαρη, και ενσωματωστε σταδιακα 50 gr βουτυρο. Αφηστε τη ζυμη να ξεκουραστει σκεπασμενη, στο γνωστο ζεστο μερος, για 2 ωρες.
4η φαση : Αυτη τη φορα, προσθεστε στο ζυμαρακι ολα τα υπολοιπα υλικα. Πρωτα το αλευρι, και παλι σταδιακα ολο το υπολοιπο βουτυρο. Αφου απορροφηθει ολο το βουτυρο απο τη ζυμη, προσθεστε το αλατι, τα ξυσματα, την ζαχαρη βανιλιας, τη ζαχαρη, το μελι και τα αυγα ενα-ενα, ξεκινωντας με τους κροκους. Η ζυμη πρεπει να ειναι ελαστικη, και να ξεκολλαει απο τα τοιχωματα του σκευους που τη δουλευετε. Αν χρειαστει, προσθεστε λιγο ακομη αλευρι. Ολη αυτη η διαδικασια, μπορει βεβαια να γινει με τη βοηθεια ενος καλου μιξερ. Τελος, προσθεστε και τις ζαχαρωμενες φλουδες πορτοκαλιου, που προηγουμενως εχετε ψιλοκοψει (μπορειτε να χρησιμοποιησετε και ετοιμα κοντιτα). Αφηστε παλι τη ζυμη να ξεκουραστει σκεπασμενη, σε ζεστο μερος για 8 ωρες (η βραδυνη φαση, που λεγαμε...).
5η φαση : Δουλεψτε τη ζυμη, να ξεφουσκωσει, και βαλτε την στην φορμα. Σκεπαστε την παλι και αφηστε την για αλλες 6 (και τελευταιες) ωρες, στο γνωστο ζεστο μερος...
Ετοιμαστε το γλασσο : Αλεστε τα αμυγδαλα παρα πολυ ψιλα, να γινουν σαν αλευρι (μπορειτε να χρησιμοποιησετε και ετοιμο αλευρι απο αμυγδαλα). Χτυπηστε 2 ασπραδια αυγων (απο τα αυγα που χρησιμοποιησατε μονο τους κροκους), προσθεστε τη ζαχαρη βανιλιας, και τελος τα αλεσμενα αμυγδαλα. Θα παρετε ενα παχυρρευστο μιγμα.
Οταν ειναι ετοιμη η ζυμη, απλωστε το γλασσο στη επιφανεια, με προσοχη να μην ξεφουσκωσει. Στολιστε με τα αμυγδαλα και τα αμυγδαλα φιλε.
Ψηστε σε προθερμασμενο φουρνο, στους 200°C για 10 λεπτα, και μετα κατεβαστε τη θερμοκρασια στους 180°C και ψηστε για ακομη 25-30 λεπτα.
Βγαλτε απο το φουρνο και αφηστε να κρυωσει πανω σε μια σχαρα.
Πασπαλιστε με ζαχαρη αχνη.


TORTA COLOMBINA

Siccome volevo fare la colomba a tutti i costi, e certo, non ho potuto trovare lo stampo adatto in Grecia, ecco la mia "colomba" in stampo normale rotondo, che l'ho chiamata invece, "torta coloblina". La preparazione è quella tradizionale, e richiede quasi una giornata intera di ripettute lievitazioni.

Ingredienti : 200 gr di farina 00,
                            300 gr di farina manitoba,
                            25 gr di lievito di birra,
                            100 ml di latte,
                            3 uova + 3 tuorli,
                            2 cucchiai di miele,
                            130 gr di zucchero di canna grezzo,
                            2 cucchiaini di zucchero vanigliato,
                            220 gr di burro,
                            1 pizzico di sale,
                            120 gr di scorze di arancia candite a pezzettini,
                            da 1 limone non trattato, la scorza grattugiata,
                            da 1 arancia non trattata, la scorza grattugiata.
per la glassa : 100 gr di mandorle pelate,
                            2 albumi,
                            100 gr di zucchero vanigliato.
per la decorazione : mandorle intere,
                                      mandorle a lamelle,
                                      zucchero a velo.
Preparazione :
Potete cominciare la preparazione dal giorno prima. Io ho cominciato a fare il primo impasto alle 20.00 pm e ho lasciato lievitare per tutta la notte.             
1o impasto : Diluite il lievito in 50ml di latte tiepido, aggiungete 100gr di farina 00, e formate un panetto, il quale, lascerete riposare per mezz'oretta in luogo tiepido, coperto di un panno.
2o impasto : Al primo impasto, aggiungete il latte restante e 100gr di farina 00. Lavorate e formate un impasto morbido, che lascerete riposare, per mezz'oretta, in luogo tiepido, coperto di un panno.
3o impasto : Unite all' impasto, 200gr di farina manitoba, 50gr di zucchero e incorporate 100gr di burro. Formate una pasta elastica, che lascerete riposare per 2 ore, in luogo tiepido, coperta di un panno.
4o impasto : Aggiungete all'impasto, prima la restante farina, poi incorporate lentamente tutto il burro restante. Quando il burro sarà tutto assorbito, aggiungete anche i restanti ingredienti : il sale, lo zucchero, lo zucchero vanigliato, il miele, le scorze grattugiate e le uova, cominciando dai turoli. L'impasto deve essere elastico e staccare dalle pareti del recipiente. Certo, tutto questo lavoro potete farlo con l'aiuto della planetaria. Infine, aggiungete anche i pezzettini delle scorze di arancie candite. Lasciate l'impasto riposare per 8 ore, in luogo tiepido, coperto di un panno.
5o impasto : Lavorate per un po' l'impasto lievitato, per perdere il gonfiore, e mettetelo dentro l'apposito stampo. Per una enessima volta, lo lascerete a riposare, sempre coperto e sempre in luogo tiepido, per altre 6 ore.
Nel frattempo, preparate la glassa. Tritate le mandorle, molto finemente (potete utilizzare anche farina di mandorle). Sbattete 2 albumi (quelli che avanzano dalle uova che avete utilizzato soltanto i tuorli), aggiungete lo zucchero vanigliato e infine le mandorle tritate. Amalgamate bene, fino a formare una pastella. Ricoprite con la glassa la superficie della torta, facendo attenzione a non premerla e farla sgonfiare, e decorate con le mandorle intere e quelle a lamelle.
Infornate, in forno preriscaldato a 200°C per 10 minuti, poi abbassate la temperatura a 180°C, e cuocete per ancora 30 minuti, ca.
Sfornate e lasciate raffreddare su una griglia.
Decorate con zucchero a velo. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.