ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ ΦΡΙΚΑΣΕ ΜΕ ΜΑΡΟΥΛΙ
Και μετα το γιορτινο τραπεζι, παντα το ιδιο προβλημα τι κανεις με τα περισσευματα?
Ενα κλασσικο πιατο "ανακυκλωσης" μετα το Πασχα ειναι και το φρικασε. Κατσικακι η αρνακι, και φρεσκα λαχανικα, που ειναι και της εποχης, και εχετε ενα νοστιμο φαγακι!
Το φρικασε συνηθως το αυγοκοβουν, αλλα εμενα δεν μου αρεσει η μυρωδια του αυγου, και ετσι το αποφευγω. Παντως παραθετω και την παραλλαγη με το αυγολεμονο.
Υλικα : 1 Kgr κατσικακι ( χρησιμοποιησα την σπαλα),
3 μεγαλα μαρουλια,
5 φρεσκα κρεμμυδακια,
1 κρεμμυδι,
2 κλωναρακια φρεσκο δυοσμο, ψιλοκομμενο,
1/2 φλυτζανι τσαγιου μαραθοριζα (φινοκιο),
6 κουταλιες ελαιολαδο,
αλατι και πιπερι.
για το αυγολεμονο : 3 κροκοι αυγων,
απο 2 λεμονια, τον χυμο.
Παρασκευη :
Οπως ειπα, για το φρικασε χρησιμοποιησα κρεας ηδη μαγειρεμενο, απο το ψητο που περισσεψε απο τον πασχαλινο οβελια. Αν το κρεας που θα χρησιμοποιησετε ειναι νωπο, βραστε το μεχρι να μαλακωσει, για μιση ωριτσα περιπου, και φυλαξτε τον ζωμο του.
Ψιλοκοψτε το κρεμμυδι, τα κρεμμυδακια και τη μαραθοριζα. Πλυντε καλα το μαρουλι και κοψτε το σε μεγαλα κομματια (4-5 εκ.).
Σε μια κατσαρολα, βαλτε το λαδι και ροδιστε το κρεμμυδι, τα κρεμμυδακια, το μαραθο και τον δυοσμο. Προσθεστε το μαρουλι και σωταρετε το καλα, μεχρι να μαραθει. Προσθεστε το κρεας με τον ζωμο του και προσθεστε νερο, αν χρειαζεται, υπολογιζοντας οτι στο τελος πρεπει να μεινει περιπου ενα ποτηρι ζωμος. Αλατιστε και πιπερωστε. Αφηστε να σιγοβρασει, για μιση ωριστσα περιπου.
Σερβιρετε ζεστο, με χυμο λεμονιου και φρεσκοτριμμενο πιπερι.
Αν θελετε να το αυγοκοψετε : χτυπηστε τους κροκους των αυγων με το λεμονι. Προσθεστε σταδιακα κουταλιες απο τον ζωμο του φρικασε, συνεχιζοντας το χτυπημα. Συνολικα προσθεστε περιπου ενα φλυτζανι του τσαγιου ζωμο. Ριξτε το αυγολεμονο μεσα στη κατσαρολα και κουνηστε την να παει παντου. Σερβιρετε ζεστο.
FRICASSE' DI CAPRETTO CON LATTUGA
Dopo le feste c'è sempre lo stesso problema : cosa si fa degli avanzi del pranzo festivo...
Un classico dopo Pasqua è il fricassè, agnello/capretto con lattuga. Si usa di condire questo piatto con una salsina all'uovo e limone. A me non piace tanto l'odore dell'uovo e così l'ho omessa.
Ingredienti : 1 Kgr di capretto (ho usato la spalla),
3 grosse lattughe,
5 cipollotti,
1 cipolla,
2 cucchiai di mentuccia fresca, tritata finemente,
1/2 tazza di finocchio tritato,
6 cucchiai di olio di oliva,
sale e pepe.
per la salsina : 3 tuorli,
da 2 limoni, il succo.
Preparazione :
Io ho usato la carne già cotta, che è avanzata dall'arrosto di Pasqua. Se la carne è fresca, fatela cuocere fino ad intenerire, per ca mezz'ora, e tenetela da parte con il suo sugo.
Tritate la cipolla e il finocchio e tagliate i cipolloti a rondelle sottili. Lavate e mondate la lattuga e tagliatela grossolanemente con le mani (a pezzi di 4-5cm).
In una pentola, versate l'olio e fate rosolare la cipolla, i cipolloti, il finocchio e la mentuccia. Aggiungete anche la lattuga; soffrigetela fino ad appasire. Aggiungete la carne con il suo sugo di cottura; aggiungete dell'acqua se è necessario, calcolando che alla fine cottura, deve rimanere ca un bicchiere di sugo. Salate e pepate a piacere. Lasciate cuocere a fuoco moderato per ca 20 minuti.
Servite caldo con succo di limone.
Se volete condirla con la salsina all'uovo e limone : sbattete i tuorli con il succo di limone. Aggiungete qualche cucchiaiata dal sugo della cottura del fricassè, contnuando a sbattere, e continuate così aggiungendo ca una tazza di sugo. Alla fine, versate la salsina dentro la pentola e scuotetela per farla espandere. Servite pure caldo.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!
Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.
Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.
All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.