ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΑΥΓΑ, ΒΑΜΜΕΝΑ ΜΕ ΦΥΣΙΚΕΣ ΧΡΩΣΤΙΚΕΣ
Τα κοκκινα αυγα, ειναι απαραιτητα στο πασχαλινο τραπεζι.
Ομολογω οτι εχω χρονια να βαψω αυγα, γιατι δεν συμπαθω καθολου τις χημικες βαφες, οσο κι αν ισχυριζονται οτι ειναι ακινδυνες.
Φετος
επιχειρησα να βαψω αυγα με φυσικες χρωστικες. Ομολογω οτι τα κοκκινα
δεν πετυχαν; οσο και να τα εβρασα μεσα σε παντζαροζουμο, βγηκαν ελαφρα
ροζ. Πιο ισχυρο και πιο σταθερο, αποδειχτηκε το χρωμα των κρεμμυδιων.
Ετσι τελικα, πετυχα κατι σε πορτοκαλι (πρωτη φωτογραφια).
-
Πηρα ασπρα αυγα, και αφου τα αφησα για αρκετες ωρες σε θερμοκρασια
δωματιου, τα επλυνα καλα, και τα εβαλα μεσα σε ενα κατσαρολακι με νερο
βρυσης, μεχρι να τα σκεπασει. Προσθεσα ενα σφηνακι ξυδι, τις εξωτερικες
φλουδες απο 3 μεγαλα κρεμμυδια, ενα παντζαρι ψιλοκιμμενο, μια κουταλια
κουρκουμα και μερικες πρεζες αλατι. Εβαλα το κατσαρολακι στη φωτια και
εβρασα τα αυγα για 12 λεπτα. Τα αφησα να κρυωσουν μεσα στο χρωματιστο
ζουμι. Τελος τα γυαλισα με ενα βαμβακι, βουτηγμενο στο λαδι.
- Στη δευτερη φωτογραφια βλεπετε τα αυγα που εβαψα με το ριζαρι. Το ριζαρι ειναι μια παραδοσιακη κοκκινη βαφη για νηματα, και προερχεται απο τη ριζα ενος θαμνου, που η επιστημονικη του ονομασια ειναι Rubia tinctorum. Ενταξει ειναι κοκκινα, αλλα οχι και τοσο οσο περιμενα... Για 6 αυγα χρησιμοποιησα μια γεματη κουταλια ριζαρι. Το εβαλα σε 1 ποτηρι χλιαρο νερο και το αφησα να μουλιασει για 2 ωρες. Εβαλα τα αυγα σε ενα κατσαρολακι, προσεθεσα το διαλυμα με το ριζαρι και συμπληρωσα με νερο μεχρι να τα καλυψει. Προθεσα 2-3 πρεζες αλατι αλλα εδω δεν εβαλα ξυδι, γιατι αλλιωνει το χρωμα της βαφης και απο κοκκινο το κανει πορτοκαλι. Εβαλα το κατσαρολακι στην φωτια και μετρησα 12 λεπτα απο την στιγμη που αρχισε να βραζει το νερο. Αφου περασε ο απαιτουμενος χρονος κατεβασα το κατσαρολακι απο την φωτια και αφησα τα αυγα μεσα στο χρωματισμενο υγρο, μεχρι να κρυωσουν.
- Στη δευτερη φωτογραφια βλεπετε τα αυγα που εβαψα με το ριζαρι. Το ριζαρι ειναι μια παραδοσιακη κοκκινη βαφη για νηματα, και προερχεται απο τη ριζα ενος θαμνου, που η επιστημονικη του ονομασια ειναι Rubia tinctorum. Ενταξει ειναι κοκκινα, αλλα οχι και τοσο οσο περιμενα... Για 6 αυγα χρησιμοποιησα μια γεματη κουταλια ριζαρι. Το εβαλα σε 1 ποτηρι χλιαρο νερο και το αφησα να μουλιασει για 2 ωρες. Εβαλα τα αυγα σε ενα κατσαρολακι, προσεθεσα το διαλυμα με το ριζαρι και συμπληρωσα με νερο μεχρι να τα καλυψει. Προθεσα 2-3 πρεζες αλατι αλλα εδω δεν εβαλα ξυδι, γιατι αλλιωνει το χρωμα της βαφης και απο κοκκινο το κανει πορτοκαλι. Εβαλα το κατσαρολακι στην φωτια και μετρησα 12 λεπτα απο την στιγμη που αρχισε να βραζει το νερο. Αφου περασε ο απαιτουμενος χρονος κατεβασα το κατσαρολακι απο την φωτια και αφησα τα αυγα μεσα στο χρωματισμενο υγρο, μεχρι να κρυωσουν.
UOVA DI PASQUA COLORATE CON COLORI NATURALI
Uno dei simboli di Pasqua in Grecia, sono le uova tinte di rosso, simbolo del sangue di Christo.
Certo
i colori tradizionali, brillanti ed invitanti, sono pura chimica, e
personalmente evito utilizzarli. Ho cercato di colorare le uova di rosso
con colori naturali, sfortunatamente senza grande successo. Più stabile
e più forte pare che sia il colore dalle bucce delle cipolle.
-
Ho utilizzato delle uova bianche, lasciate a temperatura ambiente per
parecchie ore, per non crepare durante la cottura. Le ho lavate
accuratamente, le ho messe in un pentolino, ho versato acqua dal
rubinetto, fino a coprire completamente le uova, e ho aggiunto 1
biccherino di aceto, per favorire la penetrazione del colore. Ho versato
pure le bucce esterne da 3 grandi cipolle, una barbabietola tagliata a
dadini, un cucchiaio di curcuma e qualche pizzico di sale. Ho lasciato
bollire per 12 mintui, e una volta trascorso il tempo necessario, le ho
lasciate raffreddare nell'acqua colorata. Il risultato potete vederlo
alla prima foto. Per rendere i colori più brillanti, una volta
raffreddate le uova completamente, le ho passato con un pezzo di panno,
unto di olio di oliva, come usava fare la mia nonna.- Un altro metodo per colorare le uova utilizzando, molto promozionato durante gli ultimi anni, è l'utilizzo della radice trittata di un arbusto detto Rubia tinctorum, chiamata rhizàri in greco, tradizionalmente utilizzata per colorare i fili di lana. Il risultato potete vederlo alla seconda foto; le uova sono rosse, ma non hanno quel colore brillante al quale optavo! Per colorare una decina di uova, ho messo in ammollo in acqua tiepida e per un paio d'ore, 2 cucchiai colmi di rhizàri. Ho messo poi le uova in una pentola non troppo larga, ho aggiunto il liquido colorato e ho completato con acqua, fino a coprire completamente le uova. Ho aggiunto qualche pizzico di sale e ho portato sul fuoco. Ho lasciato cucoere per 12 minuti, ho ritirato e ho lasciato raffreddare completamente. Alla fine ho fatto lucidare con un panno unto di olio.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!
Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.
Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.
All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.