19

Η ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΜΗΛΟΠΙΤΑ (APPLE PIE) // LA TORTA DI MELE AMERICANA


Η ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΜΗΛΟΠΙΤΑ (APPLE PIE)

Λάτρεις την μηλόπιτας οικογενειακώς, δεν θα μπορούσε να μας ξεφύγει η μηλόπιτα της γιαγιάς Ντακ! Για τους νεώτερους και όσους ίσως δεν την θυμούνται, η Ελβίρα Κούτ, γιαγιά του Χιούι, του Λιούη και του Ντιούη, έμενε σε ένα αγρόκτημα και όλο κάτι έψηνε στην κουζίνα της, ενώ θρυλική ήταν η σκεπαστή της μηλόπιτα!
Και η σκεπαστή αυτή μηλόπιτα - τάρτα, είναι όντως μία παραδοσιακή αμερικάνικη συνταγή, γνωστή ως apple pie ή american pie. Λέγεται ότι η συνταγή έφτασε στις Ηνωμένες Πολιτείες από την Αγγλία και έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής στην περιοχή του New England. Σύντομα εξαπλώθηκε και στις υπόλοιπες πολιτείες, και έφτασε σήμερα να θεωρείται από τα κατ' εξοχήν αμερικάνικα γλυκά μαζί με το τσίζκεϊκ. Κάπου μάλιστα διάβασα ότι εκτός από την γιαγιά Ντακ, περίφημη apple pie φτιάχνει και η πρώτη κυρία της Αμερικής, η κυρία Μισέλ Ομπάμα με τα χεράκια της!
Είναι μια απλή συνταγούλα, και γίνεται ακόμη απλούστερη αν σκεφτεί κανείς ότι οι αμερικάνοι σίγουρα θα προτιμήσουν το έτοιμο φύλλο κουρού για να την φτιάξουν. Η ζύμη του φύλλου δεν περιέχει αυγά αλλά συνήθως ούτε και ζάχαρη γι' αυτό έχει και ουδέτερη γεύση, είναι δηλαδή μία ζύμη μπριζέ ή επί το ελληνικότερον κουρού. Η γέμιση της είναι επίσης πολύ απλή και αποτελείται από μήλα, ελαφρά καραμελωμένα, και μπαχαρικά. Μερικοί μπορεί να προσθέσουν και σταφίδες. Η τάρτα γίνεται σκεπαστή και μπορεί να είναι επίπεδη ή υπερυψωμένη, οπότε αποκτά και πιο ελκυστική όψη. Σερβίρεται χλιαρή, πολλές φορές γαρνιρισμένη με παγωτό ή σος βανίλια.

Δόση : για 8 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : μέτρια δύσκολη
Υλικά 
για την ζύμη : 450 gr αλεύρι γοχ.,
                          225 gr βούτυρο κρύο από το ψυγείο,
                          1 πρέζα αλάτι,
                          (2 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη),
                          120 gr περίπου κρύο νερό.
για την γέμιση : 1 kg μήλα καθαρισμένα (5 μεγάλα ή 7 μέτρια),
                              1 λεμόνι ακέρωτο (ξύσμα της φλούδας και χυμό),
                              120 gr καστανή ζάχαρη demerara,
                              2 κ.σ. βούτυρο,                          
                              1 κ.γ. κοφτό κανέλα σε σκόνη,
                              1/2 κ.γ. τζίντζερ,
                              1 μύτη από το κουταλάκι μπαχάρι τριμμένο,
                              μοσχοκάρυδο.
για την επάλειψη : κρέμα γάλακτος ή γάλα.
Προετοιμασία :
Ετοιμάστε πρώτα την ζύμη (πατ μπριζέ) σύμφωνα με τις οδηγίες που θα βρείτε εδώ. Όπως είπα και στην εισαγωγή ή ζύμη έχει ουδέτερη γεύση, η οποία όμως εξισορροπεί με την γλυκιά γέμιση. Αν θέλετε να κάνετε και την ζύμη γλυκιά μπορείτε να προσθέσετε 2-3 κ.σ. ζάχαρη. Τυλίξτε την ζύμη σε μεμβράνη και αφήστε την να ξεκουραστεί στο ψυγείο, για μισή ωρίτσα.
Στο εν τω μεταξύ ετοιμάστε την γέμιση. Καθαρίστε τα μήλα και κόψτε τα σε φετούλες. Ραντίστε τα με τον χυμό από το λεμόνι για να μην μαυρίσουν. 
Μέσα σε ένα ευρύχωρο τηγάνι ή σοτέζα, ετοιμάστε την καραμέλα με την ξηρή μέθοδο (δείτε εδώ πως γίνεται). Μόλις είναι έτοιμη η καραμέλα, προσθέστε το βούτυρο και αναμείξτε. Προσθέστε τα μήλα, το ξύσμα από το λεμόνι και τα μπαχαρικά και σοτάρετε για μερικά λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα μήλα, αλλά να μην λιώσουν και να μείνουν τραγανά στο εσωτερικό τους. Αφήστε την γέμιση να χλιαρίνει.
Βουτυρώστε μια ταρτιέρα με διάμετρο 26 εκ.
Βγάλτε την ζύμη από το ψυγείο και χωρίστε την σε 2 κομμάτια, το ένα λίγο μεγαλύτερο από το άλλο. Ανοίξτε το μεγαλύτερο κομμάτι σε φύλλο και προσαρμόστε το μέσα στην ταρτιέρα, καλύπτοντας καλά και τα τοιχώματα της. Τρυπήστε το με ένα πιρούνι, ώστε να μη φουσκώσει κατά το ψήσιμο. Ρίξτε μέσα την γέμιση και ισιώστε. Ανοίξτε το δεύτερο φύλλο στην διάμετρο της ταρτιέρας. Σκεπάστε την τάρτα, αφαιρέστε περιμετρικά τα κομμάτια που περισσεύουν, και σφραγίστε τα δύο φύλλα μεταξύ τους. Αν θέλετε μπορείτε κάνετε κυματιστό σχέδιο στην άκρη του φύλλου, τσιμπώντας και ανασηκώνοντας το ανά 2 εκ. περίπου. Αν θέλετε η μηλόπιτα να δείχνει πιο φουσκωτή, χρησιμοποιήστε μικρότερη ταρτιέρα, οπότε η γέμιση θα σχηματίσει βουναλάκι. Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράξτε την επιφάνεια της τάρτας ακτινωτά για να μπορεί να βγαίνει ο ατμός από το εσωτερικό της. Με ένα πινέλο αλείψτε την τάρτα με λίγη κρέμα γάλακτος ή γάλα.
Ψήστε σε φούρνο προθερμασμένο στους 200°C στις αντιστάσεις για 20 λεπτά. Κατεβάστε την θερμοκρασία στους 180°C, αλείψτε ξανά την επιφάνεια της τάρτας με κρέμα γάλακτος και ψήστε για ακόμη 20 λεπτά. Κατεβάστε για δεύτερη φορά την θερμοκρασία στους 170°C, αλείψτε και πάλι με κρέμα γάλακτος και ψήστε για ακόμη 20 λεπτά. Σβήστε τον φούρνο και αφήστε την μηλόπιτα μέσα μέχρι να χλιαρίνει. 
Σερβίρετε την χλιαρή. 
Διατηρείται στο ψυγείο για μερικές ημέρες, μέχρι μια εβδομάδα. Πριν την σερβίρετε ζεστάνετε την στον μικροκυματικό.


LA TORTA DI MELE AMERICANA

In famiglia adoriamo le torte di mele, e certo non potevo ommetere a preparare anche la famosa apple pie americana, nota anche come la torta di mele della nonna Papera!
Scherzi a parte questa crostata coperta con farcitura di mele, conosciuta anche come apple pie o amercian pie, condivide la fama del dolce tipico americano per eccelenza, insieme al cheese cake. Si dice che la ricetta è arrviata negli Stati Uniti dall' Inghilterra ed è diventata particolarmente famosa alla zona di New England. Da lì è stata diffusa in tutto il paese. Da qualche parte avevo letto che non solo la apple pie della nonna Papera è famosissima, altrettanto lo è anche quella preparata dalla first lady americana, la signora O'bama!
La preparazione della apple pie è piuttosto facile e se si utilizza la pasta brisè già pronta, come di solito fanno gli americani, allora diventa facilissima. Siccome in questa crostata viene utilizzata la pasta brisè e non la pasta frolla, l' impasto ha un sapore neutro, il quale però viene bilanciato dalla dolcezza della farcitura. La farcitura è altrettanto facile, mele tagliate a fettine, mescolate con caramello e aromatizzata con spezie. Viene servita tiepida e spesso accompagnata con gelato o salsa alla vaniglia.


Dosi : per 8 persone
Difficoltà : media
Ingredienti 
per la frolla : 450 gr di farina debole,
                          225 gr di burro freddo,
                          1 pizzico di sale,
                          (2 cucchiai di zucchero semolato),
                          120 gr ca. di acqua fredda.
per il ripieno : 1 kg di mele già pulite (ca. 5 grandi o 7 di media grandezza),
                            1 limone non trattato,
                            120 gr di zucchero di canna demerara,
                            2 cucchiai di burro,                          
                            1 cucchiaino di cannella in polvere,
                            1/2 cucchiaino di zenzero macinato,
                            1 punta di pimento macinato,
                            noce moscata grattugiata.
per spenellare : panna qb.
Preparazione :
Preparate prima la pasta brisè con le isturzioni che troverete qui. Come ho detto alla premessa la pasta brisè ha un sapore neutro; se vi piace addolcirla potete aggiungere un paio di cucchiai di zucchero semolato. Coprite l' impasto con pellicolla transparente e lasciate riposare nel frigo per mezz' oretta.
Nel frattempo preparate il ripieno. Lavate e sbucciate le mele, tagliatele a fettine e irrorate con il succo del limone per impedire di annerire. 
In una padella fate caramellare lo zucchero a secco (leggete qui il come). Quando il caramello sarà pronto aggiungete il burro. Aggiungete le mele, la scorza del limone grattugiata e le spezie e mescolate. Saltate per qualche minuto, fino ad intenerire le mele che però devono restare croccanti. Ritirate dal fuoco e lasciate intiepidire.
Imburrate una tortiera tonda al diametro 26 cm.
Estraette l' impasto dal frigo. Dividere in due pezzi, l' una più grande dall' altra. Stendete la parte più grande in una sfoglia spessa 0,5 cm. Trasferite nella tortiera e foderate bene anche i bordi. Buccherellate la pasta brisè con le rebbi di una forchetta. Versateci la farcitura e livellate. Stendete la seconda parte di pasta brisè alle dimensioni della toritera. Trasferite sulla torta. Con un coltellino eliminate l' impasto che avanza e sigillate i bordi, pizzicando la pasta con le dita. Potete abbellire la torta creando ondulazioni. Se volete fare la torta a cupola, allora dovete utilizzare una tortiera più piccola, in modo che il ripeno arrivi sopra il livello dei suoi bordi. Con un coltellino affilato praticate piccole incisioni a raggiera nel centro della torta, per lasciare uscire il vapore formato durante la cottura. Spenellate la superficie della torta con panna o latte.
Infornate in forno preriscaldato a 200°C, modalità statico. 20 minuti dopo abbassate la tempeatura a 180°C, spenellate di nuovo la torta con panna e lasciate cuocere per ancora 20 minuti. Abbassate di nuovo la temperatura a 170°C e spenellate la superficie con panna. Lasciate cuocere per 20 minuti, spegnete il forno e lasciate la torta raffreddare dentro.
Servite la torta di mele americana tiepida.
Si conserva nel frigo fino ad una settimana. Fate scaldare al microonde prima di servire.


19 σχόλια:

  1. Καλημέρα Μαρίνα ! Χάρμα οφθαλμών η μηλόπιτα χωρίς να υστερεί και σε γευστική τελειότητα είμαι σίγουρη γιαυτό. Η αναλυτικότητα της συνταγής άψογη. Ολοταχώς για κουζίνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπημένη...και αυτό που λένε "σταθερή αξία" Μαρίνα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα! Νομίζω ότι η μηλόπιτα είναι από τα πιο νόστιμα γλυκά που υπάρχουν!
    Και η συγκεκριμένη είναι τόσο λαχταριστή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι μηλόπιτες είναι το αγαπημένο μου φθινοπωρινό-χειμωνιάτικο γλυκάκι!
    Πόσο λαχταριστή δείχνει η δικιά σου!
    Φιλιά, καλό μεσημέρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κι εγώ αυτή την ουδετερη ζύμη θέλω στη μηλόπιτά μου. Μόνο που βάζω ωμά τα μήλα. Θα ήθελα να δοκιμάσω αυτή την εκδοχή. Εμπιστεύομαι πάντα τις προτάσεις σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμενα μου αρεσε με την ουδετερη ζυμη, ο μεγαλος απο τους αντρες μου δυσαναχετησε, οποτε προσθεσα και την παραλλαγη με πιο γλυκεια ζυμη...
      Φιλια Βαγγελιω μου!

      Διαγραφή
  6. cosa c'è di più americano della torta di mele di Nonna Papera? Molto gradita sempre ! un bacione

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κλασική και αξεπέραστη με αυτή την υπέροχη τριφτή ζύμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειναι ωραια και η αντιθεση της ζυμης με την μελωμενη γεμιση...
      Φιλια Μινα μου!

      Διαγραφή
  8. Έκανα την μηλόπιτα σας, η ζύμη ήταν υπέροχη και η γέμιση ήταν πολύ ξινή με τον χυμό από ένα λεμόνι, και έβγαλε στο τηγάνι πολλά υγρά. Επειδή μου άρεσε πολύ, το λεμόνι σίγουρα μπορώ να το περιορίσω, αλλά για τα υγρά που έβγαλαν τα μήλα στο τηγάνι, τι θα μπορούσα να κάνω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν θα επρεπε να βγαλουν πολλα υγρα τα μηλα. Ισως ηρθε πολυς ο χυμος απο το λεμονι, τα μηλα ηταν πολυ ωριμα ή τα αφησες πολυ στην φωτια. Φαινεται και στην φωτογραφια πως ειναι η γεμιση, δεν εχει ζουμι!

      Διαγραφή
  9. Έφτιαξα σήμερα την μηλόπιτα. Ενώ οντως η ζύμη βγήκε υπέροχη δυστυχώς το λεμόνι ήταν πολύ....βγηκε ζουμερη η γέμιση και στο τέλος χαλασε όλη η γεύση. Ίσως να πρέπει να μπει λιγότερο λεμόνι. Περίμενα να έχει καραμελωμενη γευση. Ίσως ξαναδοκιμάσω να την κάνω

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.