12

ΜΑΝΕΣΤΡΑ ΚΟΛΟΠΙΜΠΙΡΙ ♦♦ MANESTRA COLOPIMPIRI


ΜΑΝΕΣΤΡΑ ΚΟΛΟΠΙΜΠΙΡΙ

Η μανέστρα κολοπίμπιρι ή μπούρου - μπούρου, είναι ένα παραδοσιακό πιάτο της κορφιάτικης κουζίνας. Η μανέστρα παραπέμπει στο ιταλικό μινέστρα, δηλαδή σούπα που περιέχει ζυμαρικό, ενω το κολοπίμπιρι, απο το βενετσιάνικο collu pimpiri, σημαίνει "με πιπέρι", και συγκεκριμένα κόκκινοπίπερο, χωρίς τσιγγουνιές και συνήθως γλυκό, αλλά αν το αντέχετε και καυτερό! Απλούστατο, "χωριάτικο" πιάτο, που γίνεται με ψιλό ζυμαρικό, συνήθως κριθαράκι, αλλά και με κοφτό μακαρονάκι, σαλτσούλα με κομιντόρο, δηλαδή ντομάτα, κρεμμύδι, καρότο και σέλινο (κλασσικός συνδυασμός της ιταλικής κουζίνας), κανέλα και, όπως είπαμε, μπόλικο κοκκινοπίπερο! Η μανέστρα κολοπίμπιρι τρώγεται κονσουμαρισμένη, δηλαδή με ζουμάκι μεν και χυλωμένη, αλλά όχι σούπα.
Η δικιά μου παρέμβαση στην κλασσική συνταγή, η καπνιστή πάπρικα!
Επίκαιρο χουχουλιάρικο φαγάκι, και αφού δεν περιέχει ζωϊκά συστατικά είναι και νηστίσιμο. Δοκιμάστε την μανέστρα καλοπίμπιρι εναλλακτικά από το συνηθισμένο σας κριθαράκι και σίγουρα θα την αγαπήσετε!

Δόση : για 4 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : πολύ εύκολο
Υλικά : 1 φλ. (225 gr) κριθαράκι,
                 3 1/2 φλ. ζεστό νερό,
                 1/2 φλ. πασσάτα ντομάτας,
                 2 μικρά καρότα,
                 1 κλωνάρι σέλερι ή 2-3 κλωνάρια σέλινο χωρίς τα φύλλα,
                 1 κρεμμύδι κίτρινο,
                 1 φλ. καφέ ελαιόλαδο παρθένο έξτρα,
                 1 κ.σ. γεμάτη πάπρικα καπνιστή,
                 1 κομματάκι από ξυλάκι κανέλας,
                 1 κ.γ. αλάτι.
Προετοιμασία :
Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι. Κόψτε τα καρότα σε ροδέλες και το σέλερι σε κομματάκια.
Βάλτε το ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα και βάλτε την στην φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, προσθέστε στο κρεμμύδι και σωτάρετε μέχρι να γυαλίσει. Προσθέστε τα λαχανικά και σωτάρετε. Προσθέστε το κριθαράκι και σωτάρετε μέχρι να αρχίσει να παίρνει χρώμα. Προσθέστε το νερό ζεστό, την σάλτσα ντομάτας, την πάπρικα, την κανέλα και το αλάτι. Σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε το φαγητό να βράσει σε μέτρια φωτιά για περίπου 15 λεπτά. Κατβάστε το φαγητό από την φωτιά και αφήστε να σταθεί ένα δεκάλεπτο.
Σερβίρετε την μανέστρα κολοπίμπιρι αμέσως. Εμείς προσθέσαμε απο επάνω και λίγη καυτερή πάπρικα.


MANESTRA COLOPIMPIRI

La manestra colopìmpiri, è un piatto della cucina corfiota di tradizione. Il suo nome suona ed è italiano, precisamente veneto, manestra sta per minestra e la definizione colopìmpiri viene dal collu pimpiri, cioè con pepe. Altro nome del piatto : manestra buru - buru. Ricetta proveniente dalla cucina povera, semplicissima, con pochi ingredienti, pasta risoni o ditalini, carota - sedano - cipolla - pomodoro (combinazione classica per il sugo, molto probabilmente proveniente dalla cucina italiana) e tanta paprica dolce, o se si vuole anche piccante! Per un tocco di sapore di più ci ho messo la paprica affumicata. Si consiglia di non farla troppo brodosa, di essere appunto una minestra e non una zuppa.

Dosi : per 4 persone
Difficoltà : facile
Ingredienti : 1 tazza (225 gr) risoni,
                            3 1/2 tazze acqua calda,  
                            1/2 tazza passata di pomodoro,
                            2 carote piccole,
                            1 costola di sedano,
                            1 cipolla,
                            1 tazzzina da caffè olio extravergine di oliva,
                            1 cucchiaio colmo di paprica dolce affumicata,
                            1 pezzettino di stecca di cannella,
                            1 cucchiaino di sale.
Preparazione :
Tritate la cipolla. Tagliate la carota a rondelle e il sedano a pezzettini.
Ponete l' olio in una casseruola e portate sul fuoco. Appena scaldato, aggiungete la cipolla e fate lucidare. Aggiungete la carota ed il sedano e saltate. Aggiungete il risoni e saltate fino a cominciare a prendere colore. Sfumate con la passata e l' acqua calda. Aggiungete la paprica, la cannella e salate a piacere. Coprite la casseruola e lasciate cuocere a fuoco moderato per 15 minuti ca. Ritirate dal fuoco e lasciate riposare per una decina di minuti.
Servite la manestra colopimpiri subito, magari con una spolverata di paprica piccante.



12 σχόλια:

  1. Τι ωραία συνταγή !!!!! Κι αναρωτιόμουν τι να φτιάξω σήμερα !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Νικη! Νομιζω οτι ειναι οτι πρεπει γι' αυτην την εποχη, ταιριαζει και σε οσους νηστευουν...

      Διαγραφή
  2. Δεν έχω καλύτερο από μια μανεστρούλα ειδικά για βραδινό!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και ο καλος μου το ιδιο, ιδιως για βραδυνο φτιαχνει πολυ συχνα κριθαρακι (και ολο με ρωταει τις αναλογιες... :)

      Διαγραφή
  3. Πατρίδα Κέρκυρα! Η γιαγιά μου θυμάμαι δεν έβαζε κανέλα και την έκανε περισσότερο σαν σούπα, χωρίς να σωτάρει το κρεμμύδι. Οικονομικό, πανεύκολο αλλά νοστιμότατο comfort food (και με υπέροχο όνομα, χεχε)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλα το ονομα δεν υπαρχει!!!
      Οντως νοστιμοτατο, δεν θα σκεφτομουν ποτε να συνδυασω το κριθαρακι με την τριαδα καροτο-σελινο- κρεμμυδι. Το κρεμμυδι παντα το σωταρω ελαφρα, ειναι μια συμβουλη που δινουν οι αδελφες Σιμιλι (ιταλιδες μαγειρισσες, πολυ φημισμενες, που ασχοληθηκαν με την παραδοσιακη κουζινα) και που απο τοτε που την διαβασα την ακολουθω, λενε οτι ετσι δεν παιρνει βαρεια μυρωδια το φαγητο. Λατρευω την κορφιατικη κουζινα, θυμαμαι οτι οποτε βρεθηκα στην Κερκυρα ευχαριστηθηκα νοστιμα φαγακια, που να δοκιμαζα και απο τις ντοπιες νοικοκυρες...

      Διαγραφή
  4. che bello tornare a poterti commentare!
    Fai sempre delle ricette meravigliose e questa non fa eccezione.
    Buon fine settimana, cara Marina!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Carissima Fabi, che piacere sentirti di nuovo!
      Sei sempre tanto genitile!
      Un grosso abbraccio e saluti alla famiglia!

      Διαγραφή
  5. che nome divertente e l'aspetto è molto sfizioso, buon fine settimana Marina !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το έφτιαξα και είναι ΥΠΕΡΟΧΟ !!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαιρομαι που σου αρεσε Νικη μου! Κι εμεις πλεον το συμπεριλαβαμε στις αγαπημενες μας συνταγες!

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.