4

ΜΠΙΣΚΟΤΑΚΙΑ ΚΑΡΑΜΕΛΛΑΣ ΒΟΥΤΥΡΟΥ ΜΕ ΥΓΡΗ ΚΑΣΤΑΝΗ ΖΑΧΑΡΗ ♦♦ FROLLINI DI CARAMELLO MUSCOVADO


ΜΠΙΣΚΟΤΑΚΙΑ ΚΑΡΑΜΕΛΛΑΣ ΒΟΥΤΥΡΟΥ ΜΕ ΥΓΡΗ ΚΑΣΤΑΝΗ ΖΑΧΑΡΗ

Πολύ ιδιαίτερα τραγανά μπισκοτάκια με πραγματική καραμέλλα βουτύρου. Το σκούρο χρώμα τους οφείλεται στην καστανή ζάχαρη, εδώ μάλιστα χρησιμοποιούμε δύο είδη, την κοινή καστανή demerara και την μαλακή και υγρή muscovado. Για τα είδη της καστανή ζάχαρης έχουμε μιλήσει αναλυτικά εδώ.
Συνταγούλα απλή, λιτή, με μόνο 4 υλικά, αλλά και λίγο ιδιαίτερη στην προετοιμασία της. Ακόμη μια πρόταση του Luca Montersino.
Ιδανικά για τον καφέ αλλά και για όλες τις ώρες, αλλά προσοχή, είναι απο αυτά ... που δεν μπορείς να φας μόνο ένα!

Δόση : περίπου 200 μπισκοτάκια
Βαθμός δυσκολίας : μέτρια δύσκολο
Υλικά : 180 gr καστανή ζάχαρη demerara,
                 50 gr κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά,
                 350 gr βούτυρο αγελάδος,
                 50 gr καστανή ζάχαρη muscovado,
                 550 gr αλεύρι γοχ.
Προετοιμασία :
Καραμελλώστε την καστανή ζάχαρη demerara, με την ξηρή μέθοδο. Μέσα σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάλτε μια γεμάτη κουταλιά ζάχαρη και βάλτε το σε μέτρια φωτιά. Μόλις λιώσει η ζάχαρη, αρχίστε να προσθέστε την υπόλοιπη κουταλιά κουταλιά, μέχρι να λιώσει όλη και να αρχίσει να κάνει χοντρές φουσκάλες. Προσοχή δεν ανακατεύετε, απλά γυρνάτε την κατσαρόλα, αν χρειάζεται.
Μόλις καραμελλώσει η ζάχαρη, κατεβάστε το τηγάνι από την φωτιά και προσθέστε με προσοχή την κρέμα γάλακτος, την οποία στο εν τω μεταξύ έχετε ζεστάνει, γιατί θα φουσκώσει και μπορεί να πιτσιλίσει. Τοποθετήστε το τηγάνι επάνω στην φωτιά και αρχίστε να προσθέτετε το βούτυρο σε κομματάκια αναμιγνύοντας με τον αυγογδάρτη. Κατεβάστε το τηγάνι από την φωτιά και αφήστε την καραμέλλα βουτύρου να χλιαρίνει.
Προσθέστε την στο αλεύρι μαζί με την υγρή καστανή ζάχαρη και αναμείξτε.
Απλώστε την ζύμη μέσα σε ένα ταψάκι, σκεπάστε με διάφανη μεμβράνη και αφήστε την να ξεκουραστεί για 12 ώρες στο ψυγείο.
Χωρίστε την ζύμη σε 3-4 κομμάτια. Η ζύμη θα είναι βέβαια παγωμένη και δουλεύεται δύσκολα. Μόλις όμως προσπαθήσετε να την ανοίξετε σε φύλλο με τον πλάστη αρχίζει και αποκτά ελάστικότητα. Ανοίξτε το κάθε κομμάτι σε φύλλο πάχους περίπου 0,5 εκ. Σχηματίστε τα μπισκότα με ένα κουπ-πατ. Τοποθετήστε τα επάνω σε λαμαρίνα φούρνου στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί και πασπαλίστε με λίγη καστανή ζάχαρη.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις, για 15 λεπτα περίπου. Βγάλτε τα απο τον φούρνο και αφήστε τα να κρυώσουν πρίν τα μετακινήσετε.
Διατηρούνται για αρκετές ημέρες, σε μέρος δροσερό, καλά κλεισμένα σε μεταλλικό δοχείο για μπισκότα.




FROLLINI DI CARAMELLO MUSCOVADO

Buonissimi frollini di caramello al burro e zucchero muscovado.
Ricettina facile, con soli 4 ingredienti, un po' particolare alla sua preparazione, nella interpretazione di Luca Montersino.
Ideali per accompagnare un caffè in pomerigio, ma anche buoni a gustarli tutte le ore della giornata. Sono proprio da quelli che l' uno tira l' altro ...

Dosi : ca. 200 biscotti
Difficoltà : media 
Ingredienti : 180 gr di zucchero di cana grezzo demerara,
                              50 gr di panna fresca,
                              350 gr di burro,
                              50 gr di zucchero di canna muscovado,
                              550 gr di farina debole.
Preparazione :
Fate caramellare lo zucchero a secco. Mettete su fuoco moderato un tegame antiaderente e ponete un cucchiaio di zucchero. Quando sarà caramellato aggiungete un altro cucchiaio di zucchero e continuate così fino al esaurimento. Non mescolare, semplicemente girate il tegame, se necessario.
Fate decuocere con la panna bollente. Aggiungete il burro tagliato a pezzettini, mescolando con la frusta. Ritirate dal fuoco e lasciate raffreddare.
Aggiungete la farina e lo zucchero muscovado e mescolate.
Stendete l' impasto su una teglia, coprite con pellicola transparente e lasciate riposare nel frigo per 12 ore.
Dividete l' impasto a 3-4 pezzi. Lavorate un pochino ogni pezzi di pasta per riprendere l' elasticità e stendetelo con il mattarello in una sfoglia spessa 0,5 cm. Con un coppapasta ricavate dei biscotti. Posizionate su una leccarsa foderata con carta forno e cospargete con zucchero di canna.
Fate cuocere in forno preriscaldato a 180°C, modalità statico, per 15 minuti ca. Sfornate e lasciate raffreddare prima di toglierli dalla leccarda.
Si conservano per parecchi giorni, chiusi entro un contenitore di latta per biscotti.


4 σχόλια:

  1. Εγώ θα πάρω το πιατάκι της τελευταίας φωτογραφίας, μαζί με όλο το περιεχόμενο! Θα βάλω πρωί πρωί τον καλό μου να φτιάξει εσπρέσο στην μηχανή και θα τα απολαύσουμε παρεούλα!! Υπέροχα τα καραμελένια σου μπισκότα Μαρίνα μου!!
    Καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπορεί να είναι απλή η συνταγή αλλά ο τρόπος προετοιμασίας είναι ευρηματικός και πρωτότυπος.
    Φτιάχνεις δηλ. καραμέλα και προσθέτοντας το αλεύρι τη μετατρέπεις σε μπισκότα! Εννοείται ότι θα τα φτιάξω!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φαίνονται πολύ ωραία και μου αρέσει ο τρόπος παρασκευής τους, τον οποίο δεν εχω ξανασυναντήσει.Θα δοκιμαστούν άμεσα.
    Καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. perfetti per una colazione deliziosa ! Buona giornata, un bacione

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.