ΛΑΓΑΝΑ ΜΕ ΤΑΧΙΝΙ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΟΖΥΜΙ
Εδώ και 4 χρόνια που ξεκίνησα το blog, φτιάχνω πλέον λαγάνα στο σπίτι και ούτε καν το συζητάμε να αγοράσουμε έτοιμη. Πρώτον μας βγαίνει πολύ πιο οικονομική και δεύτερον, σπάνια πλέον βρίσκεις εκείνη την παλιά την γεύση της λαγάνας, οι περισσότεροι φούρνοι φτιάχνουν ένα αφράτο, ελαφρά γλυκό ψωμί με σουσάμι.
Αυτή είναι η τρίτη συνταγή για λαγάνα που δημοσιεύω, είχα ξεκινήσει με τα εύκολα, με την απλή λαγάνα με μαγιά μπύρας (συνταγή εδώ), συνέχισα με την λαγάνα με φυσικό προζύμι, η οποία και μας άρεσε περισσότερο (συνταγή εδώ) και σήμερα θα σας παρουσιάσω μια λίγο διαφορετική συνταγή, πάλι με φυσικό προζύμι, με κίτρινο αλεύρι αλλα και με προσθήκη ταχινιού στην ζύμη. Ομολογώ ότι το ταχίνι δεν ήταν δική μου ιδέα, το είδα σε πολλές συνταγές φίλων bloggers και αποφάσισα να δοκιμάσω να το προσθέσω και εγώ. Αυτή η λαγάνα μας άρεσε πολύ, νομίζω ότι είναι και πιο ισορροπημένη στην γλυκύτητα της.
Δόση : 2 λαγάνες
Βαθμός δυσκολίας : μέτρια δύσκολο
Υλικά
για την προ-ζύμη : 120 gr φυσικό προζύμι,
120 gr νερό,
50 gr αλεύρι δυνατό,
1 κ.γ. ζάχαρη.
για την ζύμη : 450 gr κίτρινο αλεύρι,
3 κ.σ. ταχίνι,
100 gr περίπου χλιαρό νερό,
1 κ.σ. ζάχαρη,
12 gr αλάτι.
για το ψήσιμο : 2 κ.σ. ζάχαρη,
4 κ.σ. νερό,
σουσάμι άσπρο και μαύρο.
Προετοιμασία :
Ετοιμάστε την προ-ζύμη. Διαλύστε το προζύμι στο νερό. Προσθέστε το αλεύρι και την ζάχαρη. Σκεπάστε σε "καμπάνα" και αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου (20°C) για 3 ώρες.
Αναμείξτε την προ-ζύμη με τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέστε το νερό σταδιακά και τελευταίο το αλάτι και ζυμώστε δυναμικά για 10 λεπτά, μέχρι να πάρετε μια ελαστική ζύμη. Το ζύμωμα μπορεί να γίνει και στο μίξερ. Σκεπάστε τη ζύμη με διάφανη μεμβράνη, τοποθετήστε την σε χλιαρό μέρος και αφήστε την να σταθεί όλη τη νύχτα.
Την επόμενη ημέρα, χωρίστε την ζύμη σε δυο μέρη. Με το κάθε κομμάτι, σχηματίστε από μια λαγάνα, στρογγυλή ή οβάλ, με παχος 1εκ. Τοποθετήστε τες σε ένα ταψί, στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί φούρνου. Βυθίστε τα ακροδάχτυλα σας μέσα στο ζυμάρι, για να σχηματίσετε τις χαρακτηριστικές λακκουβίτσες. Αφήστε τις λαγάνες σε χλιαρό μέρος, για περίπου 2 ώρες, μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.
Ετοιμάστε το ζαχαρόνερο διαλύοντας απλά την ζάχαρη στο νερό. Με ένα πινέλλο αλείψτε τις λαγάνες με το ζαχαρόνερο και πασπαλίστε τες με τα δύο είδη σουσαμιού.
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 250°C, στις αντιστάσεις και τοποθετήστε μέσα και ένα μπωλάκι με νερό. Φουρνίστε τις λαγάνες. Μετα απο 10 λεπτά, κατεβάστε την θερμοκρασία στους 200°C και ψήστε τες για ακόμη 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Βγάλτε τες απο τον φούρνο και αφήστε τες να κρυώσουν επάνω σε μια σχάρα. Οσο είναι ακόμη ζεστές είναι ανεπανάληπτες!
LAGANA (IL PANE DELLA QUARESIMA) ALLA TAHINA E LIEVITO MADRE
Questa è ben la terza ricetta di lagàna che pubblico in questo blog. Da quanto ho cominciato a preparare la lagàna a casa, 4 anni fa, non ci pensiamo nemmeno di andare a comprarla dal fornaio, siccome raramente si trova il sapore tradizionale di una volta e perdippiù il costo è particolarmente elevato. Le altre due versioni potete vederle qui e qui.
La novità nella ricetta che vi presento oggi è l' aggiunta di tahina e l' utilizzo di farina di grano duro.
Dosi : per 2 lagàne
Difficoltà : media
Ingredienti
poolish : 120 gr lievito madre,
120 gr acqua,
50 gr di farina di forza,
1 cucchiaino di zucchero.
per l' impasto : 450 gr di farina di grano duro,
3 cucchiai di tahina,
100 gr ca. di acqua tiepida,
1 cucchiaio di zucchero,
12 gr di sale fino.
per la finitura : 2 cucchiai di zucchero,
4 cucchiai di acqua,
semi di sesamo bianco e nero.
Preparazione :
Stemperate il lievito madre nell' acqua. Aggiungete la farina di forza e lo zucchero e impastate. Coprite il lievitino a campana, e lasciate a temperatura ambiente (20°C) per 3 ore.
Aggiungete alla farina di grano duro il lievitino e tutti gli ingredienti restanti, il sale per ultimo. Impastate energicamente per 10 minuti, fino a prendere un' impasto liscio e non appiccicoso. Posizionate l' impasto in un recipiente capiente, coprite con pellicolla transparente e lasicate a lievitare a temperatura ambiente, per tutta la notte (8 ore).
La mattina dopo, dividete l'impasto in due. Tirate ogni pezzo con le mani e formate un panetto piatto, rotondo o rettangolare, con spessore ca. 1cm. Ponete le lagàne entro una teglia rivestita di carta antiaderente. Affondate nell' impasto le punte delle vostre dita, per formare le caratteristiche fossete, come si fa con la focaccia. Lasciate lievitare in luogo tiepido, per un paio di ore, fino al raddoppio.
Preparate l' acqua zuccherata : fate sciogiere lo zucchero nell'acqua e spenellate la superficie di ogni lagàna. Cospargete di semi dei sesamo.
Preriscaldate il forno ai 250°C, modalità statico. Posizionate entro il forno una ciotolina con acqua. Infornate, lasciate tracorrere 10 minuti e poi abbassate la temperatura a 200°C. Lasicate cuocere per 10 minuti ancora, fino a dorare.
Sfornate e lasciate raffreddare su una gratella. Ancora calda è buonissima!
Μ΄αρέσει πολύ γιατί θα είναι έτοιμη να ψηθεί πρωί πρωί, θα τη φτιάξω, κι εγώ δεν αγοράζω πολλά χρόνια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα και καλές Απόκριες!!
Κι εμεις πλεον δεν αγοραζουμε, τα τελευταια χρονια αυτες που παιρναμε απο τον φουρνο ηταν απογοητευση (και πανακριβες...)
ΔιαγραφήΚαλη Αποκρια!
Ενδιαφέρουσα η ιδέα της προσθήκης ταχινιού ,που μου αρέσει πολυ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌπως σωστά επισήμανες οι έτοιμες λαγός πάνες γλυκίζουν αρκετά,κάτι που δεν μας αρέσει τόσο...
Προσθέτω δεντρολίβανο ή ρίγανη ,αλλά και λίγο χοντρό αλάτι ,η σε κάποιες, το αγαπημένο σουσάμι.
Φυσικό προζύμι δεν εχω κάνει ακόμα...αν κάνω την κλασσικά συνταγή,μπορώ να προσθέσω ταχίνι ?
Καλή εβδομάδα Μαρίνα μου!
Καλη εβδομαδα Φωτιενη μου!
ΔιαγραφήΒεβαια και μπορεις να προσθεσεις ταχινι στην συνταγη με την μαγια μπυρας, δεν αλλαζει κατι...
Φιλια!
Τι ωραία ιδέα αυτή η λαγάνα! Πρέπει να την δοκιμάσω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστω Μαγδα μου!
ΔιαγραφήΜαρίνα μου,
ΑπάντησηΔιαγραφήπραγματικά δείχνει απολαυστική. Ιδιαίτερα μου άρεσε η προσθήκη από ταχίνι στην ζύμη, και καθώς σήμερα προμηθεύτηκα κι' εγώ τα σχετικά μου, η συνταγή σου μου ήρθε "κουτί".
Χαιρομαι Πηνελοπη μου! Ωραιο υλικο το ταχινι, καποτε το υποτιμουσα, αλλα τωρα το αγαπαω πολυ!
ΔιαγραφήΦιλια!