8

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΡΟΔΙ ΚΑΙ ΜΗΛΟ // CONFETTURA DI MELOGRANO E MELA


ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΡΟΔΙ ΚΑΙ ΜΗΛΟ

Αν εχεις πολλα ροδια, ας ειναι καλα η ροδια μας, ψαχνεις να βρεις τροπους να τα αξιοποιησεις.... 
Η μαρμελαδα αυτη εχει ιδιαιτερη γευση και υπεροχο χρωμα. Τα μηλα εκτος απο το αρωμα τους, προσφερουν "σωμα" στην μαρμελαδα και τη απαραιτητη πηκτινη για να δεσει.

Υλικα: 2Lt χυμο απο ωριμα ροδια,
               3 μετρια μηλα,
              600gr καστανη ζαχαρη απο ζαχαροκαλαμο,
              απο 1 λεμονι, τον χυμο.
Παρασκευη : 
Για να παρω τον χυμο απο τα ροδια χρησιμοποιησα τον αποχυμωτη. Φιλτραρετε τον χυμο των ροδιων, περνωντας τον απο ενα τρυπητο επενδυμενο με γαζα ή τουλπανι. 
Πλυνετε τα μηλα και καθαριστε τα. Κρατηστε τις φλουδες και τους σπορους; βαλτε τους μεσα σε μια γαζα ή ενα κομματακι τουλπανι και δεστε το με μια κλωστη, σχηματιζοντας ενα πουγγακι. Πολτοποιηστε τα μηλα, με τη βοηθεια ενος μπλεντερ. 
Σε μια κατσαρολα, βαλτε τον χυμο απο τα ροδια, τον πολτο απο τα μηλα, τον χυμο απο το λεμονι, την ζαχαρη και τελος το πουγγακι με τις φλουδες και τους σπορους των μηλων. Βαλτε την κατσαρολα στη φωτια. Αφηστε την μαρμελαδα να βρασει, για περιπου μιαμιση ωρα, ξαφριζοντας ολον τον αφρο που θα σχηματιστει. Οταν αρχισει να δενει, αφαιρεστε το πουγγακι με τα "μηλοσκουπιδα", οπως τα ελεγε η γιαγια Ανδρομαχη. Δοκιμαστε αν εδεσε, ριχνοντας μια σταγονα σε κρυα επιφανεια; οταν η σταγονα στεκεται και δεν σκορπιζει, ειναι ετοιμη. 
Γεμιστε τα αποστειρωμενα βαζα με την μαρμελαδα, οσο ειναι καυτη. Κλειστε τα καπακια και αναποδογυριστε τα. Αφηστε τα να κρυωσουν αναποδογυρισμενα, για να σχηματιστει το κενο αερος που θα προστετεψει την μαρμελαδα  και θα την βοηθησει να διατηρηθει για πολλους μηνες.

Αυτη η συνταγη δημοσιευτηκε στον Γαστρονομο on line (εδω)


CONFETTURA DI MELOGRANO E MELA

Ingredienti : 2Lt di succo di melograno,
                            3 mele medie,
                            600gr di zucchero di canna grezzo,
                            da 1 limone, il succo.
Preparazione : 
Filtrate il succo delle melegrane, passandolo da un colino, investito di garza o panno rado. 
Lavate le mele, sbucciatele ed eliminate il torsolo. Ponete le buccie delle mele e i semi su un pezzo di panno rado, chiudetelo con un filo da cucina e tenetelo da parte. Le mele contengono pectina che in questo caso, aiuterà ad addensare la nostra confettura. Riducete le mele in poltiglia, con l'aiuto del frullatore. 
Versate il succo del melograno in una pentola, aggiungete la poltiglia delle mele, il succo del limone, lo zucchero ed infine il fagottino con le bucie ed i semi delle mele. Portatelo ad ebbollizione. Lasciate cuocere a fuoco moderato, eliminando la schiuma con una sciumarola. Dopo ca. un ora e mezza, comincierà ad addensare. Versate una goccia della confettura su una superficie fredda: quando formerà una palina e non si disperde, la confettura è pronta. 
Invasate, ancora molto calda, in barattoli sterilizzati. Riempite fino ad 1cm dall'orlo e chiudete con i coperchi. Capovolgete i barattoli e lasciateli raffredare capovolti.

8 σχόλια:

  1. Ποτέ μα ποτέ δεν είχα φανταστεί ότι θα μπορούσα να φτιάξω μαρμελάδα με τον χυμό από τα ρόδια!!αφού έφτιαξα το λικεράκι μου,δεν είχα τι να κάνω τα ρόδια που περίσεψαν!!!!!!ώσπου ανακάλυψα προχθές την συνταγή και σήμερα την έφτιαξα!!!τα λόγια είναι περιττά.........απλά τέλεια!!!Μαρίνα μου ευχαριστώ πολύ για την συνταγή και για το όμορφο blog σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγω ευχαριστω Λαμπρινη μου για τα καλα σου λογια!
      Χαιρομαι ιδιαιτερα που σου φανηκε χρησιμη η συνταγη που παραθετω, και την οποια εμαθα απο τους φιλους μου Ιταλους...
      Καλο μηνα!

      Διαγραφή
  2. Μαρίνα μου υπέροχη συνταγή! Μόλις ωριμάσουν τα ρόδια μας θα την κάνω. Πολύ ωραίο χρώμα!Μπράβο κουκλίτσα μου!!!Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. εκτός από τον αποχυμωτή υπάρχει άλλος τρόπος για να πάρουμε το χυμό από τα ρόδια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορεις να τα στυψεις στον λεμονοστιφτη, αλλα βγαζουν μια ελαφρα πικραδα απο το λευκο μερος. Καποιοι τα αλεθουν και στο μουλτι, δεν το εχω δοκιμασει ομως και δεν ξερω το αποτελεσμα...

      Διαγραφή
  4. Μαρίνα μιλάς για τον αποχυμωτή φρούτων;; προσπάθησα αλλά υπάρχει μεγάλη απώλεια, και τελικά τα έκανα σε λεμονοστύφτη.
    Σήμερα έκανα με κυδώνι που κάνω χρόνια και θέλω να δοκιμάσω μια άλλη εκδοχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Ξανθη μου, παντα τον χυμο απο τα ροδια με αποχυμωτη τον βγαζω, ειχα μαλιστα εναν παλιο της μαμας μου που δεν με εξυπηρετουσε πλεον και αγορασα καινουργιο, μονο και μονο γι' αυτην την δουλεια, γιατι εχουμε μια μεγαλη ροδιά στην αυλη και εχουμε πολλα ροδια.

      Διαγραφή
  5. Μια δοκιμη δεν ειναι κατι το ασχημο ......Καθενας με τον τροπο του αρκει να θελει κατι που αγαπα και ολα θα εχουν καλο αποτελεσμα.! ! !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.