0

HERBS DE PROVENCE (ΜΙΓΜΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΒΟΤΑΝΩΝ ΠΡΟΒΗΓΚΙΑΣ) ♦♦ ERBE DI PROVENZA

 
HERBS DE PROVENCE
Οταν λεμε herbes de provence (προφερεται : έρμπ ντε προβάνς και σημαινει : τα αρωματικα βοτανα της Προβηγκιας), εννοουμε ενα μιγμα απο αποξηραμενα αρωματικα βοτανα. 
Η περιοχη Προβηγκια της Νοτιας Γαλλιας, ειναι φημισμενη για την πλουσια χλωριδα της και τα εξαιρετικα αρωματικα φυτα της (βλεπε λεβαντα). Στην τοπικη κουζινα λοιπον, απο ανεκαθεν χρησιμοποιουσαν συνδυασμους αρωματικων φυτων, και μαλλον φρεσκων παρα αποξηραμενων, αλλα δεν υπηρχε καποια σανταρ συνταγη. Γυρω στο 1970, καποιοι μεγαλεμποροι μπαχαρικων της Γαλλιας, και κυριως  ο Ducros, λανσαρισαν στο εμποριο ενα μιγμα αποξηραμενων μυρωδικων με το συγκεριμενο ονομα, το οποιο πολυ γρηγορα διαδοθηκε στη ευρυτερη περιοχη της Μεσογειου, αλλα και στις Ηνωμενες Πολιτειες. Στο μιγμα που κυκλοφορει στηις Ηνωμενες Πολιτειες εμπεριεχεται και λεβαντα, που ομως δεν υπαρχει στο αρχικο γαλλικο παρασκευασμα. 
Τα συστατικα του hebes de Provence ειναι κυριως : δεντρολιβανο, θυμαρι, θρουμπι, ριγανη και βασιλικος. Η αναλογια των συστατικων ποικιλλει, αναλογα με τον παραγωγο καιτα γουστα. Επισης μπορει να περιεχει : μαντζουρανα, μαϊντανο, εστραγκον, δαφνη, μεντα, σπορους απο μαραθο, φασκομηλο και λεβαντα.
Που το χρησιμοποιουμε, αυτο το περιφημο herbes de Provence? Σε ολα τα ψητα κρεατα και ψαρια. Επισης σε σαλτσες, μαρινατες, ψωμια και οπου αλλου μας οδηγησει η φαντασια κια ο μαγειρικος μας οιστρος!
Δυστυχως, το herbes de Provence, ειναι δυσευρετο εως ανυπαρκτο στην Ελλαδα. Ετσι τι κανουμε λοιπον οταν μας τελειωνει η προμηθεια που ειχαμε φερει απο την Ιταλια (για μενα μιλαω!)? Τι αλλο, το παρασκευαζουμε μονοι μας! Μπορουμε μαλιστα να προσαρμοσουμε την ποικιλια των μυρωδικων, στα δικα μας γουστα. Σ
την Ιταλια, το μιγμα που κυκλοφορει, πρεπει να εχει συγκεκριμενη συνθεση, ωστε να χρησιμοποιησει το ονομα herbes de Porvence και να φερει την κοκκινη σημανση για την αυθεντικοτητα του προϊοντος; για τη ιστορια, πρεπει να περιεχει : 26% δεντρολιβανο, 26% θρουμπι, 26% ριγανη, 19% θυμαρι και 3% βασιλικο.

Υλικα : 4 κ.σ. δεντρολιβανο αποξηραμενο,
                4 κ.σ. θρουμπι,
                4 κ.σ. ριγανη,
                3 κ.σ. θυμαρι,
                1 κ.γ. μαντζουρανα,
                1 κ.γ. βασιλικο,
                1 κ.γ. μαϊντανο.
Παρασκευη : 
Οι δοσεις ειναι παντα αναλογικες. 
Τα αρωματικα φυτα που θα χρησιμοποιησουμε, πρεπει να ειναι αποξηραμενα. Τα τριβουμε, χωρις να τα κανουμε σκονη, και τα αναμιγνυουμε. Το μιγμα το φυλαμε σε καλα κλεισμενα γυαλινα βαζακια, σε μερος δροσερο και κατα προτιμηση σκοτεινο.


ERBE DI PROVENZA

Le erbe di Provenza (herbs de Provence), sono una miscella di erbe aromatiche essicate, inventata in Provenza negli anni '70, e poi diffusi in tutta la regione mediterranee, ma anche negli Stati Uniti. 
La cucina provenzale ha tradizionalmente utilizzato molte  erbe aromatiche, che sono state spesso caratterizzati collettivamente come "herbes de Provence", ma non in una configurazione standard, e non  vendute in una miscela. Nel 1970 le miscele standard furono formulate da parte dei grossisti di spezie, tra cui in particolare Ducros in Francia . La miscella che è diffusa negli Stati Uniti, contiene anche la lavanda, che però non c'è nella miscella francese. 
Le erbe che si usano principalmente sono : rosmarino, sanotreggia, origano, timo, basilico. Ma la miscella può ancora contenere : salvia, maggiorana, prezzemolo, menta, alloro, semi di finocchio, dragoncello e lavanda. Le proporzioni variano a seconda del  produttore.
Le erbe di provenza vengono utilizzati principalmente per aromatizzare i cibi alla griglia (sia pesce che carne), ma certo, possono essere aggiunti anche in salse, marinate, panetti e via dicendo.

Ingredienti : 4 cucchiai rosmarino,
                             4 cucchiai di santoreggia,
                             4 cucchiai di origano,
                             3 cucchiai di timo,
                             1 cucchiaino di maggiorana,
                             1 cucchiaino di basilico,
                             1 cucchiaino di prezzemolo.
Preparazione : 
Le erbe utilizzate devono essere tutte essiccate.
Tritatele finemente e mescolate. Conservate in vasetti di vetro ben chiusi, in luogo fresco e buio.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.