ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΙΛΑΝΕΖΑ
Το κοτοπουλο Μιλανεζα ειναι απο τις κλασσικες σπιτικες συνταγες. Το σχεδον συνωνυμο κλασσικο ιταλικο πιατο "κοτοπουλο (συνηθως φιλετο στηθους) αλλα Μιλανεζε", ειναι μια τελειως διαφορετικη συνταγη. Το ιταλικο πιατο, ειναι η εκδοχη σε κοτοπουλο της "μπριζολας αλλα Μιλανεζε" και ουσιαστικα προκειται για παναρισμενο κομματι κρεατος. Το ελληνικο πιατο, αποτελειται απο βρασμενο κτοπουλο, σερβιρισμενο με απλο πιλαφι και ελαφρια σαλτσα μπεσαμελ. Δεν καταφερα βρω τον συσχετισμο των δυο συνταγων και ετσι συμπεραινω οτι προκειται μαλλον για ... συνωνυμια... Αν καποιος εχει καποια πιο διαφωτιστικη πληροφορια, παρακαλω ας με διορθωσει.
Η συνταγη ειναι αφιερωμενη στον καλο blogoφιλο panathinaeos απο το blog Ευωχία.
Υλικα για 4 ατομα
για το κοτοπουλο : 1 μαλλον μικρο κοτοπουλο (1200 gr),
1 καροτο,
1 κρεμμυδι,
2 φυλλα δαφνης,
μερικους κοκκους πιπερι,
μερικους κοκκους μπαχαρι,
1 κουταλακι του γλυκου αλατι.
για το πιλαφι : 2 φλυτζανια τσαγιου ρυζι Καρολινα,
2 κουταλιες της σουπας βουτυρο,
5 φλυτζανια του τσαγιου, ζωμο απο το κοτοπουλο,
1 σφηνακι λευκο ξηρο κρασι,
αλατι και πιπερι.
για την σαλτσα : 4 κουταλιες της σουπας βουτυρο,
3 κουταλιες της σουπας αλευρι,
2 φλυτζανια του τσαγιου, ζωμο απο το κοτοπουλο,
απο 1 λεμονι τον χυμο,
1 κροκο αυγου,
αλατι και πιπερι.
Παρασκευη :
Καθαριστε και πλυνετε το κοτοπουλο και κοψτε το σε μεριδες. Βαλτε το σε μια κατσαρολα, προσθεστε τα λαχανικα, τα μυρωδικα, το αλατι και περιπου 1,5 Lt νερο και βαλτε το να βρασει. Βραστε το για 20 λεπτα στη χυτρα ταχυτητας (στη υψηλη πιεση) ή για 40-45 λεπτα σε απλη κατσαρολα, σκεπασμενη με το καπακι, ωστε να μην εξατμιστει το υγρο του. Οταν ειναι ετοιμο, στραγγιστε το, σουρωστε τον ζωμο του και κρατηστε τον στην ακρη.
Ετοιμαστε το ρυζι πιλαφι : πλυντε καλα το ρυζι κατω απο τρεχουμενο νερο και στραγγιστε το. Σε μια κατσαρολα, βαλτε το βουτυρο και ριξτε το ρυζι να τσιγαριστει ελαφρα. Σβυστε με το κρασι και προσθεστε τον ζωμο (ζεστο). Αλατιστε με προσοχη, γιατι ο ζωμος περιεχει ηδη αλατι, και πιπερωστε. Αφηστε το να βρασει σε σιγανη φωτια για 20 λεπτα. Κατεβαστε την κατσαρολα απο την φωτια, σκεπαστε την πρωτα με μια πετσετα (για να απορροφησει τους υδρατμους) και απο πανω με το καπακι της. Αφηστε το να σταθει ενα τεταρτακι.
Στο εν τω μεταξυ, ετοιμαστε και την σαλτσα : βαλτε το βουτυρο σε μια σωτεζα και ροδιστε ελαφρα τα κομματια του κοτοπουλου (προτιμοτερο να αφαιρεσετε την πετσα). Αφαιρεστε τα, χαμηλωστε την φωτια, ριξτε μεσα το αλευρι και ανακατεψτε αμεσως με το συρμα, ωστε να μην σβωλιασει. Κατεβαστε την κατσαρολα απο την φωτια και ριξτε μεσα ενα φλυτζανι ζωμο (ζεστο), ανακατευοντας παντα με το συρμα. Προσθεστε τον υπολοιπο ζωμο και τον χυμο λεμονιου και ξαναβαλτε την στην φωτια. Αλατιστε και πιπερωστε, αφηστε το να σιγοβρασει, ανακατευοντας παντα με το συρμα και μολις αρχισει να δενει κατεβαστε την. Χτυπηστε τον κροκο με το συρμα και ριξτε τον πολυ σιγα μεσα στη σαλτσα, χτυπωντας παντα με το συρμα, για να μην κοψει.
Σε ενα πιατο, βαλτε ενα κομματι κοτοπουλο, μια ποσοτητα πιλαφι, περιχυστε με την σαλτσα και απο ριξτε φρεσκοτριμμενο πιπερι. Σερβιρετε το ζεστο.
Προτεινομενο κρασι : ενα ωραιο ξηρο ροζε, οπως το Αμεθυστος απο το Κτημα Λαζαριδη (απο Cabernet Sauvignon).
Καθαριστε και πλυνετε το κοτοπουλο και κοψτε το σε μεριδες. Βαλτε το σε μια κατσαρολα, προσθεστε τα λαχανικα, τα μυρωδικα, το αλατι και περιπου 1,5 Lt νερο και βαλτε το να βρασει. Βραστε το για 20 λεπτα στη χυτρα ταχυτητας (στη υψηλη πιεση) ή για 40-45 λεπτα σε απλη κατσαρολα, σκεπασμενη με το καπακι, ωστε να μην εξατμιστει το υγρο του. Οταν ειναι ετοιμο, στραγγιστε το, σουρωστε τον ζωμο του και κρατηστε τον στην ακρη.
Ετοιμαστε το ρυζι πιλαφι : πλυντε καλα το ρυζι κατω απο τρεχουμενο νερο και στραγγιστε το. Σε μια κατσαρολα, βαλτε το βουτυρο και ριξτε το ρυζι να τσιγαριστει ελαφρα. Σβυστε με το κρασι και προσθεστε τον ζωμο (ζεστο). Αλατιστε με προσοχη, γιατι ο ζωμος περιεχει ηδη αλατι, και πιπερωστε. Αφηστε το να βρασει σε σιγανη φωτια για 20 λεπτα. Κατεβαστε την κατσαρολα απο την φωτια, σκεπαστε την πρωτα με μια πετσετα (για να απορροφησει τους υδρατμους) και απο πανω με το καπακι της. Αφηστε το να σταθει ενα τεταρτακι.
Στο εν τω μεταξυ, ετοιμαστε και την σαλτσα : βαλτε το βουτυρο σε μια σωτεζα και ροδιστε ελαφρα τα κομματια του κοτοπουλου (προτιμοτερο να αφαιρεσετε την πετσα). Αφαιρεστε τα, χαμηλωστε την φωτια, ριξτε μεσα το αλευρι και ανακατεψτε αμεσως με το συρμα, ωστε να μην σβωλιασει. Κατεβαστε την κατσαρολα απο την φωτια και ριξτε μεσα ενα φλυτζανι ζωμο (ζεστο), ανακατευοντας παντα με το συρμα. Προσθεστε τον υπολοιπο ζωμο και τον χυμο λεμονιου και ξαναβαλτε την στην φωτια. Αλατιστε και πιπερωστε, αφηστε το να σιγοβρασει, ανακατευοντας παντα με το συρμα και μολις αρχισει να δενει κατεβαστε την. Χτυπηστε τον κροκο με το συρμα και ριξτε τον πολυ σιγα μεσα στη σαλτσα, χτυπωντας παντα με το συρμα, για να μην κοψει.
Σε ενα πιατο, βαλτε ενα κομματι κοτοπουλο, μια ποσοτητα πιλαφι, περιχυστε με την σαλτσα και απο ριξτε φρεσκοτριμμενο πιπερι. Σερβιρετε το ζεστο.
Προτεινομενο κρασι : ενα ωραιο ξηρο ροζε, οπως το Αμεθυστος απο το Κτημα Λαζαριδη (απο Cabernet Sauvignon).
POLLO MILANESA
La ricetta greca del pollo (alla) milanesa, non ha niente da fare con il classico petto di pollo alla milanese. La versione greca viene composta da pollo bollito, servito con riso pilaf e una besciamella leggera. E un classico della cucina casalinga, facile e veloce da preparare. Non ho potuto scoprire l' ispiratore di questo piatto nè la sua connessione con la quasi omonima ricetta italiana.
Ingredienti per 4 persone
per il pollo bollito : 1 piccolo pollo (1200gr),
1 carota,
1 cipolla,
2 foglie di alloro,
qualche grano di pepe nero,
qualche grano di pimento,
1 cucchiaino di sale.
per il riso pilaf : 2 tazze di riso Roma o vialone nano,
2 cucchiai di burro,
5 tazze di brodo dalla cottura del pollo,
1 biccherino di vino bianco secco,
sale e pepe.
per la salsa : 4 cucchiai di burro,
3 cucchiai di farina,
2 tazze di brodo dalla cottura del pollo,
da 1 limone il succo,
1 tuorlo
sale e pepe.
Preparazione :
Pulite e lavate il pollo e tagliatelo a pezzi. Ponetelo in una pentola, aggiungete le verdure, gli aromi, il sale e 1,5 Lt di acqua e portatelo ad ebollizione. Lasciate cuocere per 20 minuti in pentola a pressione (a pressione alta), o per 40-45 minuti in pentola normale, coperta con il suo coperchio per evitare di evaporare il suo liquido. Scolate il pollo, filtrate il brodo della cottura con un colino, e tenetelo da parte.
Preparate il riso pilaf : lavate il riso sotto acqua corrente. In una pentola, mettete il burro e fate saltare un po' il riso. Sfumate con il vino, lasciate evaporare l'alcool e aggiungete il brodo, ancora caldo. Salate (attenzione perchè il brodo è già salato), pepate e lasciate cuocere a fuoco moderato per 20 minuti. Ritirate dal fuoco, coprite la pentola mettento un panno sotto il coperchio (per assorbire il vapore e non farlo cadere nel pilaf) e lasciate riposare per un quarto d'ora.
Nel frattempo preaprate la salsina. Metete il burro in una pentola e fate appena rosolare i pezzi del pollo (preferibilmente, eliminate prima la pelle) da tutti i lati. Abbassate la temperatura e aggiungete la farina. Mescolate bene amalgamandola con il burro restante, cercendo di non formare dei grumi, ritirate dal fuoco e aggiungete una tazza di brodo. Mescolate bene con uno sbattitore, aggiungete il resto del brodo ed il succo del limone, mescolate e riportatelo sul fuoco. Lasciate cuocere per qualche minuto fino a cominciare ad addensare, salate (se necessario) e pepate a piacere. Ritirate dal fuoco sbattete il tuorlo e aggiungetelo a filo, sbattendo con lo sbattitore.
In un piato da portata, ponete un pezzo di pollo, una quantità di riso pilaf, condite con la salsina e spolverate con pepe nero macinato al momento. Servitelo caldo
Pulite e lavate il pollo e tagliatelo a pezzi. Ponetelo in una pentola, aggiungete le verdure, gli aromi, il sale e 1,5 Lt di acqua e portatelo ad ebollizione. Lasciate cuocere per 20 minuti in pentola a pressione (a pressione alta), o per 40-45 minuti in pentola normale, coperta con il suo coperchio per evitare di evaporare il suo liquido. Scolate il pollo, filtrate il brodo della cottura con un colino, e tenetelo da parte.
Preparate il riso pilaf : lavate il riso sotto acqua corrente. In una pentola, mettete il burro e fate saltare un po' il riso. Sfumate con il vino, lasciate evaporare l'alcool e aggiungete il brodo, ancora caldo. Salate (attenzione perchè il brodo è già salato), pepate e lasciate cuocere a fuoco moderato per 20 minuti. Ritirate dal fuoco, coprite la pentola mettento un panno sotto il coperchio (per assorbire il vapore e non farlo cadere nel pilaf) e lasciate riposare per un quarto d'ora.
Nel frattempo preaprate la salsina. Metete il burro in una pentola e fate appena rosolare i pezzi del pollo (preferibilmente, eliminate prima la pelle) da tutti i lati. Abbassate la temperatura e aggiungete la farina. Mescolate bene amalgamandola con il burro restante, cercendo di non formare dei grumi, ritirate dal fuoco e aggiungete una tazza di brodo. Mescolate bene con uno sbattitore, aggiungete il resto del brodo ed il succo del limone, mescolate e riportatelo sul fuoco. Lasciate cuocere per qualche minuto fino a cominciare ad addensare, salate (se necessario) e pepate a piacere. Ritirate dal fuoco sbattete il tuorlo e aggiungetelo a filo, sbattendo con lo sbattitore.
In un piato da portata, ponete un pezzo di pollo, una quantità di riso pilaf, condite con la salsina e spolverate con pepe nero macinato al momento. Servitelo caldo
Vino consigliato : accompagnatelo con un rosato secco come l' Amèthystos Lazarìdi (Cabernet Sauvignon)
Ricetta molto interessante!
ΑπάντησηΔιαγραφήGrazie!
Grazie! Come ho sritto e un classico delle cucina casalinga greca..
ΑπάντησηΔιαγραφήHo visitato il tuo blog, e molto interessante, belle foto, il tuo marito deve essere piu che soddisfato :)
Grazie mille Signora!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛογω αβλεψιας μολις τωρα διαβασα την αφιερωση και σας ευχαριστω τα μαλα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν ηξερα αυτο που γραψατε, οτι δηλαδη η ιταλικη συνταγη ειναι εντελως διαφορετικη. ΜΑλλον η ελληνικη δανειστηκε το ονομα και το εβαλε σε κατι εντελως διαφορετικο. Ενδιαφερον... Ισως καποιος μαγειρας καπου καποτε εμπλεξε τα αυγα και τα πασχαλια. Ισως ητανε και καραβισιος. Το μονο επι της συνταγης που θα ηθελα να αναφερω, ειναι οτι η μητερα μου εβαζε και παρμεζανα στη μπεσαμελα. ΚΑλο βραδυ αι σας ευχαριστω και παλι.
ΑπάντησηΔιαγραφήSi figuri!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕχουμε ενα θεμα με το τυρι στη οικογενεια και γι'αυτο πολλες φορες το παραλειπω, αν και προσωπικα το λατρευω. Καποιοι επισης κανουν την μπεσαμελ με γαλα, αλλα προτιμησα να το παραλειψω, για να γινει πιο αναλαφρη.