0

ΠΕΤΙΜΕΖΙ ΡΟΔΙΟΥ ♦♦ SCIROPPO NATURALE DI MELOGRANO


ΠΕΤΙΜΕΖΙ ΡΟΔΙΟΥ

Πρωτη φορα δοκιμασα το πετιμεζι ροδιου στην Κωνσταντινουπολη, οπου ειναι πολυ δημοφιλες (nar ekşisi, στα τουρκικα). Το γλυκοξινο αυτο σιροπι, ειναι πολυ διαδεδομενο γενικως στην ανατολιτικη κουζινα. 
Περισυ προσπαθησα να το φτιαξω προσθετοντας ζαχαρη, αλλα μου βγηκε αρκετα γλυκο (εδω). Οταν ομως δοκιμασα το βιολογικο nar, μου μπηκε η υποψια οτι ολα τα nar που κυκλοφορουν δεν ειναι και τοσο καθαρα, αλλωστε το ροδι κοστιζει αρκετα, κατι σαν το περιφημο μπαλσαμικο, που πολλες φορες ειναι ξυδι με καραμελλα... Επειτα πληροφορηθηκα, οτι το αυθεντικο nar το παρασκευαζουν μονο απο τον χυμο του ροδιου, ειναι δηλαδη ενα πετιμεζι, οπως το γνωστο απο τα σταφυλια (εδω). 
Η σουπερ-ροδια στην αυλη παλι εκανε το θαυμα της φετος και μας πλημμυρισε με ροδια. Ετσι ανασκουμπωθηκα για να φτιαξω και παλι σιροπι. Μεταξυ μας, καλο ειναι την επεξεργασια των ροδιων να την κανετε εκτος σπιτιου; εγω περασα μιση ημερα στην αυλη, μεσα στο κρυο, να καθαριζω τα ροδια και να τα στυβω... Το σιροπι μου φετος εγινε λιγο πιο ρευστο, εχει ενα λαμπερο βαθυκοκκινο χρωμα και γευση ελαφρα στυφη και ξυνη. 
Με το πετιμεζι ροδιου, μπορειτε να γαρνιρετε πρασινες σαλατες, κρεατικα ψητα ή βραστα ή να το χρησιμοποιησετε σε φαγητα και γλυκα. Αν το αραιωσετε και προσθεσετε πολυ λιγη ζαχαρη, παιρνετε ενα πολυ ευγευστο και δροσιστικο ποτο.
  
Υλικα : χυμος ροδιου.
Παρασκευη : 
Διαλεξτε ροδια πολυ ωριμα, που ειναι πιο ζουμερα και γλυκα. Παιζει ρολο και η ποικιλια της ροδιας, γιατι μερικες κανουν πολυ στυφα ροδια. 
 Αφαιρεστε τα σπορια απο τα ροδια. Μια ευκολη μεθοδος, ειναι, αφου πρωτα  αφαιρεσετε την ακρη του ροδιου (γιατι περιεχει υπολειμματα απο το ανθος και πολλες φορες εντομα), επειτα να χαραξετε την φλουδα του με ενα κοφτερο μαχαιρι και με τα χερια να το ανοξετε στα δυο, χωρις να το ζουληξετε. Γυριστε το μισο ροδι με την εσωτρικη πλευρα του προς τα κατω, επανω απο ενα σκευος, και με το χερουλι ενος βαριου μαχαιριου, χτυπηστε το μεχρι να αδειασει. 
Εγω χρησιμοποιω τον αποχυμωτη, αλλα μπορειτε και να ζουληξετε τα σπορια με τα χερια σας, μεσα σε ενα τρυπητο. Φιλτραρετε τον χυμο δυο φορες, χρησιμοποιωντας ενα τουλπανι ή πολλαπλα στρωματα γαζας. 
Βαλτε τον χυμο σε μια ψηλη κατσαρολα και βαλτε την στη φωτια. Αφηστε να βρασει σε ζωηρη φωτια, ξαφριζοντας απ' τον αφρο που θα σχηματιστει. Συνεχιστε το βρασιμο για αρκετες ωρες, μεχρι να μειωθει στο 1/5. 
Αφηστε το σιροπι να κρυωσει και βαλτε το σε γυαλινα μπουκαλια. Διατηρειται εκτος ψυγειου για αρκετο καιρο.


SCIROPPO NATURALE CONDENSATO (MELASSA) DI MELOGRANO

Ho assaggiato per la prima volta questo sciroppo denso proveniente dalle melegrane, ad Istambul; il suo nome in turco è : nar ekşisi. Lo sciroppo di melograno è un condimento molto popolare nei paesi del Medio Oriente. A me piace tantissimo il suo gusto dolce e amaro e lo uso per condire le insalate di verdure, la carne bollita ma anche dolci. 
L' anno scorso ho provato a prepararlo con l' aggiunta di zucchero caramellato (ricetta qui), ma è venuto abbastanza dolce. Quando però ho assaggiato il nar bio, ho capito subito sospetto che non tutti gli sciroppi che circolano sono naturali, siccome le melegrane costano anche parecchio. Poi ho imparato che il metodo tradizionale è di preparalo solo con lo succo delle melegrane che lo fanno bollire fino ad essere condensato. E una cosa simile al mosto cotto, che proviene dall'uva. 
Ecco il mio nuovo tentativo di produrre il nar; questa volta mi è risultato di un colore rosso scuro brillante, certo meno dolce e di un'amarezza stuzzicante.

Ingredienti : succo di melegrane.                  
Preparazione : 
Scegliete dei melograni ben maturi. Sgranateli ed estraette il succo, con l'aiuto del centrifuga, o pigiando gli arilli dentro un colapasta. Filtrate il sugo con un colino a maglia fitta o un pezzo di panno rado, di cottone o di lino (o garza). 
Versate il succo in una pentola capiente e portate ad ebbollizione. Fate cuocere a fuoco vivace, eliminando tutta la schiuma che si formerà, con l'aiuto di una sciumarola. Lasciate cuocere fino alla restrizione del liquido ad 1/5 del suo volume originario. 
Lasciate lo sciroppo raffreddare ed imbottigliate.
Potete usarlo per condire insalate di verdura, piatti di carne bollito o arrosto. Potete ancora allungarlo con acqua e preparare una bibita rinfrescante.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...