ΠΕΤΙΜΕΖΙ ΡΟΔΙΟΥ
Πρωτη φορα δοκιμασα το πετιμεζι ροδιου στην Κωνσταντινουπολη, οπου ειναι πολυ δημοφιλες (nar ekşisi, στα τουρκικα). Το γλυκοξινο αυτο σιροπι, ειναι πολυ διαδεδομενο γενικως στην ανατολιτικη κουζινα.
Περισυ προσπαθησα να το φτιαξω προσθετοντας ζαχαρη, αλλα μου βγηκε αρκετα γλυκο (εδω). Οταν ομως δοκιμασα το βιολογικο nar, μου μπηκε η υποψια οτι ολα τα nar που κυκλοφορουν δεν ειναι και τοσο καθαρα, αλλωστε το ροδι κοστιζει αρκετα, κατι σαν το περιφημο μπαλσαμικο, που πολλες φορες ειναι ξυδι με καραμελλα... Επειτα πληροφορηθηκα, οτι το αυθεντικο nar το παρασκευαζουν μονο απο τον χυμο του ροδιου, ειναι δηλαδη ενα πετιμεζι, οπως το γνωστο απο τα σταφυλια (εδω).
Η σουπερ-ροδια στην αυλη παλι εκανε το θαυμα της φετος και μας πλημμυρισε με ροδια. Ετσι ανασκουμπωθηκα για να φτιαξω και παλι σιροπι. Μεταξυ μας, καλο ειναι την επεξεργασια των ροδιων να την κανετε εκτος σπιτιου; εγω περασα μιση ημερα στην αυλη, μεσα στο κρυο, να καθαριζω τα ροδια και να τα στυβω... Το σιροπι μου φετος εγινε λιγο πιο ρευστο, εχει ενα λαμπερο βαθυκοκκινο χρωμα και γευση ελαφρα στυφη και ξυνη.
Με
το πετιμεζι ροδιου, μπορειτε να γαρνιρετε πρασινες σαλατες, κρεατικα
ψητα ή βραστα ή να το χρησιμοποιησετε σε φαγητα και γλυκα. Αν το αραιωσετε και
προσθεσετε πολυ λιγη ζαχαρη, παιρνετε ενα πολυ ευγευστο και δροσιστικο
ποτο.
Βαθμος δυσκολιας : πολυ ευκολο
Υλικα : χυμος απο ροδια
Παρασκευη :
Διαλεξτε ροδια πολυ ωριμα, που ειναι πιο ζουμερα και γλυκα. Παιζει ρολο και η ποικιλια της ροδιας, γιατι μερικες κανουν πολυ στυφα ροδια.
Ξεσποριαστε τα ροδια. Μια ευκολη μεθοδος, ειναι, αφου πρωτα αφαιρεσετε την ακρη του ροδιου (γιατι περιεχει υπολειμματα απο το ανθος και πολλες φορες εντομα), επειτα να χαραξετε την φλουδα του με ενα κοφτερο μαχαιρι και με τα χερια να το ανοξετε στα δυο, χωρις να το ζουληξετε. Γυριστε το μισο ροδι με την εσωτρικη πλευρα του προς τα κατω, επανω απο ενα σκευος, και με το χερουλι ενος βαριου μαχαιριου, χτυπηστε το μεχρι να αδειασει.
Εγω χρησιμοποιω τον αποχυμωτη, αλλα μπορειτε και να ζουληξετε τα σπορια με τα χερια σας, μεσα σε ενα τρυπητο. Φιλτραρετε τον χυμο δυο φορες, χρησιμοποιωντας ενα τουλπανι ή πολλαπλα στρωματα γαζας.
Βαλτε τον χυμο σε μια ψηλη κατσαρολα και βαλτε την στη φωτια. Αφηστε να βρασει σε μετρια φωτια, αφαιρωντας τον αφρο που θα σχηματιστει. Συνεχιστε το βρασιμο για αρκετη ωρα, μεχρι να συμπυκνωθει περιπου στο 1/5 και να γινει παχυρευστο.
Αφηστε το σιροπι να κρυωσει και βαλτε το σε γυαλινα μπουκαλια. Διατηρειται εκτος ψυγειου για πολλους μηνες.
VINCOTTO DI MELOGRANO
Ho assaggiato per la prima volta questo vincotto insolito, proveniente dalle melegrane, ad Istambul; il suo nome in turco è : nar ekşisi. Il vincotto di melograno è un condimento molto popolare nei paesi del Medio Oriente. A me piace tantissimo il suo gusto dolce e amaro e lo uso per condire le insalate di verdure, la carne bollita ma anche dolci.
L' anno scorso ho provato a prepararlo con l' aggiunta di zucchero caramellato (ricetta qui), ma è venuto abbastanza dolce. Quando però ho assaggiato il nar bio, ho capito subito che non tutti gli sciroppi che circolano sono naturali, siccome le melegrane costano anche parecchio. Poi ho imparato che il metodo tradizionale è di preparalo solo con il succo delle melegrane che lo fanno bollire fino ad essere condensato. E una cosa simile al mosto cotto, che viene dall'uva.
Ecco il mio nuovo tentativo di produrre il nar; questa volta mi è risultato di un colore rosso scuro brillante, certo meno dolce e di un'amarezza stuzzicante.
L' anno scorso ho provato a prepararlo con l' aggiunta di zucchero caramellato (ricetta qui), ma è venuto abbastanza dolce. Quando però ho assaggiato il nar bio, ho capito subito che non tutti gli sciroppi che circolano sono naturali, siccome le melegrane costano anche parecchio. Poi ho imparato che il metodo tradizionale è di preparalo solo con il succo delle melegrane che lo fanno bollire fino ad essere condensato. E una cosa simile al mosto cotto, che viene dall'uva.
Ecco il mio nuovo tentativo di produrre il nar; questa volta mi è risultato di un colore rosso scuro brillante, certo meno dolce e di un'amarezza stuzzicante.
Difficoltà : facile
Preparazione :
Scegliete dei melograni ben maturi. Sgranateli ed estraette il succo, con l'aiuto del centrifuga, o pigiando gli arilli dentro un colapasta. Filtrate il sugo con un colino a maglia fitta o un pezzo di panno di mussola (o garza).
Versate il succo entro una pentola capiente e portate ad ebbollizione. Fate cuocere a fuoco moderato, eliminando tutta la schiuma che si formerà, con l'aiuto di una sciumarola. Lasciate cuocere fino alla restrizione del liquido al 1/5 del suo volume originario.
Lasciate lo sciroppo raffreddare ed imbottigliate.
Potete usarlo per condire insalate di verdure, piatti di carne bollito o arrosto. Potete ancora allungarlo con acqua e preparare una bibita rinfrescante.
Καλησπερα,ποια η ποσοτητα ροδιου?
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν υπαρχει συγκεκριμενη ποσοτητα... απλα να υπολογισεις οτι θα συμπυκνωθει πολυ, θα μεινει περιπου το 1/5, δηλαδη απο μια μεγαλη κατσαρολα χυμο θα παρεις περιπου μισο λιτρο πετιμεζι.
Διαγραφή