0

ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΑΝΕΒΑΤΑ ΜΕ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΣΟΥΣΑΜΙ ♦♦ CIAMBELLINE LIEVITATE AL MIELE E SEMI DI SESAMO


ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΑΝΕΒΑΤΑ ΜΕ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΣΟΥΣΑΜΙ

Μια δικη μου παραλλαγη στα λεγομενα ανεβατα κουλουρακια, που παρασκευαζονται με μαγια.
Καθως πρεπει να αναζωογονησω το φυσικο μου προζυμι, τουλαχιστον καθε 15 μερες, και δεν εχω παντα την διαθεση να παρασκευασω ψωμι, πειραματιζομαι συνεχως με νεες συνταγες. Αυτα τα κουλουρακια με το μελι και το σουσαμι, εγιναν πολυ νοστιμα. Δεν ειναι βεβαια τριφτα, εχουν την υφη σφιχτου ψωμιου. Ειναι πολυ ωραια για το πρωινο, ο δε Χρηστος, τα εκοψε στη μεση και τα γεμισε με Nutella...

Υλικα
για το προζυμι : 150 gr φυσικο προζυμι,
                                150 gr αλευρι δυνατο,
                                150 gr νερο,
                                2 κουταλακια του γλυκου μελι.
για τη ζυμη : 650 gr αλευρι για ολες τις χρησεις
                          200 gr καστανη ζαχαρη απο ζαχαροκαλαμο,
                          70 gr ανθομελο,
                          120 ml εξτρα παρθενο ελαιολαδο,
                          1 σφηνακι λικερ μανταρινι,
                          1 φλυτζανι του τσαγιου νερο,
                  απο 1 μικρο μηλο, την φλουδα,
                          5 αποξηραμενους καρπους καρδαμωμου,
                          1/2 κουταλακι του γλυκου σποροι καρδαμωμου τριμμενοι,
                          1/3 κουταλακι του γλυκου κανελα τριμμενη,
                          1 πρεζα αλατι,
                          1 φλυτζανι του τσαγιου σουσαμι.
Παρασκευη : 
Ξεκινηστε απο το προηγουμενο βραδυ, ετοιμαζοντας το προζυμι : διαλυστε το φυσικο προζυμι στο χλιαρο νερο, προσθεστε το μελι και το αλευρι και αναμειξτε. Σκεπαστε το προζυμι με ενα αναποδογυρισμενο σκευος (καμπανα) και αφηστε το σε θερμοκρασια δωματιου ( γυρω στους 20°C) για ολη τη νυχτα. 
Την επομενη, βαλτε το υπολοιπο νερο σε ενα κατσαρολακι, προσθεστε το "μηλοσκουπιδο" , οπως το ελεγε η γιαγια Ανδρομαχη, και τους σπορους απο το καρδαμωμο και βαλτε το να βρασει για λιγα λεπτα. Κατεβαστε το απο την φωτια, αφηστε το να χλιαρινει και σουρωστε το με ενα σουρωτηρι. 
Διαλυστε το προζυμι που ετοιμασατε απο την προηγουμενη, στο αρωματισμενο χλιαρο νερο. Προσθεστε το μελι, το λικερ, το λαδι, τα μυρωδικα και το αλατι και αρχιστε να ζυμωνετε, προσθετοντας σταδιακα και το αλευρι. Δουλεψτε την ζυμη μεχρι να γινει λεια, και να εχετε υπ'οψη, οτι θα μεινει κολλωδης. Σκεπαστε την με ενα υγρο πανι και αφηστε την σε χλιαρο μερος, μεχρι να διπλασιαστει σε ογκο, για 4-5 ωρες (ναι, το φυσικο προζυμι, απαιτει μακρο χρονο ζυμωσης...). 
Οταν το ζυμαρι ειναι ετοιμο, παιρνετε μικρες ποσοτητες (οσο ενα καρυδι) με αλευρωμενα χερια και σχηματιζετε τα κολουρακια. Τα περνατε απο το σουσαμι και τα τοποθετειτε σε μια λαμαρινα φουρνου, στρωμενη με αντικολλητικο χαρτι φουρνου, που πρωτα το εχετε βρεξει και στραγγισει καλα. Αφηστε τα κουλουρακια για τουλαχιστον μια ωρα ακομη, σε χλιαρο μερος. 
Προθερμαινετε τον φουρνο στους 170°C και ψηστε τα κουλουρακια στον αερα, για 25-30 λεπτα, μεχρι να ροδισουν. 
Βγαλτε τα απο τον φουρνο και αφστε τα επανω σε μια σχαρα να κρυωσουν. 
Διατηρουνται σε καλα κλεισμενο μεταλλικο ή γυαλινο δοχειο, για αρκετες ημερες.


CIAMBELLINE LIEVITATE AL MIELE E SEMI DI SESAMO

I biscotti tradizionali, preparati con il lievito madre, vengono chiamati in Grecia "anevatà", cioè quelli che crescono. Questi biscotti non sono friabili, sono come panini sostanziosi, ma sono molto saporiti. Questa è una mia variazione della ricetta classica.

Ingredienti
per il lievitino : 150 gr di lievito madre,
                             150gr di farina manitoba,                      
                             150 gr di acqua,
                             2 cucchiaini di miele.
per l'impasto : 650 gr di farina 00,
                           200 gr di zucchero di canna grezzo,
                           70 gr di miele di fiori,                     
                           120 ml di olio di oliva extravergine,
                           1 biccherino di liquore mandarinetto,
                           1 tazza di acqua,
                      da 1 mela piccola, la buccia,
                           5 frutti di cardamomo verde,
                           1/2 cucchiaino di semi di cardamomo in polvere,
                           1/3 cucchiaino di cannella in polvere,
                           1 pizzico di sale,
                           1 tazza di semi di sesamo.
Preparazione : 
La sera precedente preparate il lievitino : fate sciolgiere il lievito madre nell'acqua intiepidita, aggiungete il miele e la manitoba ed impastate. Lasciate lievitare a campanna, per tutta la notte, a temperatura ambiente (20°C ca). 
Il giorno dopo, versate l'acqua in un pentolino, aggiungete la buccia del mele e i semi del cardamomo e portatelo ad ebollizione. Lasciatelo cuocere per qualche minuto, ritiratelo dal fuoco, lasciatelo intiepidire e filtratelo passandolo da un colino. 
Stemperate il lievitino con l'acqua aromatizzata, ancora tiepida. Aggiungete il miele, lo zucchero, il liquore, gli aromi ed il sale e cominiciate ad impastare, aggiungendo la farina, poca alla volta. Lavorate l'impasto fino a diventare liscio, anche se rimane sempre appiccicoso. Copritelo con un panno umido e lasciatelo lievitare, in luogo tiepido, fino a raddoppiare di volume (per 4-5 ore, eh si il lievito madre richiede lunghi tempi di lievitazione...). 
Con mani infarinate, prendete piccole quantita dall'impasto (alla grandezza di una noce) formate delle ciambelline e passatele dal sesamo. Disponetele su una leccarda, foderata di carta da forno antiaderente, bagnata e strizzata bene. Lasciate le ciambelline a lievitare, in luogo tiepido,  per un oretta ancora, almeno. 
Cuocete le ciambelline in forno ventilato, preriscaldato ai 170°C, per 25-30 minuti, fino a dorare. 
Sfornatele e lasciatele raffreddare su una gratella. 
Si conservano in un contenitore di latta o vetro, ben chiuso, per parecchi giorni.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.