ΚΟΛΟΚΥΘΙ ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ
Ωραιο γλυκακι, αλλα μπελαλιδικο στην παρασκευη του...
Ευχαριστω την χρυσοχερα γειτονισσα Κυρα-Δεσποινα για τις οδηγιες...
Υλικα : 1 kg κολοκυθα κοκκινη καθαρισμενη,
2 κουταλιες σουπας ασβεστη σβυσμενο,
5-6 φυλλα δεντρισάϊ (αρμπαροριζα).
για το σιροπι : 700 gr ζαχαρη κρυσταλλικη,
για το σιροπι : 700 gr ζαχαρη κρυσταλλικη,
100 gr μελι,
750 ml νερο,
χυμο απο 1 λεμονι,
Παρασκευη :
Καθαριστε καλα την κολοκυθα απο τα σπορια και τη φλουδα. Κοψτε την σε τετραγωνα κομματακια 3x3 cm περιπου. Σε ενα μεγαλο μπωλ, βαλτε νερο και διαλυστε τον ασβεστη, ριξτε μεσα τα κομματια της κολοκυθας, και αφηστε τα για 3-4 ωρες τουλαχιστον, ή ολη τη νυχτα. Ξεπλενετε παρα πολυ σχολαστικα τα κομματια απο την κολοκυθα, αρχικα με νερο βρυσης, για να φυγει ο πολυς ασβεστης, και τελος με χλιαρο νερο.
Οταν το νερο που τα ξεπλενετε βγαινει πλεον καθαρο, τα βαζετε μεσα σε μια κατσαρολα και τα αφηνετε να βρασουν για 30 λεπτα, μεχρι να μαλακωσουν. Τα βγαζετε απο την κατσαρολα και τα στραγγιζετε. Βαζετε το νερο για το σιροπι μαζι με τη ζαχαρη και το μελι να σιγοβρασουν για μερικα λεπτα, και οταν αρχισει να δενει, προσθεστε το κολοκυθι και τον χυμο λεμονιου. Αφηστε να σιγοβρασει, μεχρι να δεσει το σιροπι, και λιγο πριν το κατεβασετε, προσθεστε και τα φυλλα απο το δεντρισάι.
Αφαιρειτε τα φυλλα απο το δεντρισάϊ και βαζετε το γλυκο σε αποστειρωμενα βαζα. Φροντιζετε τα κομματια του γλυκου να ειναι πληρως σκεπασμενα απο το σιροπι. Γεμιζετε τα βαζα μεχρι 1 εκ απο το χειλος, βαζετε το καπακι και τα γυριζετε αναποδα. Τα αφηνετε να κρυωσουν αναποδα, ωστε να πετυχετε την κονσερβοποιηση.
Καθαριστε καλα την κολοκυθα απο τα σπορια και τη φλουδα. Κοψτε την σε τετραγωνα κομματακια 3x3 cm περιπου. Σε ενα μεγαλο μπωλ, βαλτε νερο και διαλυστε τον ασβεστη, ριξτε μεσα τα κομματια της κολοκυθας, και αφηστε τα για 3-4 ωρες τουλαχιστον, ή ολη τη νυχτα. Ξεπλενετε παρα πολυ σχολαστικα τα κομματια απο την κολοκυθα, αρχικα με νερο βρυσης, για να φυγει ο πολυς ασβεστης, και τελος με χλιαρο νερο.
Οταν το νερο που τα ξεπλενετε βγαινει πλεον καθαρο, τα βαζετε μεσα σε μια κατσαρολα και τα αφηνετε να βρασουν για 30 λεπτα, μεχρι να μαλακωσουν. Τα βγαζετε απο την κατσαρολα και τα στραγγιζετε. Βαζετε το νερο για το σιροπι μαζι με τη ζαχαρη και το μελι να σιγοβρασουν για μερικα λεπτα, και οταν αρχισει να δενει, προσθεστε το κολοκυθι και τον χυμο λεμονιου. Αφηστε να σιγοβρασει, μεχρι να δεσει το σιροπι, και λιγο πριν το κατεβασετε, προσθεστε και τα φυλλα απο το δεντρισάι.
Αφαιρειτε τα φυλλα απο το δεντρισάϊ και βαζετε το γλυκο σε αποστειρωμενα βαζα. Φροντιζετε τα κομματια του γλυκου να ειναι πληρως σκεπασμενα απο το σιροπι. Γεμιζετε τα βαζα μεχρι 1 εκ απο το χειλος, βαζετε το καπακι και τα γυριζετε αναποδα. Τα αφηνετε να κρυωσουν αναποδα, ωστε να πετυχετε την κονσερβοποιηση.
*Πολυ εντυπωσιακο γινεται αυτο το γλυκο, με την βοηθεια του ειδικου εργαλειου, που κοβει την κολοκυθα αριδα, δηλαδη σπιραλ.
ZUCCA, DOLCE SOTTO SCIROPPO
Un dolce un po'insolito e di elaborata preparazione. E molto delizoso, i bocconi trasparenti della zucca, croccanti e di sapore particolare, lo rendono uno dei più saporiti dolci di frutta.
Ingredienti : 1 kg di zucca sbucciata,
2 cucchiai di calce spenta,
5-6 foglie di geranio odoroso (Pelargonium odoratissimum).
per lo sciroppo : 700 gr di zucchero semolato,
100 gr di miele,
750 ml di acqua,
il succo da 1 limone,
Preparazione :
Mondate la zucca, eliminate tutti i semi e la buccia. Tagliate la polpa in pezzi di 3x3 cm. In un recipiente mettete dell'acqua e stmperate la calcina. Versate i pezzi della zucca e lasciateli in ammolo per 3-4 ore o per tutta la notte. Sciacquate i pezzi della zucca scrupolosamente, sotto acqua corrente all'inizio, e dopo con acqua calda, finchè l'acqua risulti del tutto chiara. In una pentola mettete dell'acqua e lessate i pezzi della zucca per mezz'oretta. Toglieteli dalla pentola e scolateli.
Mettete a bollire l'acqua per lo sciroppo, insieme allo zucchero ed il miele. Quando comincia a rapprendere, versate i pezzi della zucca e il succo del limone, filtrato. Lasciate cuocere a fuoco moderato, finchè lo sciroppo acquisti la densità desiderata, cioè versando una goccia dallo sciroppo su superficie fredda, deve formarsi una pallina che non si spande. Poco prima di ritirare dal fuoco, aggiungete anche le foglie del geranio.
Eliminate le foglie del geranio e versate immediatemente in barratoli sterilizzati. I pezzi della zucca devono essere completamente immersi nello sciroppo. Riempite i vasi fino a 1cm dall'orlo e chiudete i coperchi. Capovolgete i vasi e lasciate raffreddare capovolti, per formare il vuoto d'aria dentro.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!
Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.
Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.
All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.