ΧΑΛΒΑΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΕΝΙΟΣ ΤΗΣ ΜΑΡΙΝΑΣ
Ο γνωστος σιμιγδαλενος χαλβας, σε δικη μου παραλλαγη, με εντονο αρωμα πορτοκαλιου. Η αναλογια των υλικων ακολουθει τον γνωστο κανονα του χαλβα : 1 βουτυρο ή λαδι, 2 σιμιγδαλι, 3 ζαχαρη και 4 νερο.
Η γιαγια Ανδρομαχη συνηθιζε να φτιαχνει πολυ συχνα χαλβα και απ' οτι θυμαμαι χρησιμοποιουσε παντα βουτυρο. Η αληθεια ειναι οτι προκειται για ενα ευκολο γλυκο, αν και εχει τα μυστικα του για να γιναι ωραιος σπυρωτος, και θελει λιγα υλικα, που συνηθως υπηρχαν στο σπιτι. Ο αδελφος μου παντα τρελλαινοταν για τον χαλβα, και οταν ηταν μικρος τον ελεγε "χαλβα με το κουταλι" για να τον ξεχωρισει απο τον χαλβα με το ταχινι του εμποριου, που δεν του πολυαρεζε κιολας!
Δοση : για 10 ατομα
Βαθμος δυσκολιας : ευκολη
Υλικα : 1 φλ. (180 gr) ελαφρυ ελαιολαδο ή σπορελαιο *,
1 φλ. (280 gr) ανθομελο,
1,5 φλ. (270 gr) καστανη ζαχαρη απο ζαχαροκαλαμο,
2 φλ. (340 gr) χοντρο σιμιγδαλι,
4 φλυτζανια νερο,
το ξυσμα απο 1 μεγαλο ακερωτο πορτοκαλι,
το ξυσμα απο 1 μεγαλο ακερωτο πορτοκαλι,
100 gr ζαχαρωμενες φλουδες πορτοκαλιου.
για το σερβιρισμα : κανελα.
Παρασκευη :
Σε μια κατσαρολα βαζετε το βουτυρο, και μολις ζεσταθει καλα, ριχνετε μεσα το σιμιγδαλι. Ανακατευετε συνεχως με μια ξυλινη κουταλα, και μολις παρει ωραιο καστανο χρωμα, προσθετετε τη ζαχαρη, το μελι, το ξυσμα και ολο το νερο. Χαμηλωνετε λιγο τη φωτια και συνεχιζοντας το ανακατεμα, περιμενετε να απορροφησει ολο το υγρο του. Προσοχη γιατι πιτσιλαει και να καητε!
Λιγο πριν κατεβασετε την κατσαρολα αλο την φωτια, προσθετετε και τις ζαχαρωμενες φλουδες πορτοκαλιου, ψιλοκομμενες.
Μπορειτε να αφησετε τον χαλβα να κρυωσει και μεσα στην κατσαρολα ή αν θελετε να τον παρουσιασετε, τον βαζετε μεσα σε μια φορμα. Σκεπαζετε τη κατσαρολα ή την φορμα με μια πετσετα, για να απορροφα τους υδρατμους.
Οταν κρυωσει ο χαλβας, τον ξεφορμαρετε ή τον σερβιρετε σε κουταλιες, πασπαλισμενο με κανελα.
Διατηρειται για αρκετες μερες, καλυτερα στο ψυγειο.
Λιγο πριν κατεβασετε την κατσαρολα αλο την φωτια, προσθετετε και τις ζαχαρωμενες φλουδες πορτοκαλιου, ψιλοκομμενες.
Μπορειτε να αφησετε τον χαλβα να κρυωσει και μεσα στην κατσαρολα ή αν θελετε να τον παρουσιασετε, τον βαζετε μεσα σε μια φορμα. Σκεπαζετε τη κατσαρολα ή την φορμα με μια πετσετα, για να απορροφα τους υδρατμους.
Οταν κρυωσει ο χαλβας, τον ξεφορμαρετε ή τον σερβιρετε σε κουταλιες, πασπαλισμενο με κανελα.
Διατηρειται για αρκετες μερες, καλυτερα στο ψυγειο.
* Για πιο πλουσια γευση μπορειτε να αντικαταστησετε το λαδι με βουτυρο.
** Μάρτιος 2018 : ενημέρωση της ανάρτησης με νέες φωτογραφίες
** Μάρτιος 2018 : ενημέρωση της ανάρτησης με νέες φωτογραφίες
HALVA ALL'ARANCIA
Un dolce che la nonna Andromaca preparava molto spesso, siccome è facile, ci occorrono pochi ingredienti ed è sempre buono! Mio fratello ne andava sempre ghiotto di halvà e quando era piccolo lo chiamava " la halvà al cucchiaio" per distinguerlo alla halvà di tahina, preparato industrialmente.
La halvà è un dolce classico fatto a casa, che non troverte mai in pasticceria. Molto probabilmente è arrivata in Grecia con i porfughi dall' Asia Minore, siccome è un dolce molto comune nelle cucine dei paesi di Medio Oriente.
Preparata con l' olio è tra i dolci che si permette mangiare duarante il periodo di Quaresima. Specialmente in quello periodo, viene offerta anche come dessert in taverne e ristoranti.
Preparata con l' olio è tra i dolci che si permette mangiare duarante il periodo di Quaresima. Specialmente in quello periodo, viene offerta anche come dessert in taverne e ristoranti.
La sua preparazione è molto facile. Ocorrono solo 4 ingredienti : burro o olio, semolino, zucchero,e acqua. Le dosi sono rispettivamente 1-2-3-4!
La ricetta che presento è una mia variazione con intenso profumo di arancia.
Dosi : per 8 persone
Difficoltà : facile
Ingredienti : 1 tazza (180 gr) di olio di oliva leggero o olio di semi (può essere sostituito da burro),
2 tazze (340 gr) di semolino grosso,
2 tazze (340 gr) di semolino grosso,
1 tazza (280 gr) di miele millefiori,
1 1/2 tazza (270 gr) zucchero di canna grezzo,
la scorza grattugiata da un' arancia non trattata,
4 tazze di acqua,
100 gr di scorze d' arance candite.
per la finitura : cannella in polvere.
Preparazione :
In una pentola mettete l' olio o il burro e portate sul fuoco. Quando sarà ben caldo, versate il semolino e fate rosolare bene, fino a diventare ambrato, mescolando continuamente con un cucchiaio di legno. Versate lo zucchero, il miele e tutta l'acqua.
Abbassate il fuoco e lasciate cuocere fino a diventare come la polenta, mescolando continuamente con un cucchiaio di legno. Aggiungete le scorze candite, tagliate a piccoli pezzetti e ritirate dal fuoco.
Potete lasciare la halva raffreddare nella pentola, oppure trasferirla in uno stampo. Coprite con un panno (per assorbire il vapore) e lasciate raffreddare completamente.
Quando sarà raffreddata, capovolgete lo stampo su un vassoio da portata e cospargete con abbondante cannella macinata.
Si conserva per parecchi giorni, meglio nel frigo.
* Marzo 2018 : aggiornamento del post con nuove foto.
Abbassate il fuoco e lasciate cuocere fino a diventare come la polenta, mescolando continuamente con un cucchiaio di legno. Aggiungete le scorze candite, tagliate a piccoli pezzetti e ritirate dal fuoco.
Potete lasciare la halva raffreddare nella pentola, oppure trasferirla in uno stampo. Coprite con un panno (per assorbire il vapore) e lasciate raffreddare completamente.
Quando sarà raffreddata, capovolgete lo stampo su un vassoio da portata e cospargete con abbondante cannella macinata.
Si conserva per parecchi giorni, meglio nel frigo.
* Marzo 2018 : aggiornamento del post con nuove foto.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!
Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.
Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.
All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.