0

ΣΥΚΑΛΑΚΙ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ♦♦ FICHI ACERBI, DOLCE SOTTO SCIROPPO


ΣΥΚΑΛΑΚΙ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ

Τωρα ειναι η εποχη για να φτιαξετε το περιφημο συκαλακι γλυκο. Βεβαια, συκο γλυκο γινεται και τον Αυγουστο, με τα ωριμα συκα, αλλα δεν εχει καμμια σχεση με το αρωματικο συκαλακι. Τον Μαϊο, καποιες ποικιλιες συκιας, παραγουν αρσενικα φρουτα που δεν καρποφορουν και δεν ωριμαζουν ποτε, και που σε κανα μηνα πεφτουν απο το δεντρο. Αυτοι ειναι οι ορνιοί, και βεβαια τους μαζευουμε πριν πεσουν απο το δεντρο. Η συκια, ξαναβγαζει συκα, τα οποια ωριμαζουν κανονικα τον Αυγουστο.

Υλικα : 1 kg πρασινα συκα (καθαρο βαρος, 60-70 κομματια),
                1,5 lt νερο,
                1,5 kg ζαχαρη κρυσταλλικη,
                5 φυλλα δεντρισαϊ (αρμπαρπροζα, Pelargonium odoratissimum),
                1 λεμονι ολοκληρο,
        απο 1 λεμονι, τον χυμο, φιλτραρισμενο.
Παρασκευη : 
Πρωτα απ'ολα πρεπει να καθαρισουμε τα συκα. Καποιοι παρασκευαζουν το γλυκο χωρις να τα καθαρισουν. Το δοκιμασα κι εγω, αλλα  με την φλουδα γινονται τραχεια, και χανουν απο γευση και αρωμα. Το μονο θετικο ειναι οτι εχουν πιο βαθυπρασινο χρωμα. Εννοειται οτι δεν πιανουμε τα συκα με γυμνα χερια, βαζουμε παντα γαντακια. Με ενα μαχαιρι κοβουμε το κοτσανι και με το εργαλειο που ξεφλουδιζουμε τις πατατες, αφαιρουμε ολη τη φλουδα. Με ενα αιχμηρο μαχαιρακι (ή το ειδικο εργαλειο), σκαλιζουμε την τρυπουλα στι κατω μερος του συκου και την καθαριζουμε εξωτερικα. Βαζουμε  στην τρυπουλα το ειδικο εργαλειο ή ενα καλαμακι για σουβλακι, και τρυπαμε το εσωτερικο του συκου, ωστε να βοηθησουμε να εισχωρησει το σιροπι. 
Βαζουμε το καθαρισμενο συκο σε ενα σκευος, οπου εχουμε ριξει 2-3 ποτηρια νερο και το ολοκληρο λεμονι, κομμενο στα 4 και στραγγισμενο. Οταν τελειωσουμε με ολα τα συκα, τα αφηνουμε για κανα μισαωρο στο σκευος με το λεμονι, και μετα τα ξεπλενουμε καλα σε τρεχουμενο νερο. 
Σε μια κατσαρολα, βαζουμε 3 ποτηρια νερο, τη βαζουμε στη φωτια, και μολις αρχισει να βραζει, ριχνουμε τα συκα για 5 λεπτα και τα ζεματαμε. Τα στραγγιζουμε και επαναλαμβανουμε για μια ακομη φορα. 
Αφηνουμε τα συκα να κρυωσουν λιγο και τα πιεζουμε μεσα στην παλαμη μας, ωστε να βγαλουν ολο το νερο που απορροφησαν, μιας και λειτουργουν σαν μικρα σφουγγαρακια. Παντα τα χειριζομαστε με προσοχη, ωστε να μην τα παραμορφωσουμε και καταστραφουν. 
Βαζουμε στην κατσαρολα το μετρημενο νερο και τη ζαχαρη και τα αφηνουμε να σιγοβρασουν. Μολις αρχισει να δενει το σιροπι, ριχνουμε τα συκα και τον χυμο λεμονιου. Προσθετουμε επισης και τα φυλλα απο το δεντρισαϊ, αλλα τα αφηνουμε μονο για μερικα λεπτα και μετα τα αφαιρουμε, ωστε να μην διαλυθουν μεσα στο σιροπι. Αφηνουμε το γλυκο να βρασει μεχρι να δεσει το σιροπι. Το κατεβαζουμε απο τη φωτια και το αφηνουμε να κρυωσει. 
Επειδη οπως ειπαμε τα συκα λειτουργουν σαν σφουγγαρια, το πιο πιθανο ειναι να αποβαλλουν νερο και να αραιωσουν το σιροπι. Ετσι την επομενη μερα ξαναβραζουμε το γλυκο μεχρι να δεσει παλι το σιροπι. Τωρα πλεον ειναι ετοιμα να τα βαλουμε στα βαζα. 
Ετσι, γεμιζουμε τα αποστειρωμενα βαζα, οσο το γλυκο ειναι ακομη καυτο, μεχρι 1 εκ. απο το χειλος. Προσοχη, το γλυκο ειναι ευαισθητο και τα συκα πρεπει να μενουν σκεπασμενα με το σιροπι και οχι εκετεθειμενα στον αερα. Κλεινουμε καλα τα καπακια και αναποδογυριζουμε τα βαζα. Τα αφηνουμε να κρυωσουν αναποδογυρισμενα, για να σχηματιστει το κενο αερος.
Οπως παρατηρησατε δεν χρησιμοποιησα ουτε ασβεστη, ουτε γαλαζοπετρα. Προτιμω παντα να αποφευγω την επεξεργασια με χημικα, και ας μην ειναι τοσο εντυπωσιακο το γλυκο στη οψη.


FICHI ACERBI, DOLCE SOTTO SCIROPPO

Un frutto sotto sciroppo che è proprio di stagione. In maggio, alcune varietà di alberi di fico, producono dei frutti maschi che si chiamano fioroni; questi  non maturano mai, anzi cadono dall' albero che poi fruttifica di nuovo. Con questi frutti di fico, che si raccolgono prima di cadere dall'albero, si prepara uno dai più aromatici e deliziosi dolci al cucchiaio greci (in Grecia per "dolce al cucchiaio" si intende frutti interi sotto sciroppo).

Ingredienti : 1 kg di fichi (peso netto, 60-70 pezzi),
                            1,5 lt di acqua,
                            1,5 kg di zucchero,
                            5 foglie di greanio odoroso (Pelrgonium odoratissimum),
                            1 limone intero,
                       da 1 limone, il succo filtrato. 
Preparazione :  
Prima di tutto si deve sbucciare il frutti di fico. Alcuni perparano questo dolce senza sbucciarli, ci ho provato anch'io, ma una volta cotti, risultano troppo ruvidi e non tanto aromatici. Non azzardate di toccare i frutti di fico, senza prottegere le vostre mani, quindi mettete dei guanti di latex. Tagliate il picciolo e con un pelapatate asportate tutta la buccia. Con un coltello appuntito, scavate anche la fosetta antistante il picciolo ed eliminate tutta la parte superficiale. Proprio in questa fosetta, inserite un grosso ago, o uno spiedino di canna, e bucherellate il frutto da dentro, per aiutare di entrare lo sciroppo dentro. 
Appena il frutto sarà pulito, immergettelo in un recipiente capiente, dove avete messo 2-3 bicchieri d' acqua e il limone intero, tagliato a 4 e spremuto. Quando avrete pulito tutti i frutti, lasciateli stare nel recipiente con il limone per mezz'oretta, e poi, lavateli bene sotto acqua corrente. 
In una pentola, mettete 3 bicchieri di acqua e portateli ad ebollizione. Versate i frutti nell'acqua bollente, lasciateli per 5 minuti e poi scolateli. Ripetete per una volta ancora, maneggiandoli con delicatezza, per non sformarli. Laciateli raffredare e poi inzuppateli nel palmo della mano, per farli espellere tutta l'acqua che hanno assorbito, perchè si comportano come piccole spugne, sempre con attenzione a non dannegiarli. 
Mettete nella pentola i 1,5 Lt di acqua, versate anche lo zucchero e portateli ad ebollizione. Lasciate bollire a fuoco moderato, fino che lo sciroppo comincia a rapprendere. A questo punto versate dentro anche i frutti e il succo di limone. Aggiungete anche le foglie del pelargonio, ma eliminatele dopo qualche minuto, perchè una volta cotte, non devono disfarsi nel sciroppo. 
Quando lo sciroppo raggiungerà la densità desiderata (versando 1 goccia su superficie fredda si deve formare una pallina e non diperdersi), ritirate la pentola dal fuoco. 
Lasciate il dolce raffreddare ma non invasate ancora. Siccome, come ho detto prima, i frutti di fico si comportano come piccole spugne, di solito espellano dell'acqua, la quale rovina la densità dello sciroppo. Così, il giorno dopo, mettete di nuovo la pentola sul fuoco e portatela ad ebollizione, fino che lo sciroppo si addensi di nuovo. 
Invasate in vasi sterillizati, quando sarà ancora scottente; riempite fino ad 1cm dall'orlo e chiudete con i coperchi. Attenzione che lo sciroppo deve coprire completamente la frutta, che sono delicati e devono essere sempre immersi e non esposti nell'aria. Capovolgete i vasi e lasciateli raffreddare capovolti, per formare il vuoto d'aria.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.