(ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ ΨΗΤΗ)
Υπαρχουν πολλες παραλλαγες για την μελιτζανοσαλατα...
Εδω παρουσιαζω αυτην που συνηθιζω να φτιαχνω τα τελευταια χρονια, απο τοτε που αποκτησαμε ψησταρια. Αν και ειναι μια απλη συνταγη, αποδειχτηκε πολυ επιτυχημενη και μου ζητειται επιμονα, καθε φορα που οργανωνουμε καποια "κατασταση" στην ψησταρια. Μπορειτε να την φτιαξετε με ή χωρις φετα; οπως βλεπετε, εγω κανω και τις δυο παραλλαγες, λογω του γνωστου προβληματος του Δ. με το τυρι... Μπορειτε επισης να στολισετε και με λιγη κοκκινη πιπερια ή ντοματα, κομμενες σε μικρα κυβακια, για να προσθεσετε λιγο χρωμα (εδω, απλως δεν τα ειχα διαθεσιμα, αφου δεν ειναι και ακριβως η εποχη τους...)
Υλικα : 2 στρουμπουλες μελιτζανες φλασκες,
1 σκελιδα σκορδο,
1/2 μικρο κρεμμυδι, ψιλοκομμενο,
1 φρεσκο κρεμμυδακι (αν εχετε διαθεσιμο),
3 κουταλιες της σουπας μαϊντανο ψιλοκομμενο,
4-5 κουταλιες της σουπας ελαιολαδο παρθενο εξτρα,
2-3 κουταλιες της σουπας ξυδι απο κρασι,
τυρι φετα,
αλατι.
Παρασκευη :
Πλενετε τις μελιτζανες και τις ψηνετε στη σχαρα (καλυτερα στην ψησταρια, στα καρβουνα). Οταν ειναι ετοιμες, τις αφηνετε να κρυωσουν. Τις στραγγιζετε απο τα υγρα που θα βγαλουν και τις βαζετε κατ' ευθειαν στον δισκο οπου θα τις σερβιρετε. Αφαιρειτε το επανω μερος απο τη φλουδα. Με ενα πηρουνι, πολτοποιειτε την σαρκα της μελιτζανας επι τοπου.
Βαζετε το σκορδο στην πρεσα και το πολτοποιητε. Το βαζετε σε ενα γουδι και προσθετετε 2 κουταλιες απο το λαδι. Δουλευετε καλα το μιγμα να ομογενοποιηθει.
Πασπαλιζετε τις μελιτζανες με αλατι και ριχνετε το σκορδολαδο και το ξυδι. Απο πανω σκορπιζετε το ψιλοκομμενο κρεμμυδι, το κρεμμυδακι, την φετα και τελος τον μαϊντανο. Στο τελος ριχνετε και το υπολοιπο λαδι και σερβιρετε.
(στην δευτερη φωτογραφια της αναρτησης οι δυο παραλλαγες με τυρι και ανευ)
* Μαϊος 2016 : ενημερωση της αναρτησης με νεες φωτογραφιες
(στην δευτερη φωτογραφια της αναρτησης οι δυο παραλλαγες με τυρι και ανευ)
* Μαϊος 2016 : ενημερωση της αναρτησης με νεες φωτογραφιες
MELITZANOSSALATA
(MELANZANE GRIGLIATE)
La melitzanossalàta, ossia insalata di melanzane, è un antipasto classico della cucina greca.
Qui presento una mia versione, che è molto semplice da prepararla, ma fa sempre impressione, sia per il suo sapore sia come piatto. Potete prepararla con o senza formaggio (feta, il classico formaggio greco) secondo ai vostri gusti (io voto per la feta!).
Potete anche decorare con mezzo peperone rosso o mezzo pomodoro, tagliati a cubetti, per aggiungere un tocco di colore (io semplicemente non li avevo a disposizione).
Ingredienti : 2 melanzane grosse,
1 spicchio d'aglio,
1/2 piccola cipolla, tritata finemente,
1 cipolloto (facoltativo, se ne avete a disposizione),
1 cipolloto (facoltativo, se ne avete a disposizione),
3 cuchiai di prezzemolo tritato,
4-5 cucchiai di olio di oliva extravergine,
2-3 cucchiai di aceto di vino,
formaggio feta,
sale.
Preparazione :
Lavate le melanzane e cuocetele sulla griglia (meglio al barbeque, sulla brace...). Quando saranno pronte, lasciate raffreddare, senza sbucciarle. Scolatele il loro liquido e mettetele su un vasoio da portata. Eliminate la parte superiore della buccia. Con una forchetta, sminuzzate la polpa della melanzana, per formare un tipo di purea.
Schiacciate lo spicchio d'aglio con lo spremiaglio, e trasferitelo in un mortaio. Aggiungete 2 cucchiai di olio e lavoratelo, fino ad ottenere un composto omogeneo. Cospargete di sale le melanzane e irrorate con l' aglio-olio e l'aceto. Cospargete prima con la cipolla tritata e il cipolloto, poi con abbondante feta sbricciolata con le mani e infine col prezzemolo. Irrorate con il resto dell'olio e servite.
* maggio 2016 : aggiornamento del post con nuove foto.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!
Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.
Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.
All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.