ΚΟΥΡΚΟΥΜΠΙΝΙΑ
Ενα ευκολο σιροπιαστο γλυκακι με αστειο ονομα, που, εμας τους μεγλαυτερους σε ηλικια, μας θυμιζει τα παιδικα μας χρονια.
Υλικα : 500 gr φυλλο κρουστας,
νισεστε.
για το σιροπι : 2 φλ. ζαχαρη κρυσταλλικη,
2 φλ. νερο,
1 λεμονι ακερωτο,
1 ξυλακι κανελα.
για το τηγανισμα : σπορελαιο.
για το σερβιρισμα : κανελα σε σκονη.
Παρασκευη :
Πρωτα απ'ολα ετοιμαστε το σιροπι : σε ενα κατσαρολακι, βαλτε το νερο, τη ζαχαρη, το ξυλακι της κανελας, τη φλουδα και τον χυμο του λεμονιου, αφου τον σουρωσετε. Αφηστε το να σιγοβρασει μεχρι να δεσει. Οταν ειναι ετοιμο, αφηστε το να κρυωσει και αφαιρεστε την φλουδα του λεμονιου και την κανελα.
Ριξτε λιγο νισεστε στο μερος που θα δουλεψετε τα φυλλα. Απλωστε ενα φυλλο και τυλιξτε το σε ρολο, με την βοηθεια μιας λεπτης ξυλινης ή σιδερενιας βεργας (πχ μια βελονα για πλεξιμο). Για να μην ξετυλιχτει το φυλλο οταν το τηγανισετε, αλειψτε με λιγο νερο τα τελευταια 2-3 εκ απο την ακρη του, και πιεστε την να κολλησει. Αφηστε το μπαστουνακι που σχηματιστηκε στην ακρη, σκεπασμενο με ενα υγρο πανι, για να μην ξεραθει. Συνεχιστε με τα υπολοιπα φυλλα. Οταν ειναι ολα ετοιμα, παρτε ενα κοφετρο μαχαιρι και κοψτε τα μπαστουνακια σε κομματια 2 εκ.
Βαλτε το λαδι σε ενα κατσαρολακι και οταν ζεσταθει καλα, αρχιστε να τηγανιζετε τα κουρκουμπινια. Μην ριχνετε πολλα μαζι, γιατι κατεβαζουν την θερμοκρασια του λαδιου και απορροφουν περισσοτερο λαδι. Γυριστε τα, ωστε να ψηθουν απ'ολες τις πλευρες, βγαλτε τα μολις αρχισουν να ροδιζουν, και ακουμπηστε τα σε απορροφητικο χαρτι κουζινας. Μην τα παρατηγανισετε, γιατι αν ξεραθουν, δεν απορροφουν το σιροπι.
Οταν τηγανιστουν ολα, και ειναι ακομη χλιαρα, ριξτε τα μεσα στο σιροπι και αφηστε τα να μουλιασουν για μια ωρα. Σερβιρετε τα πασπαλισμενα με κανελα.
Πρωτα απ'ολα ετοιμαστε το σιροπι : σε ενα κατσαρολακι, βαλτε το νερο, τη ζαχαρη, το ξυλακι της κανελας, τη φλουδα και τον χυμο του λεμονιου, αφου τον σουρωσετε. Αφηστε το να σιγοβρασει μεχρι να δεσει. Οταν ειναι ετοιμο, αφηστε το να κρυωσει και αφαιρεστε την φλουδα του λεμονιου και την κανελα.
Ριξτε λιγο νισεστε στο μερος που θα δουλεψετε τα φυλλα. Απλωστε ενα φυλλο και τυλιξτε το σε ρολο, με την βοηθεια μιας λεπτης ξυλινης ή σιδερενιας βεργας (πχ μια βελονα για πλεξιμο). Για να μην ξετυλιχτει το φυλλο οταν το τηγανισετε, αλειψτε με λιγο νερο τα τελευταια 2-3 εκ απο την ακρη του, και πιεστε την να κολλησει. Αφηστε το μπαστουνακι που σχηματιστηκε στην ακρη, σκεπασμενο με ενα υγρο πανι, για να μην ξεραθει. Συνεχιστε με τα υπολοιπα φυλλα. Οταν ειναι ολα ετοιμα, παρτε ενα κοφετρο μαχαιρι και κοψτε τα μπαστουνακια σε κομματια 2 εκ.
Βαλτε το λαδι σε ενα κατσαρολακι και οταν ζεσταθει καλα, αρχιστε να τηγανιζετε τα κουρκουμπινια. Μην ριχνετε πολλα μαζι, γιατι κατεβαζουν την θερμοκρασια του λαδιου και απορροφουν περισσοτερο λαδι. Γυριστε τα, ωστε να ψηθουν απ'ολες τις πλευρες, βγαλτε τα μολις αρχισουν να ροδιζουν, και ακουμπηστε τα σε απορροφητικο χαρτι κουζινας. Μην τα παρατηγανισετε, γιατι αν ξεραθουν, δεν απορροφουν το σιροπι.
Οταν τηγανιστουν ολα, και ειναι ακομη χλιαρα, ριξτε τα μεσα στο σιροπι και αφηστε τα να μουλιασουν για μια ωρα. Σερβιρετε τα πασπαλισμενα με κανελα.
KURKUBI'NIA
Un semplice dolcetto sciroppato, che viene dall'oriente, ma si sente a casa anche in Grecia.
Ingredienti : 500 gr di pasta fillo,
maizena,
per lo sciroppo : 2 tazze di acqua,
2 tazze di zucchero semolato,
1 limone non trattato,
1 stecca di cannella.
per friggere : olio di semi.
per spolverare : cannella in polvere.
Preparazione :
Prima di tutto preparate lo sciroppo : in un pentolino versate l'acqua e aggiungete lo zucchero, la stecca di cannella, la scorza e il succo filtrato del limone. Portetelo adl ebollizione e lasciatelo cuocere a fuoco basso, fino ad rapprendere (versando una goccia su superficie fredda, deve formare una pallina e non disperdersi). Lasciate raffreddare ed eliminate la scorza del limone e la cannella.
Spolverate con un po' di maizena una spianatoia. Disponete sopra una sfoglia e arrotolatela con l'aiuto di un sottile bastoncino di legno o di ferro (pe. da maglia). Per non srottolare durante la cottura, irrorate con un po' di acqua 1-2 cm dal lato finale della foglia, e premete per chiuderlo bene. Tenete il bastoncino da parte, coperto di un panno umido. Quando avrete finito con tutte le foglie, tagliate i bastoncini, con un coltello affilato, a pezzetti di 2cm.
Mettete abbondante olio in una casseruola, portate sul fuoco, e quando l' olio sarà ben caldo (180°C), versate i kurkubinia, pochi alla volta. Girateli per cuocere da tutti i lati, e appena cominciano a dorare, toglieteli e appogiateli su carta assorbente.
Quando saranno tutti fritti, e per quanto saranno ancora caldi, versateli nel sciroppo tiepido e lasciateli stare per 1 ora.
Prima di tutto preparate lo sciroppo : in un pentolino versate l'acqua e aggiungete lo zucchero, la stecca di cannella, la scorza e il succo filtrato del limone. Portetelo adl ebollizione e lasciatelo cuocere a fuoco basso, fino ad rapprendere (versando una goccia su superficie fredda, deve formare una pallina e non disperdersi). Lasciate raffreddare ed eliminate la scorza del limone e la cannella.
Spolverate con un po' di maizena una spianatoia. Disponete sopra una sfoglia e arrotolatela con l'aiuto di un sottile bastoncino di legno o di ferro (pe. da maglia). Per non srottolare durante la cottura, irrorate con un po' di acqua 1-2 cm dal lato finale della foglia, e premete per chiuderlo bene. Tenete il bastoncino da parte, coperto di un panno umido. Quando avrete finito con tutte le foglie, tagliate i bastoncini, con un coltello affilato, a pezzetti di 2cm.
Mettete abbondante olio in una casseruola, portate sul fuoco, e quando l' olio sarà ben caldo (180°C), versate i kurkubinia, pochi alla volta. Girateli per cuocere da tutti i lati, e appena cominciano a dorare, toglieteli e appogiateli su carta assorbente.
Quando saranno tutti fritti, e per quanto saranno ancora caldi, versateli nel sciroppo tiepido e lasciateli stare per 1 ora.
Serviteli spolverati abbondantemente di cannella.
Si conservano anche fuori frigo per un paio di giorni.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!
Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.
Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.
All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.