0

ΡΟΛΟ ΚΙΜΑ ΜΕ ΚΑΡΔΙΑ ΑΠΟ ΛΙΩΜΕΝΟ ΤΥΡΙ, ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΕΝΟ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΑΠΟ ΠΑΝΤΖΑΡΙ ♦♦ POLPETTONE CON CUORE FONDENTE E SALSINA DI BARBABIETOLE


ΡΟΛΟ ΚΙΜΑ ΜΕ ΚΑΡΔΙΑ ΑΠΟ ΛΙΩΜΕΝΟ ΤΥΡΙ, ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΕΝΟ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΑΠΟ ΠΑΝΤΖΑΡΙ

Ενα εντυπωσιακο ρολο κιμα που κανει εντυπωση σε ενα γιορτινο τραπεζι. 
Μπορειτε να το συνοδεψετε με ρυζακι πιλαφι, πουρε ή πατατες ψητες. 
Ειναι υπεροχο ζεστο, με το λιωμενο τυρακι στο κεντρο, αλλα τρωγεται το ιδιο ευχαριστα και την επομενη μερα. 
Η σαλτσουλα που το συνοδευει δεν περιεχει ντοματα; απλως προσθεσα ενα παντζαρι για να βελτιωσω το χρωμα, και νομιζω οτι καλα τα καταφερα...

Δοση : για 6-8 ατομα
Βαθμος δυσκολιας : μετρια δυσκολο
Υλικα :
για το ρολο : 300 gr κιμα μοσχαρισιο,
                         300 gr κιμα χοιρινο,
                         1 χωριατικο λουκανικο (350 gr περιπου),
                         200 gr ψυχα απο μπαγιατικο ψωμι,
                         50 ml γαλα,
                         4-5 κουταλιες σουπας τριμμενη φρυγανια,
                         4 αυγα,                         
                         3 κουταλιες σουπας ψιλοκομμενο μαιντανο,
                         2 κουταλακια τριμμενη ξερη μαντζουρανα,
                         1 κουταλακι τριμμενο μαυρο πιπερι,
                         1 κουταλακι παπρικα γλυκεια,
                         αλατι,
                         200 gr γκουντα σε μια φετα (ή αλλο τυρι),
                         3 κουταλιες της σουπας αλευρι.                         
για τη σαλτσα : 4 κουταλιες σουπας ελαιολαδο,
                              1 φλυτζανι κοκκινο κρασι,
                              ζωμο κρεατος (και απο κυβο),
                              1 καροτο,
                              1 κρεμμυδι,
                              1 σκελιδα σκορδο με τη φλουδα,
                              1 κλωναρι σελινο,
                              1 μετριο παντζαρι, βρασμενο.
Παρασκευη : 
Μουλιαστε την ψιχα του ψωμιου στο γαλα. 
Ψιλοκοψτε το λουκανικο, αφου αφαιρεσετε την μεμβρανη του, ή ακομη καλυτερα, περαστε το απο τη μηχανη του κιμα. 
Σε ενα μεγαλο σκευος αναμειξτε ολα τα υλικα πολυ καλα. Μεταφερετε το μιγμα σε μια επιπεδη αλευρωμενη επιφανεια. Πλαστε το μιγμα και σχηματιστε στο κεντρο του ενα αυλακι. Τοποθετηστε μεσα στο αυλακι τη γκουντα, κομμενη σε μακροστενα κομματια. Κλειστε το μιγμα του κιμα γυρω απο τη γκουντα και σχηματιστε το ρολο. Αλευρωστε το καλα απ'ολες τις πλευρες, "παστωνοντας" το αλευρι με τα χερια σας. 
Σε μια σωτεζα, βαλτε το λαδι και ροδιστε το ρολο απ'ολες τις πλευρες του, γυριζοντας το με προσοχη, ωστε να μην χασει το σχημα του. Σβυστε με το κρασι, αφηστε 1-2 λεπτα να εξατμιστει το αλκοολ, και προσθεστε 1-2 κουταλες ζωμο και ολα τα λαχανικα, κομμενα σε χοντρα κομματια, εκτος απο το παντζαρι. Σκεπαστε με ενα καπακι και αφηστε να σιγοβρασει σε χαμηλη φωτια, για μια ωριτσα. Γυρνατε το ρολο καθε τοσο, ωστε να μαγειρευτει καλα απ'ολες τις πλευρες και συμπηρωνετε με ζωμο, οταν χρειαζεται. 
Οταν ειναι ετοιμο το ρολο, βγαλτε το απο την σωτεζα και τοποθετηστε το σε μια πιατελλα σερβιρισματος. Προσθεστε στην σωτεζα το παντζαρι, κομμενο σε κομματια, και μια κουταλα ζωμο. Αφηστε να βρασει για 5 λεπτα, κατεβαστε το απο τη φωτια, αφαιρεστε το σορδο, και αφηστε το να κρυωσει. Βαλτε τον ζωμο και τα λαχανικα στο multi και πολτοποιηστε τα. 
Σερβιρετε το ρολο κομμενο σε φετες και γαρνιρισμενο με την σαλτσα του.
                             

POLPETTONE CON CUORE FONDENTE E SALSINA DI BARBABIETOLE

Un secondo saporito che farà bella figura in un pranzo festivo...
Può essere accompagnato da un semplice risotto, o riso pilaf, purea di patate o ancora patate al forno. 
E ottimo caldo, ma è altrettanto buono anche freddo, il giorno dopo. 
La salsa non contiene pomodoro, semplicemente ho aggiunto una barbabietola per migliorare il colore delle verdure lessate, e credo che ci ho riuscito...

Dosi : per 6-8 persone
Difficoltà : media
Ingredienti :
per il polpettone : 300 gr di carne di manzo trita,
                                  300 gr di carne di suino trita,
                                  1 salciccia (350 gr ca) tritata,
                                  200 gr di mollica da una pagnotta rafferma,
                                 50 ml di latte,
                                 4-5 cucchiai di pangrattato,
                                 4 uova,                         
                                 3 cucchiai di prezzemolo tritato,
                                 2 cucchiaini di maggiorana tritata,
                                 1 cucchiaino di pepe nero macinato,
                                 1 cucchiaino di paprica dolce,
                                 sale qb,
                                 200 gr di formaggio gouda (o altro) in una sola fetta,
                                 3 cucchiai di farina.                         
per la salsa : 4 cucchiai di olio di oliva,
                         1 tazza di vino rosso,
                         brodo di carne (anche da dado),
                         1 carota,
                         1 cipolla,
                         1 spicchio d'aglio in camicia,
                         1 costola di sedano,
                         1 media barbabietola già lessata.
Preparazione : 
Inzuppate la mollica nel latte. 
In un recipiente mescolate  tutti gli ingredienti. Se volete, potete aggiungere anche 1/2 tazza di parmigiano grattugiato. Impastate bene gli ingredienti per ottenere un composto omogeneo. 
Spolverizzate il piano di lavoro con un po' di farina, appoggiateci sopra l’impasto e formate al centro una conca, nella quale sistemate la gouda, tagliata a listerelle. Richiudete l’impasto attorno al formaggio, conferendogli una forma oblunga. Cospargete il polpettone con la farina, picchiettandola su tutta la superficie per farla aderire bene. 
In una padella mettete l'olio e fate rosolare il polpettone, in fuoco dolce, su tutti i lati, girandolo con attenzione per non deformarlo. Sfumate con il vino, lasciate e vaporare l'alccol e aggiungete qualche mestolo di brodo e le verdure tagliate a pezzi grossi, tranne la barbabietola. Coprite la padella con un coperchio e lasicate cuocere a fuoco dolce per 1 oretta, girando il polpettone ogni tanto e aggiungendo qualche mestolo di brodo quando sara necessario. 
Quando sarà cotto, toglietelo dalla padella e posatelo su un vassoio da portata. 
Aggiungete nella padella la barbabietola, tagliata a pezzi, e un mestolo di brodo e lasciate cuocere per 5 minuti. Ritirate dal fuoco, lasciate raffreddare per qualche minuto, eliminate l'aglio e frullate tutto per ottenere una salsa densa. 
Tagliate il polpettone a fette, e servite bagnato con la salsa. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.